Kulturudvalget 2008-09
KUU Alm.del Bilag 326
Offentligt
718172_0001.png
718172_0002.png
Folketinget, Christiansborg1240 København KAtt.: Medlem/suppleant af/til Folketingets KulturudvalgVedrørende Finanslovsforslag 2010Kære medlem/suppleant af/til Folketingets KulturudvalgHermed anmoder Foreningen Af Små Teatre (FAST) om foretræde forFolketingets Kulturudvalg. Anledningen er den foreslåede fastfrysning af defleste af alle teaterstøtteordninger som i foreningens øjne lægger op til enhistorisk nedskæring af teaterstøtten.FAST repræsenterer 46 af Danmarks teatre. De fleste af teatrene spiller ikke kuni eget hus, men også i teaterforeninger og forsamlingshuse, påuddannelsesinstitutioner og arbejdspladser, i nye kulturpalæer og i nedlagtefabrikker. I ind- og udland. De er vidt forskellige, men alle arbejder de medpublikumspleje, produktudvikling, kvalitetskontrol og kunstnerisk fornyelse. Deer en del af teaterlivets fødekæde – og en grundsten i dansk kultur.Foreningen står derfor uforstående overfor Kulturministeriets oplæg til enhistorisk nedskæring af teaterstøtten:KONSOLIDERING AF KULTUREN’Regeringenhar valgt at finansiere forårspakke 2.0 ved bl.a. at fastholdebevillingsniveauet på en række ordninger på flere forskellige ministeriers områder –herunder også på Kulturministeriets område. De berørte områder er regionale spillestederog honorarstøtten, en række teaterstøtteordninger og billetkøbsordningen, dagblade,blade og tidsskrifter og zoologiske anlæg.’
(Kilde:Kulturministeriets hjemmeside samt pressechef MartinSkovmand, tlf.: 33 92 35 98, d. 25. august 2009)
Bag ovenstående kryptiske ord gemmer sig det faktum, at de fleste alleteaterstøtteordninger vil blive fastfrosset på 2009 niveau helt frem til år 2015(ja, du læste rigtigt: totusind og femten).
Besparelsen gælder egnsteatre og små storbyteatre og den gælderformidlingsordningen (men den gælder ikke Det Kongelige Teater).Besparelsen betyder, at teatrene i årene 2010 til 2015 ikke får reguleret deresbevillinger, der derfor bliver stående uændret i 2009-niveau. Selv med enbehersket inflation betyder den manglende opregning, at teatrene i 2015 skullespare ca. 15 mio. kr. årligt. Det svarer til driften af 2 hele egnsteatre eller småstorbyteatre.Hvis besparelsen udmøntes, vil det derfor få uhørt voldsomme konsekvenser forbåde teatre og publikum.Foreningen ønsker på foretræde for Kulturudvalget, at uddybe, dokumentere ogperspektivere konsekvenserne af den foreslåede besparelse.
Venlig hilsenMogens HolmFormandForeningen Af Små Teatre (FAST)[email protected]2427 3415