Hvidovre den 25.02.2009

Til Folketingets miljøudvalg.

 

Notat om Standby telte, Campingrådet m.v.

 

Som led i den verserende sag om Campingrådets forbud mod opstilling af Standbytelte, har vi sendt et brev til miljøminister Troels Lund Poulsen og modtaget et venligt svar.

Siden brevet blev skrevet, er vi blevet opmærksomme på flere aspekter i sagen.

Først det faktum, at Campingrådet er en privat brancheorganisation. Dette understreges af, at det forbud Campingrådet har udstedt, er kommet i stand på et fællesmøde mellem Camping Branchen og Campingrådet. 

Ikke desto mindre giver Campingrådet såvel campingpladsejere som campister det indtryk, at Campingrådet er en myndighed. Campingrådet læner sig op ad Miljøministeriet i ethvert svar på stillede spørgsmål, hvilket giver offentligheden indtryk af, at der er tale om et legitimt lovbestemt råd med autorisation og beføjelser som en offentlig myndighed.

I den aktuelle sag har Campingrådet svaret, at begrundelsen for at nedlægge forbud er:

1. ”antallet af stand by telte er steget markant i det seneste års tid”

2. ” Et stand by telt er en fritstående bygning”  

Ad punkt 1:   Hvis Campingrådet har skønnet, at teltet var foreneligt med Kapitel 4 § 9 da der var få telte, er det ubegribeligt, at man ændrer kurs, blot fordi flere og flere campister ser de store fordele, der er ved teltet. Denne fremgangsmåde må give Miljøministeriet anledning til at give Campingrådet en alvorlig påtale.

Ad punkt 2:   Et telt bestående af teltstænger/rørstel, der er fremstillet af teltstof uden faste vinduer og døre og som i øvrigt er forbundet til campingvognen via en sluse fastgjort til Campingvognen i dens teltskinne, kan umuligt betegnes som en bygning. Teltet er blot en videreudvikling af de såkaldte ”sædvanlige” fortelte.

Konklusion:

Campingpladsejerne skal alene overholde og meddele campisterne, de regler Miljøministeriet og kommunerne har fastsat. Ingen enkeltorganisationer må fravige disse.

Campingrådet bør entydigt melde ud, at det er en brancheorganisation og Miljøministeriet og kommunerne forhandler med det som en sådan.

Ved lovændringer, fortolkningsspørgsmål m.v. bør campister i bredeste forstand høres. F.eks. gennem DCU, Samrådet for Campister eller lignende organisationer uden kommercielle interesser.

Med venlig hilsen

 

          Gerda Nielsen                                                      Bengt Lynggaard Nielsen