28. februar 2008

 

 

Den danske regerings høringssvar vedrørende Kommissionens meddelelse om kreativt online-indhold

 

 

 

 

Den danske regering hilser Kommissionens meddelelse om kreativt online-indhold velkommen. Da der er tale om et særdeles væsentligt emne, ser den danske regering frem til Kommissionens forslag til en henstilling fra Rådet og Europa-Parlamentet med henblik på at sikre, at der i overensstemmelse med i2010-initiativet skabes de bedst mulige betingelser for det europæiske informationssamfund.

 

 

 

Forvaltning af digitale rettigheder

 

Den danske regering finder, at det er positivt, at rettighedshaverne har mulighed for at benytte DRM-teknologi til at beskytte deres produkter mod ulovlig kopiering og anden uretmæssig brug.

 

Det er imidlertid vigtigt, at teknologien indrettes på en måde, som dels ikke skader konkurrencen, dels ikke forhindrer eller besværliggør forbrugernes lovlige brug af produkterne. DRM-systemerne skal fx tillade kopiering til personlig brug, og de skal ikke benyttes til at binde forbrugerne til specifikke producenters afspilningsudstyr eller særlige platforme. Det er desuden vigtigt at sikre, at forbrugerne får de nødvendige oplysninger om brugsrestriktioner og interoperabilitet i forbindelse med onlinekøb af ophavsretligt beskyttede produkter, og at de kontraktsvilkår, der finder anvendelse i den forbindelse, er gennemsigtige.

   

Ligesom Kommissionen foreslår et konkret initiativ til at sikre forbrugeroplysningen i forhold til DRM-systemer, opfordrer den danske regering Kommissionen til at fremlægge initiativer, som kan være med til at sikre DRM-systemernes interoperabilitet. Den danske regering opfordrer desuden Kommissionen til snarest at opfylde sine forpligtelser efter infosoc-direktivets art. 12; herefter skulle Kommissionen senest den 22. december 2004 og derefter hvert tredje år have fremlagt en rapport om direktivets anvendelse, bl.a. skulle anvendelsen af art. 6 om beskyttelsen af DRM-systemer have været undersøgt på baggrund af udviklingen på det digitale marked.

 

Tildeling af multi-territoriale licensrettigheder

 

Den danske regering finder, at det bør være lettere for brugerne at få adgang til kreativt online-indhold. Derfor bør man arbejde for at fremme udbredelsen af lovlige grænseoverskridende onlinetjenester inden for EU. Dette vil være til gavn for forbrugere, rettighedshavere, internetudbydere m.v. Regeringen lægger vægt på, at initiativer på europæisk plan balancerer de hensyn, der er hos forskellige interessenter på markedet for kreativt online-indhold, herunder forbrugerne, indholdsproducenter og -udbydere samt hardwareproducenter. Der skal således tages hensyn til såvel den fri konkurrence som til målsætningen om at give brugere mulighed for at klarere rettigheder så let, enkelt og ubureaukratisk som muligt. Da der er tale om et nyt marked, som stadig er i sin vorden, bør man efter den danske regerings opfattelse udvise varsomhed med at intervenere.

 

 

Lovlige tilbud og piratkopiering

 

Den danske regering finder, at piratkopiering er et stigende problem nationalt og globalt. Produktudvikling og frembringelse af kreativt indhold er ofte resultatet af store investeringer såvel tidsmæssigt som økonomisk. Den omfattende piratkopiering kan på længere sigt svække incitamentet til fortsat innovation, ligesom den svækker værdien af ophavsret som en konkurrenceparameter.

 

Regeringen er generelt af den opfattelse, at indsatsen mod piratkopiering og ulovlig fildeling på internettet bør styrkes.

 

Den danske regering har nedsat en arbejdsgruppe, som har til formål at komme med forslag til en styrket indsats mod piratkopiering. Et af de spørgsmål, som arbejdsgruppen har drøftet, er det aftalememorandum, der i efteråret 2007 blev indgået i Frankrig. Det forventes, at arbejdsgruppen fremlægger sine anbefalinger i midten af marts 2008.