Kulturudvalget 2008-09
KUU Alm.del Bilag 277
Offentligt
693925_0001.png
693925_0002.png
693925_0003.png
693925_0004.png
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerenKulturministerietNybrogade 21203 København KTlf.FaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
28. maj 2009Til Kulturudvalgets orientering fremsendes hermed kopi af supplerende samlenotat tilEuropaudvalget vedrørende Google Books udarbejdet forud for rådsmødet (konkurren-ceevne) den 28.-29. maj 2009.
Carina Christensen
J. NR. 2004-24017-7
Side 2

Supplerende samlenotat

rådsmøde (konkurrenceevne) den 28.-29. maj 2009

Pkt. 11 Google Books

- RådskonklusionerNyt notat.

1. Resumé

Det forventes, at formandskabet på tysk foranledning vil fremlægge forslag tilrådskonklusioner vedrørende Google Books. Det forventes, at rådskonklusionerne inde-holder en opfordring til Kommissionen om at gennemføre en nærmere analyse af deforskellige problemstillinger omkring Google Books.

2. Baggrund, formål og indhold

Formandskabet har på baggrund af et ønske fra Tyskland fremlagt forslag tilrådskonklusioner, der bl.a. omhandler en række ophavsretlige problemstillinger vedrø-rende søgemaskinen Google Book Search.Google Book Search er et søgeværktøj, som fungerer ved, at Google scanner (digitalise-rer) bøger, bl.a. fra amerikanske biblioteker, og lægger dem ind i en digital database,som stilles til rådighed på nettet. Ifølge Google ligger der lidt over 7 mio. indscannedeværker på 40 forskellige sprog i Googles database.Googles database indeholder uddrag af ophavsretligt beskyttede værker. Googles brugaf uddrag, såkaldte snippets, er kritiseret, blandt andet af en amerikansk Forfatterfor-ening (Authors Guild), som mener at brugen er i strid med ophavsretten.Google selv mener, at brugen af uddrag sker i overensstemmelse med den amerikanskefair use doktrin, som giver mulighed for at benytte værker til undervisningsformål.Hvordan man må benytte værkerne er ikke nærmere defineret i doktrinen. Det ersåledes op til de amerikanske domstole at vurdere, om Googles brug af værker er ioverensstemmelse med reglerne om fair use.Google blev i efteråret 2005 sagsøgt af den amerikanske forfatterforening og af denamerikanske forlæggerforening. Sagen blev forligt i oktober 2008, hvor Google indvilli-gede i at betale forfatterne til de værker, som Google allerede havde lagt ind i deresdatabase. Ordningen er ikke begrænset til amerikanske forfattere, udenlanske forfatte-re kan også opkræve vederlag, hvis deres værker er lagt ind i databasen. Det indgåedeforlig betyder, at det stadig er uafklaret, hvorvidt Googles brug af værker er i overens-stemmelse med reglerne om fair use.
Side 3
Google Books’ brug af beskyttede værker rejser flere ophavsretlige problemstillinger,bl.a. i forbindelse med indscanningen (eksemplarfremstillingen) og upload til internet-tet (tilgængeliggørelse for offentligheden).Google blev i 2006 blevet sagsøgt af den franske forfatterforening. Denne sag er endnuikke afgjort. Fra tysk side er man kritisk overfor for Googles brug af beskyttede værker.Google Books har været på dagsordenen for rådsmødet (Kultur) d. 11-12. maj 2009.Punktet var sat på under eventuelt, hvor den tyske delegation gav en kort orienteringom problemstillingen.Rådskonklusionerne forventes at indeholde en opfordring til, at Kommissionen under-søger sagen nærmere.

3. Hjemmelsgrundlag

Spørgsmål om hjemmelsgrundlag er ikke relevant.

4. Nærhedsprincippet

Spørgsmålet om nærhedsprincippet er ikke relevant.

5. Europa-Parlamentets udtalelser

Spørgsmålet er ikke relevant.

6. Gældende dansk ret og forslagets konsekvenser herfor

Rådskonklusionerne har ingen konsekvenser for gældende dansk ret.

7. Forslagets konsekvenser for statsfinanserne, samfundsøkonomien og er-

hvervslivet

Forslaget har ingen væsentlige konsekvenser for statsfinanserne, samfundsøkonomieneller erhvervslivet.

8. Høring

Sagen vedrørende rådskonklusionerne har været sendt i høring i EU-specialudvalget forkulturpolitiske spørgsmål. Høringen gav ikke anledning til bemærkninger.

9. Regeringens foreløbige generelle holdning

Regeringen er enig i, at der knytter sig en række problemstillinger til Google Books,som med fordel kan undersøges nærmere.Regeringen kan derfor støtte, at der fremlægges rådskonklusioner med opfordring tilKommissionen om at undersøge sagen nærmere.

10. Generelle forventninger til andre landes holdninger

Det forventes, at et forslag til rådskonklusioner vil blive drøftet i Coreper den 20. maj2009. På baggrund af foreløbige drøftelser i rådsarbejdsgruppen (ophavsret) den 18. maj
Side 4
forventes der at være generel opbakning til en opfordring til Kommissionen om atundersøge sagen nærmere.

11. Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg

Sagen har ikke tidligere været fremlagt for Folketingets Europaudvalg.