Fra: [email protected] [mailto:[email protected]]
Sendt: 16. februar 2009 15:33
Til: Miljø- og Planlægningsudvalget
Emne: Til Miljø- og Planlægningsudvalget

Fra: Henrik Frandsen
Adresse: Lensgårdsvej 9
Postnr: 4671 Strøby
EMail: [email protected]
Må offentliggøres på hjemmesiden: Ja

Danmark kun for Dansker.

 

Det er IKKE en refleksion over flygtninge eller indvandrere eller østeuropæiske jordbærplukkere. Det er derimod nogle refleksioner over det legale ejerskab af de 207.864 registrerede sommerhuse i lille Dannevang. Køb af fritidshus i DK.

 

Siden vort medlemskab af EF (nu EU) i 1972, har den ordning eksisteret, hvorefter udlændinge ikke kan købe fritidshus i Danmark. Det store tilbagevendende skrækscenarie er, at tyskerne ville komme løbende og købe hele den danske Vesterhavskyst. Priserne ville blive presset (yderligere!) op, så “almindelige” danskere ikke have råd til at investere i en sådan herlig fritidsbolig.

 

Jeg har selv på et tidspunkt været den lykkelige ejer af et fritidshus i Nordsjælland og kender således herlighedsværdien af denne investering. Ved siden af mit hus boede nogle tyske par på skift hver sommer. Nej, frygt ikke - de måtte leje det! Og det beklagede de hvert år, når vi havde øjen- og mundkontakt med hinanden. Dobbeltmoral? Regeringens top har alle fritidshuse i udlandet. Statsministeren og finansministeren (ham, der vil købe hele verden….) har fritidsejendomme i Frankrig på udvalgte destinationer. Det gælder ligeledes vicestatsministeren, hvis hustru ejer et sommerhus i Tyrkiet. Endelig har regeringens anden vicestatsminister (dog uden for kabinettet) Pia Kjærsgaard sommerhus på den græske ø Santorini. Ifølge medierne synes de alle, at det er helt i orden (naturligvis…). Et af de gentagne argumenter siges at være, at Danmark i helt særlig grad er udsat for prisstigninger grundet vores liden kystlinieareal. Således udtaler vicestatsminister (uden for kabinettet) Pia Kjærsgaard til pressen: “Min egen by i Grækenland er utroligt glade for, at vi har købt hus og istandsat det efter deres tradition og deres skik!” Gang i salget Din digitale fjerpen bevæger sig ofte til “Køb bolig i udlandet”-messer. Der tyder på at være en overordentlig stor interesse for de friværdi-plagede danskere til at poste penge i ferieboliger i Spanien, Frankrig, Tyrkiet, Bulgarien og fjernere destinationer. Således er det naturligvis også gældende i det smukke, varme og herlige Grækenland med tusindvis af øer. En lokal græsk ejendomsmægler har en anden vinkel end den (uofficielle) vicestatsminister P.Kjærsgaard. Han udtaler: “Udlændingenes købelyst har ført enorme prisstigninger med sig, som både chokerer og forarger mange. Det er desværre mange unge, der ikke har råd til at blive og etablere sig på øen (=Santorini), fordi udlændingene har sendt priserne op i uopnåeligt niveau. Denne “græske” argumentation kan formodentlig med lidt god vilje og fantasi overføres til andre udvalgte lande i Europa (og udenfor Tyrkiet, Thailand osv.). De indkøbte og ofte efterfølgende istandsatte ferieboliger står tomme en stor del af året (= vinterhalvåret) og får området til at ligne spøgelsesbyer. Statsministeren “Sommerhus-reglen står fast. Den skal der ikke rokkes ved. En gunstig ordning, som vi benytter os af” er statsministerens ord til pressen eller lettere omskrevet: Det er gunstigt for danskerne, det bliver ikke lavet om og lad os for himlens skyld holde fast i denne ordning, sålænge vi kan. Min holdning For min skyld kan statsministeren og hans ministre, herunder den uofficielle vicestatsminister, købe hele byer i udlandet.

 

Det er helt fint for mig. Fra min terasse ser jeg dog det rimelige i, at Europas 25 stater i EU reguleres ens - også på det område. Ikke alle udenfor regeringskabinettet (og skygge-kabinettet) er enige, således regeringslederens partifælle - Godsejerinden Barske Britta (Schall Holberg):” Det er meget dobbeltmoralsk. Den regel bør vi få fjernet nu (….) Det mærkelige er, at vi ikke har noget imod at leje danske huse til tyskerne hele året, de må bare ikke eje dem”. Venstres Ungdom er forresten enig med følgende holdning: “Det er dobbeltmoralsk, at danske politikere køber helt vildt i udlandet og samtidig ikke vil have, at udlændinge køber her!” Lidt statistik CIA World Factbook kan indimellem være informativ. Her oplyses, at Danmark har 1,33 meter pr. indbygger kystlinie, medens Spanien har 12 centimeter pr. indbygger kystlinie. - Et af de mange buzz-ord i EU er harmonisering - tja!