Folketingets Kulturudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

10. november 2008

 

Til Kulturudvalgets orientering fremsendes hermed talepapirer forberedt til samråd i Kulturudvalget den 12. november om rådsmøde den 20.-21. november 2008, jf. KUU alm. del samrådsspm. A.

 

 

 

Carina Christensen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TALE

 

5. november 2008

 

 

Tak fru formand!

 

Dagsordenen for det kommende rådsmøde har for så vidt angår kulturdelen 5 punkter, heraf 4 kulturpunkter og 1 audiovisuelt punkt. Alle dagsordenspunkter er til orientering. Jeg vil gerne henvise til samlenotatet og vil derudover nævne to af punkterne:

 

For det første dagsordenspunkt 5 b) om udkast til rådskonklusioner om udvikling af lovlige online-tilbud med et kulturelt og kreativt indhold og om forebyggelse og bekæmpelse af piratkopiering.

 

Rådskonklusionsudkastet følger op på Kommissionens høringsmeddelelse om kreativt online-indhold på det indre marked. Høringsmeddelsen blev udsendt i januar 2008 og handlede bl.a. om udbuddet af kreativt indhold på det indre marked og mere generelt også om piratkopiering.

 

Konklusionsteksten indeholder medlemsstaternes generelle overvejelser om udvikling af informationssamfundet og fremme af den kulturelle mangfoldighed i det digitale univers. Udkastet dækker derfor et bredere emne end høringsmeddelsen.

 

Essensen af udkastet til rådskonklusioner er, at flere faktorer er nødvendige for at sikre en positiv udvikling af informationssamfundet samtidig med, at den kulturelle mangfoldighed i det digitale univers udvikles. Disse faktorer er bl.a. udviklingen af lovlige online-tilbud, sikring af passende vederlag til ophavsmændene samt forebyggelse og bekæmpelse af piratkopiering.

 

I den forbindelse fremhæves det, at Kommissionen, medlemsstater, rettighedshavere og andre interessenter alle spiller afgørende roller for en succesfuld indsats på området. Regeringen kan tilslutte sig udkastet til rådskonklusioner.

 

Regeringen støtter vigtigheden af at fremme nye tjenester og forretningsmodeller for at udbrede kreativt online-indhold, f.eks. når det gælder musik og film. Samtidig er det vigtigt, at der bliver taget de nødvendige hensyn til de forskellige interessenter på markedet for kreativt online-indhold, f.eks. forbrugerne, rettighedshaverne, indholdsudbydere og hardwareproducenterne.

 

Ikke mindst når det gælder piratkopiering finder regeringen, at der er behov for en styrket indsats. Dette er også afspejlet i rådskonklusionsudkastet. Den omfattende piratkopiering risikerer at underminere incitamentet til innovation, ligesom den kan svække værdien af ophavsret som en konkurrenceparameter til skade for vidensøkonomien.

 

Kulturministeriet nedsatte i maj 2008 en møderække med særligt fokus på ulovlig downloading og fildeling af ophavsretlig beskyttet materiale.

 

Som jeg oplyste på møde i Europaudvalget den 26. september, har møderækken til opgave at identificere og beskrive de tekniske muligheder for at identificere og håndhæve ophavsretskrænkelser i form af ulovlig downloading og fildeling på internettet. Udover de tekniske beskrivelser vil møderækken også redegøre for de juridiske og retssikkerhedsmæssige aspekter ved de forskellige tekniske løsninger. Møderækken skal således sørge for, at der er et faktuelt grundlag for den videre politiske proces.

 

Det er vigtigt for mig at understrege, at regeringen afventer resultatet af møderækken. Regeringen har ikke på forhånd taget stilling til eller har nogen forudindtaget holdning til de forskellige mulige elementer.

 

Der er på nuværende tidspunkt blevet afholdt to møder i møderækken. Næste møde er planlagt til den 2. december 2008. 

 

Når vi har fået konklusionerne fra møderækken, vil regeringen overveje, om det system, vi har i dag, fungerer godt nok, eller om der er behov for at se nærmere på yderligere tiltag. Jeg forventer at orientere Folketinget nærmere herom, og efter behov indbyde til drøftelser.

