Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg

 

Christiansborg

J.nr. MST-704-00077

1240 København K

 

  

Den .februar 2009

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
I forlængelse af besvarelsen af alm. del spørgsmål nr. 150 og 151 om henkastede pantfrie øl- og sodavandsdåser (stillet i december 2008) skal jeg hermed orientere udvalget om den dialog, der siden i sommer har været med Tyskland omkring problemerne med de tyske dåser i den danske natur.

 

I løbet af efteråret 2008 er der fra dansk side gjort yderligere forsøg på at afdække mulige løsninger på ovennævnte problem. Der har således fra ambassaden i Berlin været ført samtaler med såvel repræsentanter for det tyske forbundsmiljøministerium som med den slesvig-holstenske miljøminister.

 

Det er gennem disse samtaler gjort tydeligt, at man fra tysk side har en positiv holdning til at finde en løsning, og her i særlig grad peger på, at det bør være muligt at løse emballageproblemet i grænsehandlen ved at få de eksisterende tyske og danske pant- og retursystemer for drikkevareemballage til at spille sammen. En forudsætning herfor er naturligvis, at der i tyske grænsehandelsbutikker også bliver opkrævet pant af danske forbrugere. Det tyske forbundsmiljøministerium har endvidere tilbudt at ville deltage aktivt i eventuelle fremtidige forhandlinger herom mellem miljøministeriet i Danmark og miljøministeriet i Slesvig-Holsten.

 

Jeg er meget tilfreds med den åbning, der nu er tilkendegivet fra tysk side om at medvirke til at finde en løsning på problemet. Jeg har på den baggrund netop sendt et brev til min tyske kollega Sigmar Gabriel og bedt om at få en mere konkret beskrivelse af, hvorledes det tyske forslag om en sådan sammenkobling af det tyske og det danske pant- og retursystem kunne tænkes udformet i praksis, inklusive de forudsætninger, som man fra tysk side måtte lægge til grund for en kobling.

 

Jeg ser frem til at modtage et konkret udspil fra Sigmar Gabriel og håber naturligvis, at et sådant kan danne grundlag for videre drøftelser af et ”grænseoverskridende” pantsystem.

 

 

 

 

Troels Lund Poulsen           

/

Anne-Marie Rasmussen