Til Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg:
Opfordring til
at opretholde en særskilt indsats for indsamling af Nikkel-cadmium-batterier
Undertegnede
forening SamBat opfordrer hermed Folketinget til at sikre, at der i forbindelse
med implementeringen af EU’s batteridirektiv i dansk lovgivning fortsat vil
være en særskilt og intensiv indsats for indsamling af
Nikkel-cadmium-batterier.
SamBat er en forening ejet af en række danske affaldsselskaber og kommuner med det formål at indsamle Nikkel-cadmium-batterier fra både kommuner og erhverv. SamBat har igennem sine 12 års levetid været en af de største aktører eller den største aktør for indsamling af Nikkel-cadmium-batterier til genanvendelse. Inden Folketinget gik på sommerferie, vedtog Tinget at afskaffe godtgørelsesordningen for Nikkel-cadmium-batterier, hvilket betyder, at SamBat p.t. er ved at afvikle sine aktiviteter.
I forbindelse med implementeringen af EU’s batteridirektiv i dansk lovgivning er der lagt op til, at alle batterier indsamles i et fælles system og med fælles indsamlingsmål – uanset om batterierne er miljøfarlige eller ej. Samtidig viser al erfaring, at selv i områder, hvor man har haft intensive indsamlingsordninger for batterier, så indsamles der kun omkring halvdelen af alle solgte batterier som gennemsnit. Det betyder omvendt, at en forholdsvis stor andel af de miljøfarlige batterityper bortskaffes uretmæssigt. Derfor er der brug for en særskilt indsats overfor de miljøfarlige batterityper.
Dette behov for en særskilt indsats er ekstra udtalt, når vi ser på Nikkel-cadmium-batterier. Disse batterier findes nemlig i dag fortrinsvis i erhverv, f.eks. i håndværktøj og vil fremover blive endnu vanskeligere at få indsamlet, fordi de nye kommunale indsamlinger fortrinsvis retter sig mod husstande, og fordi erhverv hidtil har været vant til at få en godtgørelse ved aflevering af Nikkel-cadmium-batterier.
Selvom der er udviklet andre typer af genopladelige batterier end Nikkel-cadmium-batterier, så viser SamBats erfaringer, at andelen af Nikkel-cadmium-batterier kun har været svagt faldende de seneste 8-9 år, og har ligget på omkring 3 % ud af den samlede mængde indsamlede batterier. Nikkel-cadmium-batterier er således langtfra udfaset.
Det store provenu på den hidtidige godtgørelsesordning (over 100 mill. kr.) viser, at der fortsat er rigtig mange Nikkel-cadmium-batterier, der skal indsamles. Derfor bør ordningen revurderes inden den skal træde i kraft.
Sambat skal hermed foreslå, at provenuet fra den hidtidige godtgørelsesordning skal gå til en særlig indsats for at få udfaset Nikkel-cadmium-batterier. Det kan ske ved at yde en supplerende betaling i indsamlingsleddet til de kommuner (og evt. andre), der yder en særskilt indsats for indsamling af Nikkel-cadmium-batterier.
SamBat er naturligvis villig til nærmere at redegøre for sagen, såfremt det måtte ønskes.
17. oktober 2008
Søren
Møller-Madsen, bestyrelsesformand
Flemming
Christensen, direktør
Med venlig
hilsen
SamBat
Uldjydevej 2
7400 Herning