Kulturudvalget 2008-09
KUU Alm.del Bilag 254
Offentligt
682445_0001.png
682445_0002.png
682445_0003.png
682445_0004.png
Fra:EnFrustreretForbruger.dk [mailto:[email protected]]Sendt:28. april 2009 04:41Til:Mogens JensenEmne:Jeg bryder loven, digitale kopier af købte dvd'er til eget brugKultur- og medieordførerMogens Jensen (S)[email protected]
Jeg bryder loven, digitale kopier af købte dvd'er til eget brug.Hej MogensDa emnet hører under kulturministeriet håber jeg, at jeg har sendt denne mail til den rigtige ordfører hosSocialdemokraterne, ellers må du meget gerne sende mailen videre. På forhånd tak.Dit svar, hvis du tillader dette, vil blive fremlagt på min blog, Enfrustreretforbruger.dk, som beskæftiger sigmed dansk forbrugerlovgivning og rettigheder.Jeg skriver til dig for at få dine kommentarer til spørgsmålet omkring digital kopiering af dvd'er til eget brug.Jeg vil dog straks slå fast, at der ikke er tale om piratkopieret indhold, men indhold, der er lovligt købt idanske butikker. Jeg tager dybt afstand fra materiale, der bliver kopieret og delt på nettet. Kunstneren skalselvfølgelig have betaling for sit produkt.Min situation er som følgende (nu bliver det lidt nørdet):Jeg har igennem en årrække oparbejdet en betydelig samling af film og tv-serier på DVD. Efterhånden er jegvel oppe på omkring 150 dvd'er.Jeg har investeret i en Mac Mini som mediacenter, hvor det er meningen, jeg skal tilgå alt mit medieindhold,dvs. film, musik og billeder.For at kunne få en hurtig og nem tilgang til og oversigt over min samling af film og tv-serier, har jeg valgt atlave en digital kopi og smide indholdet på et netværksdrev, så min Mac Mini kan tilgå indholdet og ved hjælpaf mediacenter software afspille indholdet på min fladskærm.Det hele kører altså via et lukket netværk.Når jeg har lavet en digital kopi af dvd'en bliver denne gemt i en kasse i kælderen. Hverken dvd eller dendigitale kopi bliver solgt videre. Hvis jeg sælger dvd'en, bliver den digitale kopi slettet fra netværksdrevet.Ovenstående er efterhånden et meget normalt billede i dagens Danmark, da mange har eller snart anskaffersig et mediacenter. Men problemet med ovenstående er, atjeg bryder lovgivningen.Jeg bliver gjort kriminel ved at bruge min harddisk som afspiller i stedet for min dvd-afspiller. Det selv om jeghar betalt for dvd'en og denne ikke forlader mit hjem.
Lad mig komme med et eksempel. Begge er situationer som er meget normale i den digitale verden vi leveri:1. Jeg køber en dvd, ser den mange gange på min dvd-afspiller derhjemme. Dvd'en forbliver inden forhjemmet.2. Jeg køber en dvd, smider den på mit netværksdrev, ser den mange gange på mit mediacenterderhjemme. DVD+digital kopi bliver inden for hjemmet.Jeg kan ikke se forskel på ovenstående 2 eksempler. Og dog. Den ene gør mig kriminel, den anden gørikke.Mit spørgsmål er derfor:

Kan du give mig en begrundelse for, hvorfor det ene eksempel skal være lovligt og det andet

eksempel ulovligt?

Efter at have nærlæst kulturministeriets forskellige websites, bliver jeg endnu mere undrende, da det lader tilat intentionen med lovgivningen faktisk er, at forbrugeren må tage en digital kopi til eget forbrug.På kulturministeriets hjemmeside, infokiosk.dk, står der bl.a. følgende:Det skal således understreges, at det fortsat er lovligt at tage kopier af bl.a. cd’er og dvd-film til personligbrug inden for en husstand. Kopier, der er fremstillet lovligt før lovens ikrafttræden, forbliver lovlige. Hvis derer en kopispærring, må man imidlertid ikke omgå denne for at fremstille kopien, men det forventes, atkopispærringer i fremtiden indrettes på en sådan måde, at det er muligt at tage en eller flere kopier tilpersonlig brug; dette er i hvert fald intentionen med loven.Link:http://www.infokiosk.dk/sw81584.aspSom jeg læser ovenstående tekst, så har det faktisk været intentionen med lovgivningen, at vi somforbrugere må tage en digital kopi ef en købt dvd til brug inden for hjemmet.Mit spørgsmål er derfor:

Når intentionen med lovgivningen er som anført, hvorfor er dette så ikke sket?

