Folketingets Kulturudvalg

 

Tak for initiativet til høring om UNESCO-konventionen om kulturel mangfoldighed.

Kulturministeren fremhævede, at regeringen ønsker en større udveksling med udviklingslandene.
Rækken af indbudte oplægsholdere gav inspirerende fortællinger om, hvilke potentialer teater, film, litteratur, musik og kunstproduktion rummer for at understøtte og udvikle kulturel mangfoldighed.

Vi vil med dette brev gøre opmærksom på, at museerne kan være og ER naturlige medspillere på området også.  Museerne besidder en faglighed omkring dokumentation, bevaring og formidling af kulturarv – en faglighed, som allerede stilles til rådighed i forskellige former for udveksling.

På Moesgård Museum er vi gennem vores etnografiske afdeling i tæt kontakt med mange af udviklingslandene, og gennem vore UNESCO-samlinger formidles de pågældende landes kultur til skolerne i Danmark på grundskole og gymnasieniveau. ”At kende hinanden er et godt grundlag for en dialog” sagde en af indlægsholderne på høringen, og det er netop her, at de kulturhistoriske museer kan spille en rolle. Danske museer kunne f.eks. få tildelt et venskabsmuseum i et af udviklingslandene, og herfra kunne så starte en fælles planlægning omkring udstillinger, uddannelse, bevaring mv. Noget i denne retning er allerede etableret i museets samarbejde med landene omkring Den Arabiske Golf. Her har arkæologer og etnografer fra Moesgård arbejdet siden begyndelsen af 1950´erne, og i indeværende år bliver der foretaget undersøgelser og planlagt udstillinger i Bahrain, Qatar, Kuwait og Abu Dhabi.

Fra Kvindemuseet i Danmark har vi kontakter ind i udviklingslandene på forskellig vis. Det giver sig udtryk som forskelligartede arrangementer på museet arrangeret sammen med repræsentanter fra andre kulturer. Eksempelvis omhandlende voldtægt som våben i Congo eller miniudstilling vedrørende pigeomskæring med afsæt i Somalia. Også visning af tekstilkunst fra Bangladesh og fotoreportager fra Kina har fundet vej hertil. Endvidere har Kvindemuseet fra tid til anden besøg af delegationer og/eller ambassadører fra lande, hvor der vokser kvindemuseumsinitiativer frem. Inden for de sidste par år har her været sådanne delegationer fra Kina, Mexico, Sydafrika, Ghana og Senegal som søger erfaring.  Partnerskabs- og udvekslingsrelationer kunne udbygges yderligere. Interessen er der fra begge sider.

Fra Moesgård Museum såvel som fra Kvindemuseet i Danmark deltager vi gerne i videre udvikling af kulturel udveksling – ligesom vi gennem organisationen ICOM og andre kollegiale relationer ved, at såvel vilje og faglighed er til stede på mange flere af landets museer.  

Vi stiller os gerne til rådighed til at konkretisere de potentialer, vi ser, de kulturhistoriske museer besidder på dette område. Og opfordrer ministeren og udvalget til at drage museerne  ind i de visioner og planer, som skal udvikles i forlængelse af ratificering af konventionen om kulturel mangfoldighed.

 

Med venlige hilsner

 

Jan Skamby Madsen, direktør                                  Merete Ipsen, museumsleder

Moesgård Museum                                                    Kvindemuseet (formand for dansk ICOM)