Fra: Gert Johansen [mailto:[email protected]]
Sendt: 23. marts 2009 05:47
Til: Carina Christensen; Ellen Trane Nørby; Holger K. Nielsen; Jørgen Poulsen; Karin Nødgaard; Mogens Jensen; Per Clausen; Villum Christensen
Emne: Hvorfor må danske tv-seere med fællesantenneanlæg ikke nyde godt af den frie konkurrence på tv-markedet?

Kære kulturminister, kultur- og medieordfører,

Jeg skriver til jer, fordi jeg gerne vil vide, hvornår danske tv-seere, der er tilknyttet fællesantenneanlæg, hvilket inkludere stort set alle beboere i Danmarks almene boliger, kan nyde godt af den frie konkurrence på tv-markedet?

Problemet er, at hvis du har kabel-tv via et fællesantenneanlæg, så kan du ikke frit vælge, hvilken tv-udbyder, der skal levere dit tv signal.

Ikke en gang EU’s accept af IT- og Styrelsens plan om at tvinge kabel-tv udbyderne til at give andre tv udbydere adgang til deres kabler gør det muligt for folk tilknyttet fællesantenneanlæg selv at vælge deres tv udbyder.

Er du tilknyttet et fællesantenneanlæg, er du nemlig tvunget til at betale for minimum den mindste programpakke til den nuværende kabel-tv udbyder, typisk TDC eller Telia Stofa. Kabel-tv udbyderne har nemlig længe haft det som betingelse for at levere tv signal til fællesantenneanlæg, at alle beboere tilknyttet anlægget forpligter sig til at blive abonnenter hos dem. Valget for disse beboerne var derfor i tidernes morgen valget mellem det gamle fællesantenneanlæg med traditionelle tv-antenner og få tv kanaler eller kabel-tv med mange kanal, men hvor alle beboerne i al fremtid forpligtede sig til at være abonnent hos pågældende kabel-tv udbyder, hvadenten fremtidige tilflyttere ønskede at være kunde hos pågældende udbyder eller ej.

Jeg har f.eks. aldrig selv haft mulighed for at vælge min kabel-tv leverandør. Da jeg flyttet ind i min nuværende lejlighed, fik jeg at vide, at det var fællesantenne, og jeg kunne vælge mellem en lille og en stor programpakke, og det var det.

Disse aftaler har ikke været det store problem før, fordi andre kabel-tv udbydere ikke har haft adgang til kablerne, og fordi det ikke have været teknisk muligt af nedtage tv signaler på andre måder, men med digitaliseringen til efteråret og med hurtigere og hurtigere bredbåndsforbindelser er det nu muligt at nedtage tv-signalerne med stueantenner og direkte fra internettet. Derfor betyder disse aftaler nu, at den frie konkurrence på tv-markedet reelt bliver sat ud af kraft for folk tilknyttet fællesantenneanlæg.

Den manglende konkurrence på kabel-tv markedet kan tydelig ses på prisudvikling på Telia Stofas store, analog programpakke over de sidste 2 år fra januar 2007 til januar 2009, hvor prisen er eksploderet, samtidig med at vi faktisk har mistet flere dyre tv-kanaler:

1. januar 2007         239 kr./m.

1. januar 2008         292 kr./m.

1. juli 2008             313 kr./m.

1. januar 2009         334 kr./m.

Dertil kommer den årlige udgift på over 2.000 kr. i licens. Derudover ved vi jo også allerede nu, at der vil komme en prisstigning på 20-25 kr./m. i 2012, når TV 2 bliver en betalingskanal.

I sammen periode har abonnenterne på Telia Stofas store, analog programpakke blandt andet mistet dyre tv-kanaler som Disney Toon, Discovery Science, Discovery Civilization, Discovery Travel and Living, Viasat History, Viasat Golf, Viasat Explorer og Jetix. Det kan jo ikke ligefrem ses af prisudvikling, men hvorfor skulle det også det, rigtig mange af deres kunder er jo tvangsindlagte til at købe deres produkt, hvadenten de ønsker det eller ej.

Jeg må indrømme, at da jeg først hørte om disse aftaler, så troede jeg ikke på, at det var rigtigt eller lovligt, at man i Danmark i 2009 kunne have aftaler, der reelt sætter den frie konkurrence ud af kraft. Jeg blev dog svært skuffet efter en henvendelse til først mit boligselskab og siden til Konkurrencestyrelse. De bekræftede begge, at disse aftaler var fuldt ud lovlige.

Kan det virkeligt være rigtigt, at blot fordi man er tilknyttet et fællesantenneanlæg, så må man ikke nyde godt af de fordele fri konkurrence på tv-markedet giver?

 

Med venlig hilsen/Best regards,

 

 

 

Gert Johansen

Gefionsparken 2, 1.mf.

3000 Helsingør