Kulturpolitisk Fællesudtalelse af 17. februar
Fra livemiljøets organisationer til Kulturministeren


[spillesteder dk], Dansk Rock Samråd, Festivaldanmark og Music Export Denmark har ved fælles foretræde for Kulturminister Carina Christensen d. 17. februar, orienteret Ministeren om status og vilkår for de rytmiske koncerter, og i den sammenhæng overrakt hende følgende tre kulturpolitiske statements.

- - -

[spillesteder dk]
Landsdækkende brancheorganisation for de 77 vigtigste, rytmiske spillesteder

ROSA – Dansk Rock Samråd
Genreorganisation for rock, pop, electronica og beslægtede genrer

Festivaldanmark
Brancheorganisation for landets 16 største, rytmiske musikfestivaler

MXD – Music Export Denmark
Musikeksportinitiativ der kommercielt og kulturelt promoverer dansk, rytmisk livemusik i udlandet

… udtaler:

”Strukturer og konjunkturer i musikkulturen er i opløsning! Pladebranchen, der tidligere var livsnerven og det økonomiske fundament i rytmisk musik, har mistet sin centrale rolle, og livemusikkens visuelle, nærværende og unikke udtryk ser ud til at få en mere central rolle i fremtiden. Den kunstneriske udvikling i de rytmiske musikmiljøer er i top, og publikum vil mødes med den idérigdom og nuancering som kunstnerne i dag ønsker- og kan levere. For at sikre denne fortsatte udvikling og gøre dansk livemusik attraktiv, på den hjemlige og udenlandske scene, opfordrer vi Kulturministeren til at gå forrest i skabelsen af et nyt ’produkt’ med udspring i livemusikken, til erstatning for det økonomiske fundament for talentudvikling som salget af plader tidligere var.”


”Det er nu vi skal høste frugterne af det fremsynede arbejde, som landets kulturpolitikere, sammen med det daværende Statens Musikråd og et enigt musikmiljø såede kimen til, med ’spillestedslovens’ tilblivelse i 2000. Ambitionen om et styrket livemiljø har virket efter hensigten; Kommunerne har sammen med Staten taget ansvar for udvikling af en ungdommelig og kulturel politik på den levende musiks område, og spillestederne kan i dag løfte implementeringen. Kulturministeren bør følge op med nye løsningsmodeller for dansk musikliv – hvor kulturpolitik, teknologi og kommerciel drift samles i et koncept, der minder om det vi i dag kender fra filmindustrien.”


”Vi anbefaler Kulturministeren at kvalificere de offentlige pengestrømme indenfor musikområdet bedre, således at kunst og kulturressourcer fokuseres mere på udvikling end på opretholdelse. At musik er småt/smalt eller gammelt må ikke være diskvalificerende, men fortsat drift er afhængig af udvikling. Tilskud til opretholdelse, alene på grund af det bevaringsværdige, er en museal, kulturbevarende forpligtelse, som ikke kan stå alene i en dynamisk kunst- og kulturpolitik. Den nuværende tilskudspolitik på musikområdet er alt for elitær, reproducerende og ensemblebaseret. Tænk hvis vi tilsvarende havde en billedkunststøtte, der fokuserede meget mere på at genskabe Rembrandt, frem for at udvikle nye værker.”

 

Udtalelsen sendes til pressen og folketingspartiernes kulturpolitiske ordførere d. 18. februar