J.nr. BLS-301-00086

 

22/10 2008

 

 

 

 

 

 

 

Miljøministerens besvarelse af samrådsspørgsmål G, H og I stillet af Folketingets Udvalg for Miljø- og Planlægning

 

Spørgsmål G:

Vil ministeren redegøre for regeringens indsats for udpegning af nye Natura 2000-områder på havet, jf. tidligere tilkendegivelser om, at forslag herom vil blive sendt i høring før sommerferien 2008?

 

Svar:

Jeg er glad for at kunne meddele Miljø- og Planlægningsudvalget, at By- og Landskabsstyrelsen har sendt forslag til supplerende udpegninger af habitatområder på havet i en 8 ugers offentlig høring her i dag.

 

Jeg skal ikke skjule, at forslaget har været noget tid undervejs, og det har der jo i øvrigt også været en diskussion af i offentligheden. Men jeg har prioriteret, at forslaget blev præsenteret for den samlede miljøordførerkreds før offentliggørelsen. Det skete jo, som I ved, på mødet den 2. oktober 2008, hvor forslaget og præmisserne herfor blev præsenteret i detaljer og mange spørgsmål blev vendt ved samme lejlighed. Derfor er jeg også af den opfattelse, at det var godt, at vi tog os tid til denne præsentation forud for den offentlige høring.

 

Forslaget, som nu er i høring, rummer en væsentlig udvidelse af vores eksisterende habitatområder på havet og må betragtes som et ambitiøst forslag, der vil bringe os med i front i EU, når det angår udpegninger på havet.

 

De nye naturområder på havet er navnlig i Nordsøen, hvor man – ud over områderne til marsvin - har udpeget områder med artsrige stenrev, de unikke boblerev og sandbanker. I de indre farvande udvides flere af de eksisterende områder eller forbindes bedre.

 

Spørgsmål H:

Vil ministeren redegøre for, hvad regeringen har foretaget sig eller vil foretage sig, for at forhindre forringelser i havområder, der er kandidater til beskyttelse under EU’s Natura 2000-direktiver?

 

Svar:

Så snart vi har afsluttet høringen over de supplerende udpegninger og bearbejdet høringssvarene, vil jeg udpege områderne som Natura 2000-områder. Det vil ske med hjemmel i miljømålsloven ved en ændring af habitatbekendtgørelsen. Jeg forventer, at det vil ske i starten af 2009.

 

Når jeg så har udpeget områderne, bliver de automatisk omfattet af regler, der svarer til habitatdirektivets beskyttelse.

 

På havet er en række ministeriers lovgivning i spil. Det gælder f.eks. visse af energilovene under Klima- og Energiministeriet, råstofloven under Miljøministeriet, fiskeriloven under Fødevareministeriet samt havneloven og kystbeskyttelsesloven under Transportministeriet.

 

Der er i disse love eller tilhørende bekendtgørelser i de senere år indføjet bestemmelser, der forpligter de respektive myndigheder til – hvis det er nødvendigt – at træffe foranstaltninger til at beskytte områderne mod forringelser. Disse lovændringer er regeringens opfølgning på en åbningsskrivelse fra 2003 og 2006, som i parentes bemærket retter op på mangler, der er arvet fra tidligere regeringer.

 

I de samme love er der endvidere indføjet bestemmelser om, at der ikke må gives tilladelser eller lignende, der kan skade områdernes natur.

 

Jeg skal ikke undlade at gøre opmærksom på, at regeringen her faktisk er på forkant med EU-reglerne. Efter EU-reglerne skal områderne først formelt beskyttes efter habitatreglerne, når Europa-Kommissionen har godkendt udpegningerne tidligst ultimo 2009. Men vi har valgt i den danske lovgivning, at beskyttelsen indtræder, når miljøministeren udpeger områderne, som nævnt via habitatbekendtgørelsen.

 

Grundlaget for at forhindre forringelser i de kommende udpegede områder vil altså meget snart formelt være på plads. De respektive ministerier vil på baggrund af reglerne løbende være opmærksomme på at undgå forringelser af områderne.

 

 

 

Spørgsmål I:

Vil ministeren redegøre for, hvad regeringen gør for at undgå forringelse i de allerede udpegede områder, indtil forvaltningsplaner for disse er på plads?

 

Svar:

Forvaltningsplanerne, de såkaldte Natura 2000-planer, for de allerede udpegede områder færdiggøres over det næste 1-1½ års tid. De sendes i offentlig høring ved udgangen af 2008, og de endelige planer vedtages ved udgangen af 2009.

 

Med planerne får vi et samlet grundlag for at gøre en indsats for at undgå forringelser i områderne. Disse planer opstiller mål for områdernes natur og vil være grundlaget for den langsigtede beskyttelse. Indsatsen vil altså som hovedregel ske på grundlag af planerne.

 

Det er, som jeg nævnte under besvarelsen af spørgsmål H, vigtigt at være opmærksom på, at der ikke må gives tilladelser eller lignende, der kan skade de allerede udpegede områder. Det vil jo i sig selv modvirke forringelser. Derudover vil regeringen løbende være opmærksom på, om der derudover kan være behov for at undgå forringelser i områderne, og hvilken aktiv forvaltning, der kan være nødvendig.