København 10. december 2008

 

Debatoplæg - Charlottenborg

 

Det er med stor glæde, at Kunstnersammenslutningerne kan konstatere, at kulturminister Carina Christensen er åben overfor at ændre ledelsesstrukturen på Charlottenborg.

 

At vi på det åbne samråd onsdag den 3. december tilsyneladende kunne konstatere en bred politisk imødekommenhed overfor en etablering af Charlottenborg som et kunstnerne hus, bestyrker vor tro på, at der kan findes en fornuftig model for husets fremtid.

 

Vi ønsker en model, der er åben over for det levende danske kunstliv. En ledelse, det tør gå i dialog med kunstnere om at skabe et levende sted, hvor både unge og ældre kunstnere kan præsentere deres arbejder for et stort nysgerrigt publikum. En retablering af Charlottenborg med en bred kunstnerisk platform, der giver plads for det specielle kunstneriske blik på hvad kunst er, og ikke præsenterer kunst, hvis vigtighed udelukkende defineres ud fra et kunsthistorisk synspunkt.

 

Den seneste tids eksperimenter på Charlottenborg har vist, at 4 udstillinger pr. år under Kunsthals konceptet ikke er nok. Der er ikke publikum til udstillinger af 2 -3 måneders varighed.

Huset bør have en udstillings profil, der fremstår som en kombination, hvoraf husets egne kuraterede udstillinger kun udgør en del af udbuddet. Dertil bør være eksternt kuraterede udstillinger arrangeret af nye og gamle kunstnergrupper, herunder sammenslutninger.

 

De censurerede forårs- og efterårsudstillinger med en reel kunstfaglig vurdering bør genetableres som en meget vigtig mulighed for unge kunstnere.

 

Samarbejdet med den levende nutidskunst bør være et særkende, så det særlige kunstneriske blik bevares på stedet. Det er af uhyre vigtighed, at stedet sikrer kontakten og fødekæden til kunstmiljøet, så Charlottenborg ikke isolerer sig fra resten af samfundet.

 

 

Vi foreslår:

 

En arbejdende bestyrelse bestående af 5 billedkunstnere. Bestyrelsen bør udskiftes hvert 4. år.

Der bør udarbejdes retningslinier for bestyrelsens arbejde og ansvar.                           

Der bør ikke ansættes en direktør.

 

Det bør sikres, at Charlottenborg får en profil med en kombination af udstillinger:

 

1.  Bygningens egne kuraterede udstillinger,  

2.  Udstillinger eksternt kurateret af kunstnergrupper,

3.  Censurerede udstillinger for unge kunstnere.

 

Vi fastholder, at bestyrelsen bør gå af, da den ikke har levet op til sit ansvar. Tilliden til Charlottenborg og institutionens ledelse bør genoprettes hurtigst mulig.

 

Der bør tilstræbes, at de faste driftsomkostninger holdes på så lavet et niveau som muligt. Midlerne bør bruges direkte til udstillings aktiviteter. Realistiske muligheder for kunstnergruppers udstillinger bør herunder sikres.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi foreslår, at der etableres en moderne kunsthal et andet sted, da Charlottenborg aldrig kan blive klassificeret som moderne kunsthal i den gamle fredede bygning. Stedet egner sig derimod perfekt til at opfylde de visioner, vi har for et udstillings sted udformet som et kunstnernes hus.

 

 

 

På vegne af kunstnersammenslutningerne Den Gyldne, Corner, Grønningen og Pro

 

 

 

 

Den 10.december 2008

 

 

Bent Hedeby Sørensen

Enghave Plads 25, 1.th.

1670 København V
E-mail: [email protected]

Telefon: 2893 1221

www.benthedeby.dk