Sankt Andreas Sogns Menighedsråd

 

Trinitatis Sogns Menighedsråd

 

Vor Frue Sogns Menighedsråd

 

Kirkeministeriet
Frederiksholms Kanal 21
Postboks 2123
1015 København K
www.km.dk

Telefon  3392 3390
Telefax  3392 3913
e-post    [email protected]

Dokument nr. 394513

Dato: 20. januar 2009.

 

 

Kirkeministeriet har den 22. oktober 2008 fra Københavns Stift modtaget en ansøgning om godkendelse af en samarbejdsaftale mellem menighedsrådene for Sankt Andreas, Trinitatis og Vor Frue sogne.

Det er ministeriets ønske i videst muligt omfang, at imødekomme sådanne ansøgninger, og ministeriet er således indstillet på at dispensere fra dele af den kirkelige lovgivning for at iværksætte de ønskede forsøg på Vesterbro.

Det fremgår af ansøgningen, at de tre menighedsråd ønsker at oprette et pastoratsråd for en 4 årig forsøgsperiode. Pastoratsrådet skal bestå af to læge repræsentanter fra hvert menighedsråd samt en sognepræst fra hver kirke.

Det fremgår endvidere af ansøgningen, at pastoratsrådet skal overtage en lang række kompetencer fra de enkelte menighedsråd, så som kompetencen til at udøve arbejdsgiverbeføjelser i forhold til personalet ved kirkerne, kompetencen til ansættelse, afskedigelse, administration af og tilsyn med alt personale ved kirkerne, kompetencen til foretage økonomiske dispositioner i henhold til sognefuldmagten, kompetencen til at indstille til biskoppen i forbindelse med ledighed i et præsteembede (dog efter indstilling fra menighedsrådet i den kirke som præsten får som sit primære arbejdssted) mv.

De tre menighedsråds ønske om oprettelse af pastoratsrådet er begrundet med, at de deltagende sogne vil udvikle samarbejdstrukturen til varetagelse af den gejstlige del af pastoratets fælles kirkelige aktiviteter og indgå i fælles kirkelige projekter.

Formålet med pastoratsrådet er ifølge den indsendte ansøgning, at sognene vil forpligte sig til at øge sammenhængen og variationen i sognenes kirkelige tilbud og gennem samarbejdet at sikre bedst mulig udnyttelse af de menneskelige og økonomiske ressourcer.

Kirkeministeriet er generelt meget positiv overfor indgåelse af samarbejder mellem menighedsråd, da dette efter ministeriets opfattelse kan bidrage til en bedre ressourceudnyttelse, en bedre videns deling i forhold til udviklingen af en moderne folkekirke og derved en bedre kirke for folkekirkens medlemmer. Endvidere kan sådanne samarbejder og forsøg bidrage med vigtige erfaringer til brug for arbejdet med folkekirkens struktur.

For så vidt angår den konkrete ansøgning om oprettelse af pastoratsrådet for Sankt Andreas, Trinitatis og Vor Frue sogne, er ministeriet som udgangspunkt indstillet på at godkende den indsendte vedtægt. Ministeriet finder således henset til forsøgsordningens særlige karakter og formål, at det er formålstjenligt at gennemføre en forsøgsordning som den foreslåede.

Ministeriet er således indstillet på at dispensere fra dele af den kirkelige lovgivning under henvisning til § 43, stk. 1, i lov om menighedsråd. Der dispenseres således fra følgende bestemmelser:

 

·        Lov om menighedsrÃ¥d § 10, stk. 2, § 10, stk. 5, § 10, stk. 8, § 34, stk. 2.

·        Lov om folkekirkens økonomi § 2.

Det bemærkes, at dispensationen alene er gældende for den kommende valgperiode, således at lovens almindelige ordning derefter finder anvendelse fra valgåret 2012.

For så vidt angår bestemmelsen i den indsendte vedtægts § 10, stk. 2, om, at alt personale ved de tre kirker betragtes som ansat i hele pastoratet, men med en enkelt kirke som tjenestested, bemærkes at allerede ansatte medarbejdere ved kirkerne skal behandles individuelt i henhold til den enkeltes ansættelsesvilkår.

I lov om ansættelse i folkekirken er det i § 23, stk. 2 bestemt, at man ikke kan afgøre sager, der vedrører en kirkefunktionærs forhold, forinden den pågældende har haft lejlighed til at udtale sig i sagen.

En høring om ansættelse i pastoratet bør ske med et varsel der svarer til det for ansættelsesforholdet gældende opsigelsesvarsel.

Opmærksomheden henledes på, at de medarbejdere der efter lovgivningen har krav på ansættelsesbevis, skal have nyt ansættelsesbevis når ansættelsesområdet ændres.

Da den indsendte ansøgning er udarbejdet og underskrevet inden menighedsrådsvalget i november 2008, finder ministeriet, at de nyvalgte menighedsråd bør træffe den formelle beslutning om oprettelsen af pastoratsrådet. Ministeriet skal således bede om udskrift fra de nuværende menighedsråds beslutningsprotokoller, hvoraf fremgår, at de enkelte menighedsråd tilslutter sig pastoratsrådet.

På baggrund heraf skal ministeriet anmode om, at en tilrettet og underskrevet vedtægt snarest fremsendes til ministeriet med henblik på ministeriets endelige godkendelse samt offentliggørelse på ministeriets hjemmeside, jf. § 43, stk. 2 og 3, i lov om menighedsråd.

 

Med venlig hilsen

 

Paolo Perotti

Kontorchef

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kopi til:

Københavns Stift

Vor Frue Provsti