EU-Koordination

J.nr.

Ref. Kirst

 

 

 

 

 

Notat til Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg

 

    

Forslag til Kommissionsdirektiver om optagelse af aktivstofferne cymoxanil, dodemorph, dimethachlor og cyromazin på bilag I til direktiv 91/414/EØF om plantebe­skyt­tel­sesmidler.

 

 

Formålet: De foreløbige forslag forventes at dreje sig om optagelse af aktivstofferne cymoxanil, dodemorph, dimethachlor og cyromazin på bilag I (positivlisten) til direktiv 91/414/EØF om plantebeskyttelsesmidler.

 

De angivne anvendelsesområder er:

Aktivstof

Anvendelsesområde

Cymoxanil

Svampebekæmpelse i salat og kartofler

Dodemorph

Svampebekæmpelse i roser eller prydplanter i væksthuse

Cyromazin

Insektbekæmpelse i salat og tomat, udendørs og i væksthuse

Dimethachlor

Ukrudtsbekæmpelse i raps

 

Det forventes, at forslagene kommer til afstemning i Den Stående Komité for Fødekæden og Dyresundhed den 27. – 28. oktober 2008.

 

Forslagene har ingen økonomiske konsekvenser for borgerne og kun marginale konsekvenser for staten og erhvervsliv.

 

Det er ikke muligt umiddelbart at vurdere konsekvenserne af forslagene for miljøbeskyttelses­niveauet – idet effekten på beskyttelsesniveauet vil afhænge dels af, om der konkret søges om godkendelse af et middel med det pågældende aktivstof i Danmark, og dels af den efterfølgende nationale vurdering af, om midlerne kan godkendes under danske forhold.

 

Det er regeringens holdning, at der er vist sikker anvendelse cymoxanil, cyromazin og dodemorph – dog således at anvendelsen af cyromazin og dodemorph skal begrænses til prydplanter i væksthuse. Regeringen agter på den baggrund at stemme for optagelsen af de tre stoffer på positivlisten. For så vidt angår dimethachlor mener regeringen ikke, der er vist sikker anvendelse – og Danmark vil derfor stemme mod til optagelse af dimethachlor på positivlisten.