TALE

 

19. marts 2009

 

Arrangement:

Samråd om børneattester i Kulturudvalget, samrådsspørgsmål E

Ã…bent eller lukket:

-

Dato og klokkeslæt:

D. 25. marts 2009

Sted:

Folketinget

Taletid:

6 min.

Forv. antal deltagere:

-

Evt. andre forhold ministeren bør være opmærksom på:

Samrådet bliver båndet.

Kontaktperson:

Bente Skovgaard Kristensen

 

 

Samråd i Kulturudvalget om børneattester

 

Kulturudvalget har bedt mig redegøre for den landsdækkende DIF og DGI undersøgelse om indhentelse af børneattester. Herunder redegøre for om:

 

-          jeg med det samme vil iværksætte yderligere undersøgelser af Ã¥rsager til, at attesterne ikke indhentes og hvad der kan fÃ¥ foreningerne til at gøre det,

 

-          og om jeg med det samme vil forberede og undersøge, hvilke sanktioner og øvrige tiltag der kan iværksættes overfor foreninger, der ikke indhenter attesterne.

 

-----------

 

Lad mig med det samme slå fast, at jeg er glad for at kunne komme med denne redegørelse. Børneattester er en sag, der ligger mig meget på sinde. 

 

Loven om børneattester skal naturligvis overholdes. Vi har allerede betydelig fokus på området, og jeg vil inden sommerferien 2009 være klar til at indlede politiske drøftelser med Folketingets partier om, hvorvidt reglerne er gode nok, eller der bør ske stramninger.

 

Loven om børneattester fra 2005 blev til på regeringens initiativ, og den blev gennemført med et bredt flertal i Folketinget. Formålet med loven har været at skabe et grundlag for en styrket indsats over for seksuelle overgreb mod børn.

 

I 2007 gennemførte vi en evaluering af loven, som viste, at loven lever op til sit formål. Der bliver indhentet rigtig mange børneattester. I 2008 blev der indhentet ca. 190.000 børneattester i alt, hvoraf 32 var positive. Der er således ikke tvivl om, at loven er med til at sikre, at personer, der har været involveret i sager om seksuelt misbrug af børn, ikke fungerer som trænere, ledere eller i øvrigt beskæftiger sig med børn under 15 år.

 

Sidste sommer blev vi via en undersøgelse af idrætsforeninger på Fyn opmærksomme på, at der kan være et problem med, at ikke alle idrætsforeninger overholder loven. Undersøgelsen viste, at mange af de undersøgte idrætsforeninger på Fyn ikke indhenter de lovpligtige børneattester. Undersøgelsen var ikke statistisk repræsentativ og kunne derfor ikke umiddelbart overføres til resten af landet. Men vi blev fra regeringens side naturligvis bekymret over, om der er et mere generelt problem over hele landet med, at idrætsforeninger ikke indhenter børneattester. 

 

Umiddelbart efter at undersøgelsen blev offentliggjort, tog min forgænger derfor kontakt til DGI og DIF. Det var deres klare vurdering, at den eventuelt manglende indhentelse af børneattester skyldes uvidenhed snarere end uvilje.

 

DIF og DGI besluttede på den baggrund sammen med DFIF omgående at gennemføre en storstilet informationsindsats, som består af tre dele.

 

Først gennemførte organisationerne i november og december sidste år en spørgeskemaundersøgelse blandt deres medlemsforeninger for at få kendskab til problemets omfang. Resultatet af spørgeskemaundersøgelsen blev præsenteret på et pressemøde den 28. januar i år.

 

På baggrund af resultatet af spørgeskemaundersøgelsen iværksatte organisationerne en stor informationskampagne over for de ca. 12.000  foreninger, der har børn som medlemmer. Formålet er at oplyse om kravet om børneattest. Denne informationskampagne kører lige nu.

 

Som det tredje element følger organisationerne op på informationskampagnen med en ny spørgeskemaundersøgelse. Formålet er at måle effekten af informationskampagnen. Jeg modtager det samlede resultat i begyndelsen af maj. Herefter vil jeg indkalde alle  partier til en drøftelse af resultaterne.

 

-----------

 

Og lad mig nu redegøre for resultatet af den spørgeskemaundersøgelse, som idrætsorganisationerne gennemførte i november og december.

 

Jeg vil gøre opmærksom på, at min redegørelse naturligvis er baseret på oplysninger, jeg har modtaget fra idrætsorganisationerne.

