Aggersund 16 oktober 2008
Skov og Naturstyrelsen
Haraldsgade 53
2100 København Ø
Høringssvar forvaltningsplan for Skarv. J. nr.: SNS - 36 – 00003.
Fritidsfiskerne i Vesthimmerland & Han Herred, har med stor interesse læst udkast til forvaltning af skarv i Danmark. Vi har et godt samarbejde med de fleste skovdistrikter der dækker området Limfjorden, vi ved godt at regulering af Skarv ved oliering koster en masse resurser når man skal besøge kolonierne 8 til 10 gange for at sprøjte æg, Vi mener at kunne se at der er en effekt af det kæmpe arbejde der bliver lavet på Rotholmene ved Hvalpsund ( tak for det ) men vi mener også at der skal bruges samme metode i alle kolonier i Limfjorden og de nærliggende områder. Kan det gennemføres kan man skrue op og ned på reguleringen så Skarven kan komme til at leve i pagt med naturen.
Fisk i Limfjorden.
Vi kan slet ikke forstå at Ørred og Laksefisk er prioriteret højre end fladfisk og ål, af alle der fisker, er ca. 75 % der fisker efter marine fiskearter, som selv skal formere sig, mangler der ørred så laver man bare nogle flere, på den måde som fisketegnsmidlerne bliver fordelt er der masser penge i den kasse. Vi har gennem nogle år haft en stigning i antallet af små skrubber fanget i ruser, men de når aldrig at blive store, med den store mængde skarver bliver fjordbunden støvsuget flere gange om året hvor de små skrubber opholder sig. I Ringkøbing Fjord er der lavet undersøgelser over flere år med midler betalt af den marine fiskepleje, er det beregnet at de spiste 1,8 mil stk. små skrubber, og mere end 50.000 stk. ål. På Landsplan regner man med at Skarven æder 80 tons gule ål. I Limfjorden som er et særligt opvækstområde for fisk både til Kattegat og Nordsøen og den faste bestand af Skrubber. Det glæder os at der i forvaltningen af Skarver vil blive taget særlige hensyn til Limfjorden, vi glæder os til at se de nye tiltag.
Private Fonde.
I hele Limfjordsområdet indregnet Tofte Sø er der 5870 par skaver plus ungfugle, 3145 par har reder på arealer som er ejet af Aage V Jensen Fonde. Vi mener det er godt at beskytte natur, men det skal ikke ødelægge anden natur. De har en koloni på Melsig med 1.160 reder og Tofte Sø 1.985 reder. Her i 2008 er der i resten af Limfjorden 9 kolonier med tilsammen med 2725 reder, hvor nogle er blevet reguleret kraftigt af Skov og Naturstyrelsen.
Vi har mange gange forsøgt at komme i dialog med fonden, men nej det var en Fugleværnfond, det vil de ikke være med til. Fonden modtager store tilskud fra det offentlige, vi mener ikke det kan være rigtigt, når deres Skarver støvsuger bunden for fladfisk. Samtidig forsøger Skov & Naturstyrelsen at regulere i mange af de andre kolonier i Limfjorden.
Vi skrev til Skarvudvalget 25 august 2006 om problemet ( vedlagt ) på mødet den 6 september drøftede. Arbejdsgruppen henvendelsen, det krævede en ændring i lovgivningen, men også at der er politisk vilje til tvangsindgreb. I referat fra mødet, udtaler Dansk Ornitologisk Forening, at fonden kunne rejse krav om erstatning, når alle undersøgelser viser at de har en stor del af skylden, for at det er så svært at genoprette bestanden af fladfisk i Limfjorden. Så vi håber på at der er politisk vilje til at ændre lovgivningen på private områder, hvor Skarven er en belastning.
VÃ¥r holm ved Nibe.
Det er et område som er opvækstområde for gule ål og fladfisk, Det er en forholds ny koloni, der er her i 2008. 476. reder i kolonien. Problemet med Vår holm er at der også er en koloni af Ske Storke som alle er glade for. Vi håber at Skov & Naturstyrelsen kan løse problemet.
På Høje Sande i Ringkøbing Fjord blev fjernelse af reder brugt i stedet for oliering af æg. Denne metode blev valgt af hensyn til de Ske Storke der ynglede nær Skarverne.
Vi håber på at man vil bruge den metode, så skarverne flytter til en af de andre holme i området.
Så man kan regulere ved oliering af æg, vi mener det er den bedste måde, da de bliver fastholdt
i området.
7 . 3 . 2. Regulering ved faste fiskeredskaber.
Vi mener det er ok med tilladelse til bortskydning i perioden 1 august til 31 marts, problemet er at de fleste ruser bliver taget op inden den 1 november. Der burde gives tilladelse til generelt at bortskyde skarv i Limfjorden da det meste af fjorden er opvækstområde, der bliver udsat ål hvert år efter en turnus ordning så vi når det meste af fjorden rundt, i løbet af 3 år. Og man bliver fri for at de jagter fladfisk i nogle områder.
Vi sender en kopi til Miljøudvalget
Fritidsfiskerne
Vesthimmerland & Han Herred
Erik Andersen
Aggersund
Â
Â
   Â