Kulturudvalget 2008-09, Udenrigsudvalget 2008-09
KUU Alm.del Bilag 242, URU Alm.del Bilag 178
Offentligt
676622_0001.png
676622_0002.png
DANSK
KUNSTNERRADKøbenhavn, d. 28. april 2009
Folketingets Udenrigspolitiske UdvalgFolketingets Kulturpolitiske Udvalg
Repræsentanter for en række kunstner- og kulturorganisationer samledes for noglemåneder siden i en uformel arbejdsgruppe mhp på at følge og følge op påimplementeringen af UNESCO konventionen for kulturel mangfoldighed. Mange afos deltog i høringen den 4. februar om Kultur og Udvikling på Christiansborg, og vivil først og fremmest sige tak for initiativet. Den store deltagelse viste, at det varrelevant, og vi finder at temaet i det store hele blev godt belyst fra mange forskelligeperspektiver.Med dette brev vil vi imidlertid gøre særligt opmærksom på et par spørgsmål irelation til temaet om Kultur og Udvikling - kun et par af dem blev berørt vedhøringen.

1. Udviklingslandene

Høringen gav en bred opbakning til at kulturdimensionen prioriteres højere og er enforudsætning for et effektivt udviklingssamarbejde. Vi skal i den forbindelse opfordretil at kulturel mangfoldighed i fremtiden indarbejdes som et af bistandens tematiskehensyn, så det får en selvstændig tværgående prioritet. Det kan f.eks. ske som"Demokrati, menneskerettigheder, kulturel mangfoldighed og god regeringsførelse".Det er vigtigt at kulturel mangfoldighed placeres som et tema, der systematisk skalarbejdes med, ellers risikerer indsatsen at forblive tilfældig - afhængig af ildsjæle -eller instrumentel.

2. Det internationale/globale samarbejde - kulturindustriernes udvikling

Globaliseringspolitikken bør indebære at Danmark internationalt gør en proaktivindsats for kulturel mangfoldighed . Dette skal især foregå i EU og UNESCO/FNsystemet, og indsatsen skal forbedre de internationale rammebetingelser for atkulturindustrier udvikles så den kulturelle mangfoldighed tilgodeses. Dette aspekt ercentralt i UNESCO-konventionen om kulturel mangfoldighed, men indgår i megetringe grad i den hidtidige indsats og udmøntning af globaliserings-forliget, og er altfor fraværende i samarbejdet med udviklingslandene.

3. Medier og kulturinstitutioner i Danmark

De danske Public Service medier, især DR, har et særligt ansvar for den kulturellemangfoldighed. Både for at den globale mangfoldighed præsenteres til danskerne(også i prime time), og for at den danske mangfoldighed formidles og udvikles. Derbør udvikles et langt bedre systematisk samspil herom med medierne og stilles kravfra politisk side om handlingsplaner, som proaktivt arbejder for udviklingen afmangfoldigheden.Danske Kulturinstitutioner bør i deres daglige arbejde integrere UNESCOkonventionens intentioner og kunne redegøre for, hvorledes dette er gjort.
COUNCIL
OF
DANISH
ARTISTS
Borgergade 111 • 1300 København Ktlf. 35 38 44 01 • fax 35 38 44 17 • e-mail d k r @ d a n s k - k u n s t n e r r a a d . d k • www.dansk-kunstnerraad.dk

4. Grønland

Grønland er globalt et foregangsområde blandt oprindelige folk for kulturelmangfoldighed samtidig med at Danmark i udviklingssamarbejdet støtter oprindeligefolk. Danmark bør indgå et langsigtet samarbejde med Grønland om udviklingen afkapacitet for oprindelige folk verden over til at bevare og udvikle deres kulturellemangfoldighed. Danmark kan etablere nye positive samarbejdsflader med Grønlandom en fælles indsats i.f.t. konventionen om kulturel mangfoldighed.

5. Koordinering og samarbejde

Ovenstående indsatser forudsætter en god koordinering mellem de involveredeministerier. Vi skal opfordre til at folketinget klart udstikker hvorledes dennekoordinering skal foregå, og sikrer at det ministerium der bør foretage denoverordnede fælles koordinering, også er det ministerium der har de fornødneøkonomiske ressourcer og politisk indflydelse hertil.Vi håber at ovenstående punkter også vil blive taget med, når udvalgene fremoverfølger op på de mange gode forslag og intentioner, som indgik i den konklusion, somafsluttede høringen den 4. februar. Vi vil sætte pris på at blive orienteret omfremtidige initiativer, og bidrager så vidt muligt gerne til at føre nogle af dem ud ilivet.Med venlig hilsen
Franz Ernst,på vegne af arbejdsgruppen