Notat om Camping, By og Landskabsstyrelsen, Campingrådet og Kommunernes Landsforening:

 

Campingrådet hævder, at Campingrådet er et samarbejdsorgan mellem ejer, brugerorganisationer og myndigheder.

 

Campingrådets medlemmer omfatter 20 foreninger og organisationer samt tre repræsentanter for campingpladserne.

 

Bemærk at der blandt medlemmerne er at finde:

Kommunernes Landsforening og By og Landskabsstyrelsen.

 

Det er forkert, at ovenstående er medlemmer på grund af følgende:

 

Kommunerne giver tilladelse til erhvervsmæssigt campingpladsdrift/udlejning og er ansvarlige for tilsynet af pladserne.

 

By og landskabsstyrelsen er ansvarlig for loven retsinfo (Loven) og campingvejledningen.

 

Det giver Campingrådet, på grund af ovenstående, et præg af at være et legitimt lovbestemt råd med autorisation og beføjelser, som en offentlig myndighed.

 

Der kan endvidere opstå tvivl om habilitet/inhabilitet, når Kommunernes Landsforening og By og Landskabsstyrelsen har

ting/sager at drøfte med campingrådet, og samtidigt er medlem af det råd de forhandler med.   

 

Campingrådet bestyrelsen har iflg. Campingrådets vedtægter altid flertal for ejerne, da der vælges ” 6 fra ejergruppen mod 5 stemmer fra brugere/andetgruppen ”

 

På grund af ovenstående, er Campingrådet i virkeligheden et samarbejdsorgan (forening) for campingpladsejer og camping branchen, der varetager campingerhvervets interesser over for offentlige myndigheder, hvad deres handlinger/beslutninger også bærer stærkt præg af.

 

Campisterne har ingen reel indflydelse på Campingrådets arbejde.

 

Kommunernes Landsforening og By og Landskabsstyrelsen har altid været meget passive som repræsentantskabsmedlemmer af Campingrådet.

 

Campingrådet har siden Campingrådet blev oprettet som et selvstændigt råd den 1. januar 1990 aldrig fremført synspunkter som alene tilgodeser campisternes behov, men har begrænset campisterne muligheder, hvis andre interesser har været i spil.

 

Efter gennemgang af alle Campingrådets dokumenter findes der ikke et eneste dokument, som omtaler campisterne, som en gruppe, hvis interesser også skal tilgodeses. Campingrådet har på ingen måde vist en pluralistisk holdning, hvor campisternes interesser og behov tilgodeses til trods for at campisterne altid er i mindretal.

 

 I Campingrådets vedtægter § 2. Formål i uddrag følgende:

 

”At formidle samarbejde på bredest muligt grundlag medlemsorganisationerne imellem i forbindelse med camping under skyldig hensyntagen til disses interesser og egenart”

Notat til ovenstående:

Campingrådet lever på ingen måde op til denne tekst.

 

Campingrådet godkender, klassificerer og kontrollerer Danmarks 480 (i 2009) godkendte campingpladser, de har alle Campingrådets grønne godkendelsesvimpel i flagstangen og et godkendelsesskilt.

 

I Campingrådets vedtægter § 3. Arbejdsområde er ovennævnte beskrevet.

 

Notat til ovenstående:

Det er en privat brancheforenings arbejdsområde, som på ingen måde blev anfægtet eller kommenteret af Amtsrådsforeningen i Danmark og Skov og Naturstyrelsen, da Campingrådets i år 2000, april måned opnåede enighed om regelfortolkning af bekendtgørelse nr. 68 af 26. januar 2000.

Campingrådet meddelte ”at ville gennemføre egenkontrol på deres campingpladser”. Hvilket mandat fra campingpladsejerne og andre har Campingrådet til sådanne handlinger? Det kan undre både campister og lejerchefer meget, da ansvaret jo ikke er Campingrådets, men campingpladsejernes og tilladelser/kontroller var Amterne og kommunernes på det tidspunkt (PS Nu kun kommunernes).

 

Der blev ikke i april 2000 givet en generel autorisation fra Amtsrådsforeningen i Danmark og Skov og Naturstyrelsen til Campingrådet, om egenkontrol og godkendelse af campingpladser. Det er et noget tvetydigt, rodet og uklart dokument fra april måned år 2000, hvor kommunerne ikke var med i arbejdet, til trods for, at de på dette tidspunkt havde opgaver med miljø og brandtilsyn.

 

Status i 2009-02 er følgende: Efter at have rettet forespørgsel til nogle få kommuner, er det tydeligt, at kommunerne bekræfter at have ansvar for følgende: Kommunerne giver tilladelse til erhvervsmæssigt campingpladsdrift/udlejning og er ansvarlige for tilsynet af pladserne, samt miljø og brandtilsyn af samme.

 

Med hensyn til kontrol af campingpladser fra år 2000 til nu år 2009 har der ikke været nogen stor kontrolindsats fra Amternes eller kommunernes side (miljø og brandtilsyn undtaget) til trods for at ansvaret er/var deres, hvad der stærkt må beklages.

