J.nr. BLS-301-00126 |
|
|
|
Den 14. januar 2009 |
|
|
|
|
Opdyrkning af brakareal i Valborup Skov og forholdet til habitatdirektivet
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har på samråd den 17. december 2008 om brak og VMPIII anmodet om en redegørelse for en konkret sag om oppløjning af et brakareal i en skov nær Hvalsø, som er udpeget som Natura 2000-område.
Fakta om Natura 2000-området
Hejede Skov, Valborup Skov og Valsølille sø er udpeget som habitatområde for at beskytte en række skov- og ferskvandsnaturtyper samt stor vandsalamander. Hele området er på 1330 ha og omfatter især skovarealer, men også visse åbne arealer, heriblandt et begrænset antal landbrugsarealer, jf. bilag 1 (kort over området).
Det konkrete areal
Det konkrete landbrugsareal ligger i Valborup skov i den nordlige del af området som et åbent areal omkring den tidligere skovriderbolig. Arealet er ejet af staten og administreres af Skov- og Naturstyrelsen. Arealet er på i alt 14 ha og har været i almindelig omdrift, siden området blev udpeget i 1998. Arealet er bortforpagtet.
Forpagteren er økolog, og jorden er omlagt til økologisk drift. Jorden må ifølge aftalen dyrkes som almindelig landbrugsjord, og den blev overtaget af forpagteren i pløjet stand i 2002. En lille del af forpagtningen har siden været udlagt i brak, som derefter blev pløjet op i foråret 2008. Landmanden er i henhold til forpagtningsaftalen berettiget til at pløje brakken op. Der vedlægges et luftfoto (bilag 2), hvor de tidligere braklagte dele af arealet fremgår (i områdets nordvestlige og sydøstlige hjørner).
Â
Det har hele tiden være Skov- og Naturstyrelsens ønske at bevare arealet som et åbent landbrugsland af hensyn til områdets kulturhistorie og af publikumshensyn. Arealet var under besættelsen et vigtigt nedkastningssted for våben til modstandsbevægelsen.
Forholdet til habitatdirektivet
De gældende regler forhindrer ikke pløjning af brakarealet, og der er ikke pligt til at anmelde oppløjning af det braklagte areal til myndighederne.
Det er Miljøministeriets vurdering, at oppløjningen af det braklagte areal ikke væsentligt kan påvirke de konkrete arter og naturtyper, som udgør grundlaget for udpegningen af det pågældende areal som Natura 2000-område.
Der udarbejdes for tiden Natura-2000 planer for området i overensstemmelse med habitatdirektivet. I den udstrækning Natura-2000-planerne mod forventning måtte medføre behov for ændringer i benyttelsen af arealet, vil det blive indarbejdet i forpagtningsaftalen.