Miljø- og Planlægningsudvalget

Folketinget

Christiansborg

1240 København K

 

1. oktober 2008

 

 

 

 

I Dansk Planteværn er vi bekendt med, at Europa-Parlamentet inden for kort tid indleder

2. læsning af forslaget til forordning om markedsføring af plantebeskyttelsesmidler.

 

I den forbindelse vil Dansk Planteværn advare om de meget alvorlige konsekvenser, en vedtagelse af forslaget vil få, for ikke blot den danske, men hele den europæiske landbrugsproduktion.

 

Generelt vil forslaget medføre en udfasning af aktivstoffer i et tempo, som betyder, at industrien på ingen måde vil være i stand til at følge med i udviklingen af aktivstoffer med nye virkningsmekanismer, som kan erstatte dem, der bliver udfaset, (indenfor de seneste år er der i EU eksempelvis kun ansøgt ca. 7 nye aktivstoffer om året). Dermed vil industrien ikke være i stand til at forsyne jordbruget med de nødvendige og effektive plantebeskyttelsesmidler.

 

Konsekvenserne af en sådan udvikling er alvorlige.

En økonomisk konsekvensanalyse af forordningsforslagets effekt på fødevarepriserne, som det engelske Cranfield University netop har foretaget, forudser eksempelvis, at der vil opstå et samlet udbyttetab på mindst 53% som følge af den foreslåede lovgivning. Det minimerede udbytte vil modsvares af en 100% prisstigning fra produktionsleddet på hvede, kartofler og visse grøntsager.

 

For forbrugerne vil det betyde endnu en stigning i fødevarepriserne, som vil overgå alle tidligere prishop, og denne stigning vil især ramme de svageste grupper i befolkningen.

 

På den baggrund mener Dansk Planteværn, at det er af afgørende betydning, at der foretages en grundig konsekvensanalyse af forordningsforslaget, før der tages stilling til en eventuel vedtagelse heraf. Foreningen vil derfor opfordre til, at Miljø- og planlægnings-udvalgets medlemmer medvirker til og støtter, at en sådan analyse gennemføres, da en vedtagelse af forordningsforslaget i sin nuværende form, som nævnt, vil have alvorlige konsekvenser.

 

I Danmark er der allerede gennemført en revurdering af alle aktivstoffer, hvilket har resulteret i, at mange af disse er blevet udfaset. Konsekvenserne har indtil nu primært været problemer med at bekæmpe sygdomme og skadedyr i ”mindre afgrøder” (frugt og grøntsager), men såfremt forslaget til ny EU-forordning vedtages, vil det også medføre store og alvorlige problemer med bekæmpelsen af sygdomme og skadedyr i store landbrugsafgrøder.

 

En undersøgelse fra maj 2008, foretaget af de engelske miljømyndigheder PSD, konkluderer således, at 5-15% af de aktivstoffer, der forventes optaget på Annex I (286 aktivstoffer) ikke vil opnå godkendelse på grund af afskæringskriterierne i Kommissionens forslag, og 24% af resten vil være kandidater til substitution.

 

På den baggrund har det engelske ADAS vurderet betydningen for engelsk landbrug, hvis Kommissionens forslag vedtages. ADAS vurderer, at produktionstabet i hhv. vinterhvede, kartofler og kål alene som følge af afskæringskriterierne vil udgøre hhv. 26%, 22% og 25%, hvortil kommer en endnu større effekt som følge af substitution.

 

Også de svenske godkendelsesmyndigheder, KEMI, har netop offentliggjort en konsekvensanalyse af forslaget, og heri vurderes det, at en række meget væsentlige aktivstoffer vil udgå af markedet.

 

KEMI konkluderer også i relation til Europa-Parlamentets foreslåede stramninger af godkendelseskriterier, at man anser, at de godkendelseskriterier, som blev vedtaget af Rådet, udgør et tilstrækkeligt niveau for beskyttelse af sundhed og miljø.

 

Mange af de aktivstoffer, som omtales i de to engelske analyser samt i KEMIs analyse, anvendes også i Danmark i dag. Og på baggrund af de engelske analyser, har forskningsleder Per Kudsk, Institut for Plantebeskyttelse og Skadedyr, Århus Universitet, vurderet konsekvenserne for dansk landbrug.

 

Han har her konkluderet, at ”mulighederne for at gennemføre en effektiv kemisk bekæmpelse af skadegørere vil blive svækket specielt for svampesygdommenes vedkommende. Mulighederne for at forebygge resistens vil forringes – specielt fungicidresistens. EU-Parlamentets tilføjelser (fra 1. læsning af forslaget) til forordningen vil, hvis de vedtages, reelt umuliggøre plantedyrkning, som det kendes i dag”.

 

Eksempelvis vil en af konsekvenserne af forslaget være, at aktivstoffer i triazol-gruppen udgår af markedet. Det betyder, at der ikke længere vil være effektive svampemidler til rådighed til bekæmpelse af Septoria, som er en alvorlig sygdom i hvede, midler til bekæmpelse af kartoffelskimmel samt til bekæmpelse af alvorlige svampesygdomme i gartneri- og frugtafgrøder.

 

På denne baggrund opfordrer Dansk Planteværn til udvalgets medvirken og støtte til en grundig konsekvensanalyse af forslaget, inden der træffes beslutning om en endelig udformning af en ny lovgivning.

 

 

Med venlig hilsen

Helle Græsted Bennedsen

Direktør