 

Rådet for danske campister håber på, at kommunerne snart kommer i gang med deres kontrolopgaver til gavn for alle campister.

 

Rådet for danske campister håber på, at campingrådet ophører med ”egenkontrollen” på campingpladserne, og overlader den til den retlige indehaver af ansvaret, nemlig campingpladsejeren

 

Rådet for danske campister håber at By og Landskabsstyrelsen får afsluttet revideringen af vejledende campingreglement til gavn for alle campister, så vi ikke mere har diverse private foreningers campingreglementer at slås med.

 

Rådet for danske campister anerkender selvfølgelig behovet for skriftlige aftaler mellem campister og lejerchefer om betaling, ordensreglement, åbningstider og andre oplysninger som er relevant for ophold på pladsen, men aftalerne må ikke tilsidesætte By og Landskabsstyrelsen vejledende campingreglement.   

 

Rådet for danske campister forventer at det en gang for alle bliver fastslået, at det er campisternes legitime ret iflg. By og Landskabsstyrelsens vejledende campingreglement, selv at bestemme, hvad der skal opsættes af campingudstyr, campingvogne, villatelte, redskabstelte, fortelte påhæftede campingvogne eller fritstående på det anviste område på campingpladsen, og at det ikke må afvises af lejerchefen eller dennes foreninger, med mindre det ikke er i overensstemmelse med reglerne i By og Landskabsstyrelsens vejledende campingreglement som altid bør være eneste campingreglement der er gældende.

 

Rådet for danske campister håber at Campingrådet ændrer vedtægterne, så der bliver lige mange brugere og ejere i bestyrelsen og/eller stifter en ny forening for campingpladsejere, camping branchen og øvrige organisationer indenfor turisterhvervet, så alle kan se formålet med foreningen klart og tydeligt.

 

Rådet for danske campister håber på, at Campingrådet finder nogle bedre løsninger på nogle af opgaver fremover, da nuværende løsninger ikke i alle sammenhæng har været tilfredsstillende for campisterne. Her er nogle eksempler:

 

Autocamperne udebliver i stort tal fra campingpladserne på grund af for høje priser, for dårlige pladser og for tung administration.

 

1. Standcampisterne og nomadecampisterne savner autocamperne i campingfællesskabet på pladserne. (PS Standcampisterne kan også opleve nyt, når der kommer campister udefra.)

 

2. Autocamperne føler sig forfulgt når Campingrådet klager til kommunerne om ”pirat” ophold på P-pladser, m.m. (slut med at Campingrådet leger sherif).

 

3. Campingrådet skal medvirke til et salg af campingplads til autocamperne, så de også kan se fordele i at være på campingpladserne. (slut med at Campingrådet leger sherif)

 

4. Campingrådet må indse at autocamperne er en væsentlig del af fremtidens kunder på campingpladserne og indrette sig derefter.

(slut med at Campingrådet leger sherif)

 

5. Standcampisterne skal fremover mødes med en helt anden respekt fra Campingrådet, som nærmest har sat standcampisterne i bås med kolonihavefolk og sommerhusejere. (slut med at Campingrådet leger sherif)

 

6. Campingrådet må indse at alle standcampister ikke er tilfredse med et fortelt, der hæftes på campingvognens teltskinner. I nogle sammenhæng er teltene for dyre i brug, -er for små, -og har en for dårlig holdbarhed. (slut med at Campingrådet leger sherif)

 

7. Campingrådet må indse, at det at øge antallet af campister på campingpladserne kun vil kunne ske på en god måde, hvis de nuværende campister medvirker positivt hertil.

 

Campingrådets store satsning på turisme og dermed forbrug af reklamer og tryksager forekommer til tider som overdrevent, med store omkostninger og pengeforbrug til følge og er tilsyneladende uden nogen virkning.

 

PS Det er campisterne som indirekte betaler for den satsning i form af højere priser på opholdende på campingpladserne.

 

Her er et forslag til satsning på turisme hvor campisterne deltager:

 

Lav åbent hus (gratis besøg) for venner og naboer til campisterne mindst en gang om året.

 

Få lavet gode kortfattede beskrivelser af Danmark, på flere sprog, som kan medbringes og fordeles af campister, som drager sydpå til eks. Italien, Frankrig, Spanien, Holland, osv. Det er vigtigt at der udarbejdes beskrivelser på flere sprog end tysk og engelsk.

 

Mange campister, der har været sydpå, har hørt fra andre udenlandske campister eller/og beboerne i pågældende lande, som i øvrigt aldrig har været i Danmark, at vejret nord for Alperne altid er dårligt og i særdeleshed i Skandinavien. Det er vigtigt at det skræmmebillede modarbejdes, da det jo bestemt ikke er rigtigt.

 

Med venlig hilsen

 

Bjørn Danelund

 

RÃ¥det for danske campister

2009-02-23