Dato: 19. december 2008

 

 

 

 

 

Miljøminister Troels Lund Poulsen 

Miljøministeriet

Højbro Plads 4

1200 København K

 

 

 

Akut hjælp til kirkeuglen – Grønt Partnerskab

For op til et par millioner kroner over en tre-årig periode er det muligt at sikre den danske kirkeuglebestand ved at gennemføre et velbeskrevet projekt, der kan realiseres i tæt samarbejde mellem jordejerne, miljøministeriet, forskere, lokale myndigheder og interesseorganisationer

 

 

Kære Troels

 

Ifølge Danmarks Miljøundersøgelser har den danske bestand af kirkeugle været i hastig aftagen de seneste 30-50 år, og over den seneste 10 års periode synes bestanden reduceret med mere end 50 % til nu blot cirka 100 par. Kirkeuglen kan derfor frygtes at blive den næste fugleart, der forsvinder helt fra den danske fauna, hvis der ikke gøres noget.

 

Bestanden af kirkeugle nærmer sig således hastigt et kritisk lavt niveau, hvorfra der ingen vej er tilbage. Der er ikke blot akut behov for en forvaltningsplan for kirkeuglen, men også for hurtig udmøntning af de relativt enkle tiltag som vil ligge heri, og som på kort sigt kan hjælpe den trængte bestand.

 

Kirkeuglen er et eksempel på en art, som ikke er omfattet af internationale forpligtigelser, men som ikke desto mindre er truet af snarlig udryddelse i Danmark, med mindre der igangsættes initiativer til at forhindre dette. Forskerne er således sikre på, at arten vil forsvinde, hvis der intet gøres. Der er brug for en akut indsats, hvis vi skal redde kirkeuglen. Det er relativt enkelt, hvad der skal gøres - Man skal primært forbedre kirkeuglernes fødemuligheder i yngletiden.

 

Kirkeuglens udryddelse fra Danmark kan således formentlig undgås. Men det kræver aktiv handling nu. Et stort forskningsprojekt under Københavns Universitet og Danmarks Miljøundersøgelser har tilvejebragt det faglige grundlag for en indsats. Der har næppe nogensinde før været så stor viden om en truet art i Danmark - og så præcise angivelser af, hvad der kan og bør gøres for at redde arten.

 

Endvidere er der blandt en lang række private såvel som offentlige aktører (relevante kommuner, miljøcenter, NGO’er og landboforening samt SNS Himmerland) bred enighed om, at man kan og vil samarbejde om at gennemføre de anbefalede tiltag. Formålet vil således være at gøre en konkret indsats for kirkeuglen i og omkring Vesthimmerlands Kommune, hvor bestanden har sit kerneområde, i et fortsat tæt og konstruktivt samarbejde med landmændene i området, som der i forvejen er god kontakt til igennem det gennemførte forskningsprojekt.

 

DOF og DN vil gerne påtage sig et ansvar ved at indgå i et Grønt Partnerskab, så vi igennem det nævnte brede samarbejde, kan redde kirkeuglen via en konkret forvaltningsplan for kirkeuglen og udmøntningen af denne.

 

For op til et par millioner kroner kan et treårigt (2009-2011) projekt gennemføres.

 

Vi er således opmærksomme på, at Regeringen med sin ”Handlingsplan for Biologisk mangfoldighed og naturbeskyttelse i Danmark 2004-2009” lovede at ville sikre, at ”der for arter og artsgrupper udvalgt efter en række nærmere fastsatte kriterier baseret på internationale forpligtelser, sjældenhed, økologisk nøglerolle eller væsentlige samfundsmæssige og/eller naturforvaltningsmæssige problemer udarbejdes forvaltningsplaner”.

 

Vi vil derfor opfordre til at iværksætte et Grønt Partnerskab, der har til formål at redde kirkeuglen, ved konkret at afsætte de omtrent 2 millioner til projektet og lade Skov- og Naturstyrelsen indkalde os og de øvrige i arbejdsgruppen til et snarligt startmøde.

 

Vi står naturligvis til rådighed for yderligere oplysninger og bidrager gerne til en konkret projektbeskrivelse.

 

 

 

 

Med venlige hilsener

 

 

 

Christian Hjorth                                                        Ella Maria Bisschop-Larsen

Formand                                                                 Præsident

Dansk Ornitologisk Forening                                Danmarks Naturfredningsforening

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kopi:

Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg