Miljø- og Planlægningsudvalget |
|
|
|
Til: Dato: |
Europaudvalget 16. februar 2009
Udkast |
Udkast til Miljø- og Planlægningsudvalgets udtalelse til Europaudvalget om Kommissionens Grønbog om håndtering af bioaffald i EU - KOM (2008) 0811.
Europaudvalgets formand har med brev af 16. januar 2009 til Miljø- og Planlægningsudvalgets formand anmodet om, at udvalget behandler Kommissionens grønbog om håndtering af bioaffald KOM (2008) 00811, jf. MPU alm. del – bilag 268.
Miljø- og Planlægningsudvalget ønsker på den baggrund at afgive følgende udtalelse:
Et ()tal i udvalget () finder, at Kommissionens Grønbog om håndtering af bioaffald er et positivt initiativ og hilser det velkomment, at Kommissionen overvejer, hvordan Europa bedre kan nyttiggøre biologiske affaldsfraktioner og i videst muligt omfang eliminere skader herfra til fordel for positive anvendelser. Udvalget støtter derfor udarbejdelsen af en europæisk strategi på området.
Kommissionen har i grønbogen begrænset sig til følgende biologisk nedbrydelige affaldsfraktioner:
· have- og parkaffald og
· mad- og køkkenaffald (husholdning, restauranter og fødevareforarbejdning).
Der er således tale om 2. generations råstoffer uden for den primære jordbrugsproduktion. Kommissionen berører dermed ikke affaldsfraktioner fra landbruget eller skovbruget. Ligeledes er f.eks. affald af forarbejdet træ og papir undtaget.
Udvalget finder, at der med fordel kan foreslås (skærpede) tiltag på europæisk plan inden for følgende områder:
· minimumskrav til indsamling (optimering af mulighed for nyttiggørelse), minimumskrav til nyttiggørelse (effektivitet),
· minimumskrav til slutprodukter, herunder krav til indhold af tungmetaller og miljøfremmede stoffer, og tilhørende krav om kildeopsporing med henblik på at reducere og eliminere indholdet af miljøfremmede stoffer, og
· afvikling og forbud mod deponering af biologisk nedbrydelige affaldsfraktioner og i en bredere sammenhæng alt organisk affald.
Forskning og udvikling
Desuden bør Kommissionen aktivt sikre økonomiske midler til forskning og udvikling, og aktivt formidle og muliggøre udveksling af viden og teknologi.
Udvalget foreslår endvidere, at centrale erhvervsorganisationer, grønne Ngo’er inddrages i det videre arbejde, således at det fulde udbytte af aktiviteterne i medlemsstaterne udnyttes.
Det er vigtigt, at fokus ikke begrænses til den teknologi, der i dag er mest anvendt, eller som i dag anses for at være den optimale på markedet. Udvalget vil især pege på to teknologiske muligheder, som bør udnyttes og videreudvikles:
· enzymatisk nedbrydning af fibre, hvilket muliggør anden udnyttelse end forbrænding med energiudnyttelse, og
· behandling af våd biomasse under tryk, hvilket kan producere oliestoffer.
Begge teknologier kan desuden anvendes til affaldsfraktioner fra spildevandsslam og træ- og papiraffald, som ikke behandles i Grønbogen om håndtering af bioaffald. Disse teknologier kan endvidere bidrage til at opsamle ressourcer med henblik på nyttiggørelse.
Udover fokus på klima, herunder energiudnyttelse af bioaffald og jordforbedring, herunder tilbageføring af kompost m.m., ønsker udvalget at understrege betydningen af følgende elementer:
· Fosfor er en begrænset ressource. Teknologier med genvinding af fosfor bør derfor foretrækkes.
· Råstof til nye produkter. Teknologier, der kan udnytte bioaffald direkte som råstof til opbygning af produkter og dermed erstatte fossile ressourcer, bør foretrækkes.
Der kan opstilles et principielt hierarki, der tager højde for de langsigtede interesser, som knytter sig til klimahensyn og øvrige begrænsninger i den fortsatte anvendelse af fossile brændsler. Et endeligt hierarki bør inddrage livscyklusanalyser fra vugge til vugge og i et perspektiv fra det lokale til det globale niveau. I dele af Europa kan anvendelse af komposteret bioaffald f.eks. modvirke ørkendannelse. I andre dele af Europa vil kompost fra bioaffald, jf. definitionen i Grønbogen, kun kunne bidrage marginalt til jordforbedring.
Der foreslås som nævnt et hierarki i prioriteret rækkefølge med følgende elementer:
Med venlig hilsen
Steen Gade,
formand