SAG NR.: 000187343 Â - oci
Resume
I Kommissionens grønbog fremhæves målet om at bygge bro mellem økonomisk effektivitet og en harmonisk og bæredygtig udvikling i Unionen. Til dette formål understreges koncentration, sammenkædning og samarbejde som tre vigtige indsatsområder.
I et første udkast til udtalelse fremhæver Regionsudvalgets ordfører Jean Yves Le Drian (PSE/FR), at udspillet er et konstruktivt debatoplæg, men at der er behov for at regulere forsyningspligtområdet, hvorfor ordføreren opfordrer Kommissionen til at udarbejde et udkast til et rammedirektiv på området. Sekretariatet bemærker, at KL tidligere har udtalt sig imod dette forslag, fordi et rammedirektiv kan føre til en indskrænkning af kommunernes handlefrihed på området.
Sagsfremstilling
I grønbogen fremhæver Kommissionen, at målet med politikken er, at gøre territorial diversitet til en styrke for Unionen ved at sikre en harmonisk udvikling og gøre det muligt for EU’s borgere at få mest muligt ud af de forskellige områder, hvor de bor og arbejder. Kommissionen fremhæver tre indsatsområder:
1) Koncentration: Der er forskellige udfordringer for by- og landområder, hvor byområder typisk vil være vækstmotorer, mens landområder er vigtige på grund af naturressourcer. I en bæredygtig udvikling må den økonomiske konkurrenceevne sikres samtidigt med, at man sørger for at bevare naturen og den sociale samhørighed.
2) Sammenkædning: Udover transportforhold handler dette også om adgang til service, adgang til internetforbindelse, energinetværk og samspillet mellem handel og videnscentre. Her kan fjerntliggende egne stadig opleve problemer.
3) Samarbejde: Problemer med sammenkædninger og koncentration kan kun løses gennem samarbejde på de forskellige niveauer i og mellem medlemsstater.
I Regionsudvalgets arbejdspapir hilser ordføreren Kommissionens indsatsområder velkommen, og fremhæver bl.a., at der desuden er behov for at regulere forsyningspligtområdet. Ordføreren opfordrer derfor Kommissionen til at udarbejde et udkast til et rammedirektiv på området. Endvidere opstiller ordføreren 10 diskussionsspørgsmål på linje med Kommissions udspil, som han ønsker en tilbagemelding på fra udvalgets medlemmer.
Punkt 4.3. i arbejdspapiret vedrører regulering af forsyningspligtydelser gennem et rammedirektiv. Som begrundelse for forslaget om regulering henviser ordføreren til Regionsudvalgets udtalelse om hvidbogen på området samt Lissabon-traktatens bestemmelser herom.
Sekretariatet henleder opmærksomheden på, at borgmester Tove Larsen
./.     var ordfører på Regionsudvalgets udtalelse om Grønbogen, som er vedlagt som bilag, om forsyningspligtydelser i 2004. Hovedbudskaberne i udtalelsen dengang var, at: a) der ikke ønskes et rammedirektiv, fordi et rammedirektiv, der rummer principper og retningslinjer om organisering, finansiering og evaluering, udgør en risiko for en indskrænkning af det lokale selvstyre, b) det er vanskeligt at skelne mellem markedsmæssige og ikke-markedsmæssige forsyningspligtydelser, c) de lokale eller regionale myndigheder befinder sig tættest på de berørte borgere; de formår bedst at bedømme arten, driftsformen og kvaliteten af forsyningspligtydelser.
Regionsudvalget er stort set lige så splittet i dette spørgsmål som Europa-Parlamentet. Kommissionen har dog understreget, at de ikke er villige til at udforme et rammedirektiv, idet det vil være teknisk meget krævende at udforme et horisontalt direktiv, der skal være gældende for et bredt spektrum af områder.
Set i lyset af ovenstående anbefaler sekretariatet en alternativ mulighed i stedet for et rammedirektiv i form af en sektortilgang, som et muligt kompromis, fordi: a) der er større sandsynlighed for, at der kan skabes juridisk klarhed gennem sektorspecifik lovgivning, b) der er større sikkerhed for, at der ikke sker en utilsigtet ensretning både internt i sektorerne og sektorerne imellem.
Indstilling
Det indstilles, at KL arbejder for, at Regionsudvalget anbefaler en sektortilgang i stedet for et rammedirektiv på forsyningspligtydelsesområdet.
Beslutning