 

Jeg vil herefter kort nævne dagsordenspunkt 3 om fremme af kulturel mangfoldighed og interkulturel dialog i EU’s og medlemsstaternes eksterne forbindelser.

 

Rådskonklusionsudkastet er et vigtigt skridt i opfølgningen på UNESCO’s konvention om kulturel mangfoldighed, og jeg forventer, at der i EU-regi vil blive arbejdet videre med at fremme konventionen - også i forbindelse med konkrete samarbejdsprojekter. Udkastet skal derudover ses som led i indsatsen på europæisk plan om at synliggøre og styrke kulturens rolle - også når det handler om forholdet til andre dele af verden.

 

Hvis udvalget er indforstået med det, vil jeg til slut – som ved tidligere samråd – også benytte mig af lejligheden til kort at berøre UNESCO og Norden.

 

I UNESCO-regi arbejdes der ligeledes på at følge op på konventionen om kulturel mangfoldighed, som nu er blevet ratificeret af 93 lande.

 

Konventionens mellemstatslige udvalg mødtes i juni for at drøfte konkrete retningslinjer for en række af konventionens bestemmelser, og udvalget fortsætter sit arbejde på et nyt møde i Paris i næste måned. Forslagene til retningslinjer forventes at blive forelagt til godkendelse på et møde for konventionens parter til næste sommer. Jeg forventer at orientere Kulturudvalget nærmere herom.

 

I forhold til det nordiske samarbejde blev udvalget ved samrådet i maj orienteret om de nordiske statsministres beslutning fra 2007 om at prioritere udarbejdelsen af en globaliseringsstrategi med en opfordring til, at der blev afsat 60 mio. årligt kr. til formålet.

 

 

Stats- og samarbejdsministrene har nu vedtaget en plan for globaliseringsarbejdet med 14 indsatsområder, hvori kulturen indgår i en indsats vedrørende synliggørelse af Norden som en kreativ region via en satsning på de kreative industrier. Det er endnu uklart, hvilket indhold dette satsningsområde kommer til at få.

 

Kulturministrene har tidligere nedsat en arbejdsgruppe, som skulle komme med et bud på, hvordan kulturområdet kunne bidrage til at styrke globaliseringsindsatsen. Et første bud på en globaliseringsindsats på kulturområdet blev sendt fra kulturministrene til stats- og samarbejdsministrene i maj måned.

 

Et endeligt bud på kulturområdets strategi inden for det fællesnordiske kulturområde er nu udarbejdet og fremlagt for de nordiske kulturministre på Ministerrådsmødet i Helsinki og også for Nordisk Råds kulturudvalg i et Samrådsmøde.

 

Oplægget indeholder en række forslag til, hvordan konkrete kulturinitiativer kan indgå i globaliseringsindsatsens hovedformål.

 

Der er ingen tvivl om, at det rigtigt gode argument for, hvordan kulturen kan styrke globaliseringsindsatsen, ligger i forhold til målet om at skabe et mere synligt Norden ude i verden. Her kan kulturen bidrage betragteligt til ”brandingen” af Norden som en kreativ region.

 

Jeg har forstået, at oplægget om kulturområdets initiativer inden for globaliseringsstrategien blev vel modtaget af både Ministerrådet og Nordisk Råds kulturudvalg.

 

Jeg kunne desværre ikke selv deltage i Helsingfors, men Danmark har, kan vi vist godt sige, været drivende i arbejdet med også at få kultursektoren med i den nordiske globaliseringsindsats.

 

I det videre arbejde vil Danmark lægge vægt på, at globaliseringsindsatsen nu konkretiseres og implementeres.

 

Hvis dette lykkes, vil det naturligvis også kunne påvirke kulturområdets økonomiske råderum positivt. I den forbindelse vil jeg også nævne, at jeg er glad for, at Nordisk Råds afsluttende budgetforhandlinger med Nordisk Ministerråd om budget 2009 førte til positive resultater for kulturområdet som helhed, som i nogen grad opvejede den 5% besparelse, som området som nævnt blev underlagt for at finansiere den samlede globaliseringsindsats

 

Tak fru formand.