Kulturudvalget 2008-09
KUU Alm.del Bilag 376
Offentligt
738584_0001.png
738584_0002.png
738584_0003.png
TALE

23. september 2009

Arrangement:

Åbent eller lukket:

Dato og klokkeslæt:

Sted:

Taletid:

Forv. antal deltagere:

Kontaktperson:

Samråd i Folketingets KulturudvalgÅbent25. september 2009 kl. 8.30Folketingets Kulturudvalg--Thomas Kyed, RessourcerDer er efter ønske fra Mogens Jensen (S) stillet følgendesamrådsspørgsmål til ministeren:

Samrådsspørgsmål V:

Vil ministeren redegøre for omfanget af nedskæringerne påkulturinstitutioner og kulturstøtteordninger i forbindelsemed finansloven for 2010 og aftalen om Forårspakke 2.0frem til 2015 og herunder redegøre for, om ministerenfinder det rimeligt, at institutioner der i forvejen er ramt afmange års driftsbesparelser, tilskudsreduktion og finans-krise nu nok engang udsættes for økonomiske nedskærin-ger fra regeringen?

Samrådsspørgsmål W:

Vil ministeren redegøre for, hvordan ministeren har tænktsig at indfri de klokkeklare løfter, ministeren lige har giveti forbindelse med sin Danmarks-turne om mere kultur ihele Danmark, når ministeren samtidig kommer medmeget direkte nedskæringer på egnsteatre og spillesteder ibl.a. Danmarks udkantsområder?

Svar på spørgsmål V:

Først og fremmest vil jeg sige, at jeg generelt synes, at det er flot, at vi set i lyset affinanskrisen i finanslovsforsaget for 2010 holder kulturbevillingerne på et stabilt højtniveau på ca. 6 mia. kroner og også finder penge til at prioritere nye kulturelle områder.Der har siden finanslovsforslagets offentliggørelse været sagt mange ting om konse-kvenserne for kulturlivet. Jeg har ved flere lejligheder undret mig en smule over mang-len på proportionssans i denne debat. I løbet af debatten har det svirret i luften med tal,som jeg ikke kan genkende.Men lad os få nogle fakta på bordet.Med den nuværende udvikling i priser og lønninger bliver den samlede virkning affinanslovforslaget på kulturens område i 2010 mindre end 10 mio. kr. ud af et samletbudget på ca. 6 mia. kroner. De ordninger, der er berørt af fastholdelsen, får i 2010 ensamlet bevilling på næsten 800 mio. kr. Der er med andre ord langt fra tale om enudhulning af de enkelte støtteordninger.
J. NR. 2004-24547-30
Side 2
Jeg kan sagtens forstå, at de, der modtager eller administrerer støtte fra de berørtestøtteordninger, er ærgerlige over fastholdelsen af bevillingerne på 2009-prisniveau.Men igen vil jeg minde om, at det samlede kulturbudget fortsat ligger på et stabilt højtniveau på ca. 6 mia. kroner.Jeg bliver spurgt, hvilke konsekvenser fastholdelsen af bevillingerne vil få i 2015.Her synes jeg, at man skal forsigtig med udtale sig om konsekvenserne. Jeg kan ikkesidde her og forudsige, hvordan udviklingen i priser og lønninger bliver for de kommen-de seks år, og jeg har ikke lyst til at sidde og gætte på de kommende års prisudvikling.Samtidig vil jeg også minde om, at pris- og lønudviklingen kun er en blandt mangefaktorer, der påvirker de berørte kulturområders samlede økonomi. Der foretages hvertår politiske prioriteringer – og det gør der selvfølgelig også på kulturens område.Så bliver jeg også spurgt, om det er rimeligt, at de berørte ordninger på kulturområdetskal være med til at finansiere forårspakken? Til det vil jeg sige, at Kulturministeriethar bidraget på linie med en lang række andre ministerier. Dernæst hæfter jeg mig veddet positive i, at forårspakken indeholder en rigtig god og tiltrængt reform af voresskattesystem.

Svar på spørgsmål W:

I de seneste måneder har jeg været på en omfattende Danmarksturné, hvor jeg har haftrig lejlighed til at debattere kulturpolitik med en række centrale aktører i kommunerne.Forrige fredag afrundede vi dialogrunden med et kulturpolitisk topmøde med repræsen-tanter fra landets kulturregioner. De mange inputs, som jeg har fået, er jeg nu i gangmed at samle til et kulturpolitisk udspil, der skal være med til at styrke kulturlivet ihele landet.Og jeg vil sige, at jeg har fået rigtig meget med hjem fra mine besøg rundt om i landet.Det har været nogle nyttige og konstruktive diskussioner om, hvordan staten og kultur-regionerne i samspil kan sikre, at de ressourcer vi prioriterer på kulturen når ud tilkulturbrugeren på bedst mulig vis.Hele nøglen til at opnå succes med det er et stærkt samarbejde på tværs af kommune-grænserne og et stærkt samarbejde mellem staten og kulturregionerne. På den mådenår vi også ud i udkantsområderne.Og jeg er rigtig fortrøstningsfuld: Jeg kan jo se, at engagementet ude i kommunerne ertårnhøjt. De mange aktører på kulturområdet er klar til på en konstruktiv måde atsørge for, at vi i fællesskab får gjort kulturtilbuddene endnu bedre, end de er i dag.Og – så glæder jeg mig over, at kommunalreformen har bidraget til, at det tværkommu-nale samarbejde for alvor prioriteres på kulturområdet. Det er nemlig ikke mindsttværkommunale samarbejde, der sikrer landets udkantsområder.
Side 3
Og lad mig her til sidst slå fast, at jeg har mødt en enorm velvilje i kulturregionerne tilat få bredt kulturen ud til alle i hele landet.