København 10. marts 2009

 

 

Til

Kulturminister

Carina Christensen

 

Oplæg til møde tirsdag den 10. marts 2009

 

Vedr. Charlottenborg

 

Vi opfordrer til, at intentionerne om Charlottenborg som et ”Kunstnernes Hus” klart defineres og beskrives i bekendtgørelsen.

 

Det er af grundlæggende vigtighed, at der i bekendtgørelsen detaljeret beskrives, under hvilke betingelser udstillinger som er kurateret af kunstnere, bliver en del af husets udstillingsprofil. Ansøgnings procedurer, og krav hertil, bør være åbne, klare og transparente.

 

Vi foreslår at 3 til 4 måneder pr. år afsættes til kunstnerkuraterede, herunder sammenslutningers, udstillinger. Hver udstilling bør vare ca. 1 måned inkl. ophængning, så der bliver plads til 3-4 af denne type udstillinger på årsplan. Udstillingerne arrangeres gerne i samarbejde med administrationen på Charlottenborg, dog under hensyntagen til den kunstneriske integritet.

 

Vi ser gerne bestyrelsen rationalisere og med flertal af kunstnere. Den bør have indflydelse på udstillingernes profil, samt udskiftes hvert 3-4 år, inspireret af modellen for Statens Kunstfond. Dette for at sikre diversitet og nytænkning.

 

Begrundelse:

 

Den seneste tids udvikling på Charlottenborg har vist, at den fornødne respekt for de skabende kunstnere og deres publikum ikke er til stede. Man har ikke ønsket dialog om, hvordan princippet med det særlige kunstneriske blik, kunne bevares.

Dette er sket til trods for en stor enighed om, at dette burde være grundlaget for husets virke, både i det politiske miljø, blandt kunstnere, herunder BKF, og blandt publikum.

 

 

Huset bør være et kombinations-hus indeholdende:

 

1)      Egne kuraterede udstillinger.

2)      Kunstnerkuraterede, herunder sammenslutningernes, udstillinger.

3)      Censurerede udstillinger mv. for de unge kunstnere.

 

Man bør etablere et miljø med en frugtbar synergi mellem kunstneren og kunsthistorikere i deres nationale og internationale netværk. Ikke som nu hvor fronterne er trukket hårdt op, og situationen har karakter af ufrugtbar ideologisk magtkamp. Drømmen og ønsket er et levende hus med en naturlig kontakt til kunstteoretikere, skabende kunstnere og deres publikum.

 

 

Med venlig hilsen

 

Viera Colaro - Grønningen             Lars Ravn - Corner                Gorm Eriksen - Den Gyldne

 

Bent Hedeby Sørensen – Pro

Enghave Plads 25 1.sal th.

1670 København V

2893 1221