På samme side står der desuden følgende:I det omfang det er nødvendigt at omgå en kode eller kryptering for eksempelvis at kunne se en dvd-filmeller lytte til en musik-cd eller netradio i privatsfæren, vil dette ikke være omfattet af forbuddet. Enprivatperson, der fx har erhvervet en dvd-film, som ikke kan afspilles på open source-softwaresystemet Linux(men alene på fx Microsofts styresystem), vil efter de nye regler ikke blive forhindret i at bryde koden i detomfang, dette er nødvendigt for at kunne afspille filmen, herunder fordi vedkommende i sin computer ikkehar Microsofts styresystem.Link:http://www.infokiosk.dk/sw81584.aspHvis man må bryde kopi-sikringen af en DVD for at kunne afspille den på f.eks. et Linux system, så giver detefter min overbevisning ikke nogen mening, at man ikke må bryde den for at afspille den på et mediacenter.Mit spørgsmål er derfor:Skal der ikke værre lighed for loven. Er det ikke at forskelsbehandle forbrugeren, når den ene må,men ikke den anden?
Det er den ene side af sagen. Når man så forsøger at købe en digital kopi på et af de få online salgssteder,falder man desværre over nye forhindringer.Lad mig komme med en sammenligning, som godt nok kan lyde meget urealistisk, men alligevel er megetrelevant, når det gælder digitale kopier:I dag bestemmer udbyderen fuldstændig ved hjælp af DRM hvilken software eller webbrowser man skalkunne se sine film i på sin computer, hvis man køber filmen digitalt online.Hvis man overførte dette til de fysiske dvd'er, ville det betyde, at f.eks. en filmforhandler stilte sombetingelse, at man kun måtte afspille de købte dvd'er på en Sony afspiller.Dette ville straks vække stor opstandelse, da dette må sige at værre konkurrenceforvridende.Men når det gælder digitale kopier, så er det fuldt lovligt.Mine spørgsmål er derfor:

Hvorfor skal der værre denne forskel på fysiske dvd'er og digitale kopier købt online?

Er dette ikke medvirkede til at skabe mindre konkurrence på software til ulempe for forbrugeren?

Microsoft bliver f.eks. holdt i ørerne når det gælder deres styresystem med for mange indbyggede

programmer, hvorfor gælder dette ikke for filmindustrien?

Som lovgivningen er skruet sammen opildner den faktisk filmproducenterne til at sætte så mangeforhindringer i vejen for forbrugeren som muligt, i stedet for at udvikle produkterne til gavn for forbrugeren.Jeg er af den opfattelse, at lovgivningen faktisk har den modsatte effekt af, hvad der egentlig var meningen,nemlig at begrænse ulovlig kopiering og downloading af film.Lovgivningen er ikke fulgt med den digitale udvikling, så det er efter min opfattelse på tide, at lovgivningenbliver ændret. Til gavn for både forbruger og filmproducenterne.Til sidst kunne jeg godt tænke mig at høre hvad dit partis holdninger og planer til fremtiden er, når detgælder den digitale udvikling inden for film og musik.Mit spørgsmål er derfor:

Har Socialdemokraterne planer om at stille lovforslag på området? Hvis ja, hvornår og til hvad. Hvis

nej, hvorfor ikke.

Jeg må desværre indrømme, at jeg vil forsætte med at bryde lovgivningen. Jeg mener som skrevet ikke, atlovgivningen har fulgt med den digitale tidsalder.Jeg vil inden for ganske kort tid melde mig selv til Antipiratgruppen. Dette vil jeg gøre, fordi jeg ønsker, atlovgivningen, når det gælder digitale kopier af betalte dvd'er til eget brug, bliver afprøvet ved en danskdomstol.Jeg finder det spændende om Antipiratgruppen rent faktisk vil sende mig for en domstol for at have råderet imig eget hjem over et betalt produkt.Jeg ser frem til at kunne læse dine svar på ovenstående spørgsmål.
Med venlig hilsenHenrik F. E. AndersenEnfrustreretforbruger.dkSejerøvej 16 2. tv6705 Esbjerg ØTelefon: 31 21 26 99E-mail:[email protected]Twitter:www.twitter.com/frustreret