Kulturudvalget 2008-09
KUU Alm.del Bilag 371
Offentligt
737225_0001.png
737225_0002.png
Kampen om bogmarkedetBoghandlerne kæmper for at sikre ordentlige vilkår for specialforretningerne. Kampen står mellemboghandlerne, supermarkederne og internetboghandlerne, og som leverandører til alle tre typerforretninger bliver forlagene draget ind i kampenDer findes boghandler i de flest store og mellemstore byer. Det er her forbrugerne kan få råd og vejledning, og det er her, de kan fåadgang til et bredt udvalg af bøger.- Vi kæmper for, at det skal blive ved med at være sådan, fortæller administrerende direktør Henrik Christensen fra Indeks RetailA/S, som er Kædecenter for 180 boghandlerforretninger i kæderne Bog & idé, Bøger & papir og BOGhandleren.I de seneste år er de store supermarkedskæder begyndt at handle med bøger, og det har betydet, at en del af bestsellerne sælgesgennem disse. I supermarkederne er bøger selvbetjeningsvarer, og der er ingen faglig rådgivning. Desuden er supermarkedernesudvalg begrænset til de bøger, som sælges i de største oplag.- Hvis de danske forbrugere fortsat skal have adgang til et bredt udvalg af bøger, kræver det, at boghandlerne overlever og har detgodt. Hvis boghandlerne fremover kun skal sælge de smalle titler, kan de ikke overleve, og derfor er det min opfattelse at forlageneog boghandlerne har en fælles interesse i, at boghandlerne også får bestsellerne på nogle vilkår, så de kan være med i konkurrencenom dette marked, siger Henrik Christensen.

Supermarkederne, boghandlerne og forlagene

Hver gang en ny sæson står for døren, forhandler boghandlerne og forlagene om, hvilke titler som skal indgå i boghandlernesmarkedsføring og på hvilke betingelser. Sådan er vilkårene, når man er ”købmand”, og i år er disse forhandlinger nu ved at væreafsluttet.- Vi har indgået aftaler med de fleste forlag til alles tilfredshed, forklarer Henrik Christensen, men som det fremgår af pressen, harvi ikke kunnet blive enige med forlaget Hr. Ferdinand.- Susanne Torpe fra Hr. Ferdinand har I flere medier fremsat urimelige anklager mod Indeks Retail for at boykotte forlaget, men deter meget langt fra virkeligheden. Vi har forhandlet med Hr. Ferdinand på lige fod med andre forlag, og vores ønsker til sæsonenssamhandel er præsenteret ensartet for alle. Desværre har vi måttet konstatere, at de ønsker, vi havde til samhandelen, og demuligheder, vi er blevet præsenteret for fra forlagets side, ikke har kunnet forenes. Derfor har vi ikke nogen aftale, så enkelt er det.Supermarkederne opkøber få titler i relativt store oplag, og disse titler forventer de så at få til en god pris. Boghandlernes styrke er, atde kan tilbyde et meget bredt udvalg af titler, men meget af fortjenesten skal alligevel hentes på bestsellerne, og derfor forventerboghandlerne at få bestsellerne til en god pris som kompensation for, at de også sælger forlagets smalle titler.- Det har ikke været muligt at opnå en rimelig aftale med Hr. Ferdinand, og derfor har vi endnu ikke indgået nogenmarkedsføringsaftale om nogen af forlagets bøger til vores kæder, fortæller Henrik Christensen, som dog fortsat håber på, at Hr.Ferdinand kommer tilbage til forhandlingsbordet.- Vi er blevet beskyldt for at boykotte forlaget Hr. Ferdinand, men det er der slet ikke tale om. Vi har blot ikke ønsket at indgå enaftale på kædeplan på de betingelser, som Hr. Ferdinand har dikteret, men vi har respekt for konkurrencelovgivningen, og vi hverkenkan eller vil forhindre nogen af vores boghandlere i at købe bøger hos Hr. Ferdinand, fortæller direktør Henrik Christensen.Oplysningerne fra Hr. Ferdinand tyder på, at kædens medlemmer har været meget tilbageholdendemed at købe bøger fra forlaget, dertil siger direktør Henrik Christensen:
- Når kæden ikke har kunnet indgå en aftale med forlaget, er det vel meget forståeligt, at medlemmerne er tilbageholdende med atafgive bestillinger på de betingelser, som de p.t. bliver mødt med. Der er mere end to måneder til bogen udkommer, og som købmandhar jeg da ikke svært ved at forstå, at medlemmerne er afventende, men det blander vi os slet ikke i.Indeks Retail undrer sig i øvrigt over, at Hr. Ferdinand, som er et forholdsvis nyt og mindre forlag, ikke kan se det nødvendige i atsikre de mindre boghandlere nogle ordentlige konkurrencevilkår i forhold til supermarkederne.
For yderligere information, kontakt:Administrerende direktør Henrik Christensen, Indeks Retail A/S på telefon 20806313
PressPort� 30.08.2009 10:51