 

Spørgeskemaundersøgelsen om idrætsforeningernes indhentelse af børneattester er gennemført i fællesskab mellem DGI, DIF og DFIF. Undersøgelsen er foretaget i 1400 idrætsforeninger. 60 % har besvaret spørgeskemaet. Undersøgelsen er statistisk repræsentativ, og besvarelserne er afgivet anonymt.

 

De to organisationers undersøgelse viste:

 

 

Om årsagerne til, hvorfor foreningerne ikke indhenter børneattest, viste undersøgelsen, at:

 

I øvrigt viste undersøgelsen, at:

 

Undersøgelsen viser desuden, at det især er små idrætsforeninger i hovedstadsområdet, og som har ridning eller ”anden idrætsgren” på programmet, der ikke får indhentet de lovpligtige børneattester.

 

Jeg har oversendt resultatet af undersøgelsen til Kulturudvalget.

 

---------------

 

Om informationskampagnen har idrætsorganisationerne oplyst, at samtlige foreninger under de tre hovedorganisationer, det vil sige DIF, DGI og DFIF, der har børne- og ungdomsidræt på programmet, har fået tilsendt brochuren ”Husk Børneattesten”.

 

Budskabet ”Husk Børneattesten” er endvidere blevet rundsendt via mail til samtlige foreninger i to omgange.

 

Der er blevet placeret annoncer i idrætsblade og på hjemmesider, der opfordrer klublederne til at huske børneattesten.

 

Endelig er der lavet omfattende pressedækning af emnet i især de regionale og lokale medier.

 

------

 

Jeg ser meget frem til at modtage det samlede resultat fra idrætsorganisationerne i begyndelsen af maj. I den opfølgende spørgeskemaundersøgelse, som idrætsorganisationerne gennemfører i april, bliver samtlige idrætsforeninger, der har børn som medlemmer, spurgt, om de indhenter børneattester. Undersøgelsen i april er altså mere omfattende end den, der blev gennemført i efteråret, hvor 10 % af alle foreninger blev spurgt. Det bliver rigtig interessant at se, i hvilket omfang informationskampagnen har påvirket idrætsforeningerne. Det vil give os et godt grundlag for videre politiske drøftelser om børneattestordningen.

 

Indtil videre tyder mine oplysninger på, at kampagnen har haft en effekt. Ifølge oplysninger fra Rigspolitiet er der rekvireret langt flere børneattester i januar og februar 2009 end i samme periode sidste år. Alene i idrætsforeninger er der i to udvalgte uger i januar og februar rekvireret ca. dobbelt så mange børneattester i 2009 sammenlignet med 2008. Der er stor sandsynlighed for, at det skyldes informationskampagnen.

 

---------

 

Lad mig med det samme slå fast, at hvis den kommende undersøgelse viser, at der fortsat et problem med, at idrætsforeningerne ikke indhenter børneattester, vil jeg helt klart være indstillet på at drøfte mulige stramninger af ordningen.

 

Som jeg ser det, kunne én mulighed være, at foreningerne – i forbindelse med ansøgning om støtte efter folkeoplysningsloven - afgiver en tro og love erklæring til kommunen om, at de overholder lovens krav om indhentelse af børneattest. Hvis de ikke gør det, må sanktionen være, at de bliver frataget tilskuddet.

 

Jeg er overbevist om, at et sådan tiltage vil være meget virkningsfuldt. Og jeg vil derfor tage kontakt til undervisningsministeren om et sådant tiltag allerede nu, således at det vil kunne indgå i det kommende arbejde om revision af folkeoplysningsloven.

 

Dette er én mulighed. Man kan forestille sig en række andre gode idéer. Og her vil jeg som sagt lytte til de forslag, der kommer fra Folketingets partier, når vi drøfter sagen til maj.

 

Men som sagt. Jeg vil se resultaterne af den udvidede undersøgelse, før jeg beslutter mig for hvilke tiltag, jeg mener det i øvrigt vil være hensigtsmæssigt at iværksætte.

 

Som nævnt vil jeg i maj, når resultatet af idrætsorganisationernes undersøgelse foreligger, indkalde de politiske partier til videre drøftelser. Og her vil jeg lytte til alle gode forslag.

 

Målet er naturligvis, at vores børn kan færdes trygt i de danske idrætsforeninger.