Erhverv

J.nr. 1200-00051

Ref. ur/ritra

Den 25. februar 2009

 

 

 

 

Forslag til nyt IPPC-direktiv – BREF-dokumenternes rolle og prioritering af arbejdet med BREF-dokumenterne i Danmark

 

Som det fremgår af rammenotatet om Kommissionens forslag til nyt IPPC-direktiv, er regeringen positiv overfor forslaget om at styrke BREF-dokumenternes anvendelse ved udarbejdelse af vilkår i miljøgodkendelser efter direktivet. Dette vil både give et miljømæssigt løft i Europa, mere lige konkurrencevilkår og et større marked for ny miljøteknologi.

 

Udarbejdelsen af BREF-dokumenter foregår i Kommissionens IPPC-kontor i Sevilla i samarbejde med tekniske arbejdsgrupper bestående af især medlemsstaterne og de internationale industriorganisationer. I dette arbejde bidrager virksomheder, brancheorganisationer, miljømyndigheder og grønne organisationer med informationer om bedst tilgængelig teknik (BAT).

 

Hvis BREF-dokumenterne gøres mere bindende, vil der, som det også fremgår af rammenotatet, være behov for at styrke den danske indsats med at bidrage til udarbejdelsen af BREF’erne og formidlingen af disse. I rammenotatet under statsfinansielle konsekvenser er det derfor angivet, at der vil være behov for 5 årsværk pr. år til denne opgave.  

 

Med de statslige miljøcentres spidskompetencer som godkendende myndigheder for de mest forurenende IPPC-virksomheder på industriområdet vil det være helt naturligt, at centrene sammen med Miljøstyrelsen får en fremtrædende rolle som aktør i Sevilla-arbejdet. Her vil erfaringer fra danske virksomheder selvfølgelig blive inddraget, ligesom virksomhederne selv har mulighed for at bidrage til Sevilla-processen, evt. via de europæiske brancheorganisationer.

 

Miljøstyrelsen og de statslige miljøcentre bidrager allerede til den igangværende revision af flere BREF-dokumenter, ligesom Danmark har deltaget i udarbejdelsen af alle BREF-dokumenter af betydning for danske virksomheder. Der er sat danske fingeraftryk på bla. BREF dokumenterne om fødevarer, tekstilvirksomheder, landbrug og slagterier.

 

På det seneste har Danmark bidraget til det første reviderede (2. generations) BREF-dokument, som bl.a. omhandler cementproduktion, med erfaringer fra rensningsteknologi indført på Ålborg Portland.

 

Miljøstyrelsen har formidlet de færdige BREF-dokumenter via en særlig platform på Miljøstyrelsens hjemmeside. Her ligger information til virksomheder og myndigheder om brug af BREF dokumenterne, og der er en introduktion til hvert BREF-dokument med link til selve BREF-dokumentet, der er på engelsk, og til det danske resume.

 

Men der er som nævnt behov for en intensivering af indsatsen med at bidrage til BREF’erne, hvis de gøres mere bindende, og til en forstærket formidlingsindsats for de færdige BREF’er.