Marts 2009


Send dem ud


 

Der er absolut dømt Janteland, når Folketingets Kulturudvalg tvinges til at blive i Danmark.


CulturCommentar:

Folketingets Kulturudvalg havde planlagt en kombineret rejse til de vestindiske øer og New York. Pengene strakte ikke helt til og Ekstra Bladet fik færten af en god sag i Jantes hjemland. Rejsen kom på dagsorden, enkeltmedlemmer fik travlt med at bakke ud, så den planlagte rejse blev aflyst for muligvis at blive gennemført i næste finansår.

Det er et velkendt fænomen, at små sager kan tage hele mediebilledet og forvrænge perspektivet. I denne sag sker det ovenikøbet med den pudsighed, at det beløb man manglede er lige netop samme beløb som man alligevel kommer til at betale for aflysninger. Så, hvis sagen vurderes ud fra en rationel økonomisk tilgang, er der intet vundet ved at udskyde rejsen. I realiteten tværtimod, for aflysningspengene kan ikke bruges til opsparing til senere rejser.

Taler vi globalisering?

Alle kulturpolitiske festtaler indholder i disse år ord som internationalt samarbejde, kultureksport og globalisering. Der er snart ikke nogen grænser for hvor globale vi kan blive, hvor mange journalister der drager afsted til alskens prisuddelinger rundt i verden. Men politikerne skal blive i smørhullet Danmark, der er åbenbart ikke grund til at orientere sig i en omverden fuld af relevant kultur?

Jo, der er. Det er netop i disse år vore politikere skal ud og se verden. Opleve andre kulturudtryk, andre slags begivenheder, andre samarbejdsformer, andre kulturpolitiske diskussioner og udvide vore internationale netværk. Medlemmerne af Folketingets Kulturudvalg er ganske centrale for de kulturpolitiske prioriteringer. De skaber også kontakter, som en slags ambassadører, når de er ude af landet. Og de skal da i allerhøjeste grad klædes på, så de - også under huden - fornemmer, hvordan man løser problemer og udvikler nye kulturaktiviteter i andre lande.

Et ledigt sponsorat

Send kulturudvalget til de vestindiske øer og New York. Send udvalget til Sverige for at følge den intense debat om nye kulturprioriteringer. Send dem til Norge for at lade sig inspirere af Norges ambitiøse plan om at 1% af statsbudgettet skal bruges til kultur eller blot se, hvordan et litteraturhus kan se ud. Send dem til Holland og Belgien inden de skal diskutere teaterlov, så de kan høre, hvor dynamisk og kreativt man kan organisere et teatercentrum. Husk også Bruxelles, så de er på forkant med EU's udviklingsplaner. Tjek også gerne Kina, som nu er ude af fokus og retablerer censurtilstande fra før OL. Lad dem få en mellemlanding i Afghanistan, så de kan opleve, hvordan vilkårene er for de danskstøttede kulturprojekter dér.

Den nye kulturminister har bebudet at hun vil besøge en masse danske kommuner for at høre om erfaringer og udviklingstendenser. Det er altid godt, når politikere besøger virkeligheden. Men det er sørme for fattigt, hvis vores misundelse på politikerne gør os så snævertsynede, at vi ikke interesserer os for verden udenfor.

Det bedste danske kunstnerorganisationer kan gøre, vil være at sponsere en inspirerende politikerrejse.  

Tom Ahlberg
ansvarshavende redaktør

Søndag Aften 03/2009

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.