Kulturudvalget 2008-09
KUU Alm.del Bilag 248
Offentligt
STATENS NATURHISTORISKE MUSEUMKonkurrenceprogram, åben idékonkurrence
Hvad er Statens Naturhistoriske MuseumSNM er et af verdens ældste og største naturhistoriske museer og husermere end 12 millioner genstande (planter, dyr, fossiler, mineraler mv.).Består af Zoologisk Museum, Botanisk Have, Geologisk Museum ogBotanisk Have. Blev i 2004 samlet i et – på papiret - fælles museum,men ligger fortsat på forskellige adresser i København.Er et statsligt hovedmuseum på linje med Statens Museum for kunstog Nationalmuseet. Derudover også et institut under KøbenhavnsUniversitet, og en af de stærkeste forskningsinstitutioner med 300 –400 årlige videnskabelige artikler og bøger.
Vil vi som samfund vil have naturvidenskabelig forskning på et højtniveau, skal børn og unge have kendskab til denne verden. Her spilleret museum en afgørende rolle.SNMs samlinger er blandt de 10 største i verden. De skal vises frem oghave de rigtige rammer.De eksisterende bygninger kan ikke rumme alle funktioner, derfor skalder tænkes nyt.
Hvor skal det liggeBotanisk Have er centralt placeret i hjertet af København. Naboerne erStatens Museum for Kunst og Rosenborg. Det giver en unik mulighedfor at skabe en samlet museums-ø.Nørreport og Østerport sikrer nem og enkel adgang til museet – frahele landet.
Hvorfor skal vi have et nyt og samlet museumMed udgangspunkt i Botanisk Haves kvaliteter og centrale belig-genhed samt i museets helt særlige samlinger skal der skabes etmuseum, som er enestående i verden. Et naturhistorisk museum, dersammen med Statens Museum for Kunst og Nationalmuseet mar-kerer sig som et af Danmarks trehovedmuseer og som anerkendesinternationalt for sin stærke faglighed, sine store samlinger og sinnyskabende formidling.Et naturhistorisk museum giver mulighed for fordybelse i og inspi-ration fra naturens mangfoldige verden. Men et museum baseret påforskning kan også formidle en række af de erkendelser og viden, sommennesket har opnået gennem videnskaben.Naturvidenskaben kommer til at spille en afgørende rolle de næstemange år, hvis der skal findes holdbare løsninger på bl.a. klimapro-blemerne. Viden om naturvidenskab skal formidles– et museum er enoplagt mulighed.
Hvordan gribes det anFørste skridt er en åben Idékonkurrence, hvor alle kan deltage. For-målet er at få belyst, hvordan vi bedst udnytter de eksisterende byg-ninger og får bygget nyt med respekt for haven. Men lige så vigtigt,hvordan samlingerne tænkes ind på nye og overraskende måder.
Hvilke faser er der undervejsRMaj til oktober 2009. Den åbne idekonkurrenceROktober 2009 - marts 2010. Fundraising og udarbejdelse afprogram for projektkonkurrencen.RMarts - oktober 2010. Projektkonkurrencen (arkitektkonkurrencen)
Hvad er IdékonkurrencenIdékonkurrencen er en del af visionsfasen, hvor vi skal have afdækketalle aspekter af et nyt museum.Det er ambitionen, at få så mange ideer og visioner på banen somoverhovedet muligt.Målet er få tænkt samlinger, bygninger og have sammen på nye ogoverraskende måder. Men også at få fokus på eventuelle udfordringer,som skal overvejes i oplægget til projektkonkurrencen.
FagdommereProfessor, dr. agro., landskabsarkitekt MDL Malene Hauxner,Københavns UniversitetForfatter, ph.d., arkitekt MAA Thomas Bo Jensen,Kunstakademiets ArkitektskoleChefredaktør, dr.phil. Anne Knudsen, WeekendavisenProfessor, arkitekt MAA Tage Lyneborg, Kunstakademiets ArkitektskoleMuseumsdirektør, mag.art. Poul Erik Tøjner,Louisiana Museum of Modern Art
Hvordan kan man deltageIdékonkurrencen er åben for alle. Der er to besvarelsesmuligheder:1. Forslag til bebyggelse og landskabDenne del er arkitektfaglig og handler om at analysere stedet ogkomme med bud på, hvorledes man kan bygge og hvorledes mankan udforme de landskabsarealer, der ikke omfatter BotaniskHave.2. Forslag til indholdDenne del omhandler forslag, der kan besvares med skriftlige og/eller visuelle ideer til, hvordan visionen bedst omsættes i et kon-cept for et nyt museumDet er tilstrækkeligt at svare på en af måderne. Man kan også kombi-nere besvarelsen.
Hvad er præmienDommerkomiteen råder over 950.000 kr.Der bliver fordelt mindst 650.000 kr. til præmier og eventuelle indkøb.De resterende 300.000 kr. vil blive udbetalt under hensyntagen tilantallet af indsendte forslag og kvaliteten i disse.Under alle omstændigheder vil der blive uddelt mindst én 1. præmie.Uddeles der kun én 1. præmie, vil denne være på min. DKK 250.000.
Hvornår offentliggøres vinderprojekterneOffentliggørelsen af konkurrencens resultat er planlagt til at finde stedden 28. oktober 2009. Resultatet kan ses på www.arkitektforeningen.dk/konkurrencer og www.nytnaturhistorisk.dk. Vinderne får direkte besked.
Hvem er dommereKonkurrenceforslagene vil blive bedømt af en dommerkomité bestå-ende af:For konkurrenceudskriverDirektør Jens Peter Jacobsen, Universitets- og Bygningsstyrelsen(formand)Rektor Ralf Hemmingsen, Københavns UniversitetDekan Nils O. Andersen, Det NaturvidenskabeligeFakultet,Københavns Universitet,Professor Minik Rosing, Statens Naturhistoriske MuseumProfessor Jon Fjeldså, Statens Naturhistoriske MuseumMuseumsdirektør Morten Meldgaard, Statens Naturhistoriske MuseumUdstillingschef Hanne Strager, Statens Naturhistoriske MuseumTeknisk direktør Carsten Thinggaard, Københavns UniversitetVicedirektør Connie Barfod,Universitets- og Bygningsstyrelsen
Hvordan afleverer man gode ideer uden for konkurrencenHar man gode ideer og forslag, men ikke ønsker at deltage i Idékon-kurrencen, er der to muligheder:Skriv et indlæg på Idekonkurrencens blog på www.nytnaturhistorisk.dkSend en mail til [email protected]
KontaktPå www.arkitektforeningen.dk/konkurrencer og www.nytnaturhistorisk.dkkan der læses meget mere om konkurrencen, samlingerne m.m.Her ligger også det fulde konkurrenceprogram og inspirationsfolderenDet gavmilde museum.Alle spørgsmål vedr. Idékonkurrencen sendes til [email protected]
28. april 2009