Kirkeudvalget 2008-09
KIU Alm.del Bilag 27
Offentligt
632239_0001.png
632239_0002.png
Menighedsrådene på Vesterbro ønsker at skabe en struktur for samarbejdet kirkerne imellem, derbåde giver muliged for ateffektivisereogudviklekirkens arbejde. Derfor ønsker kirkerne i bydelen /pastoratet at oprette et fælles organ: Vesterbro Bykirkeråd. Formålet hermed er bl.a. at sikresammenhængen og udviklingen samt at sikre den bedst mulige udnyttelse af de menneskelige ogøkonomiske ressourcer. Samarbejdet kiler sig ind imellem menighedsrådslovens § 1 stk.4: etableringaf fælles menighedsråd i et pastorat og § 43 a: samarbejde mellem menighedsråd med provstiet somramme. Der ønskes et formelt samarbejde mellem menighedsrådene med bydelen som ramme.Kirkerne ønsker i fællesskab at lade sig udfordre af bydelens folkelige og kulturelle liv, og at være idialog med bydelens borgere. Baggrunden for forsøget er blandt andet at menighedsrådene igennemet par år har arbejdet på at forny bydelens kirkeliv, båret af en vision om at fremstå som én bykirke,der formidler et liv med Kristus og giver borgerne mindst en årlig, indlysende årsag til at komme ikirken. Det er blandt andet et vigende antal deltagere til kirkernes højmesser og et dalendemedlemstal, som for bydelen ligger på ca. 60 % i dag, og en deraf følgende dårligere økonomi, der harbragt kirkerne til en fælles erkendelse af behovet for en mere offensiv strategi for sit arbejde ogkommunikation. Store demografiske forandringer i bydelen Vesterbro, med mange unge, som borher i gennemsnit 3 år, flere børnefamilier og en fortsat relativ høj andel af nydanskere har endvideregjort en udvikling af bydelens kirkeliv påkrævet.I Københavns Stift har man i de senere år arbejdet på en større strukturproces, som i indre by og påbrokvartererne har medført en sammenlægning af kirkerne to og to. Man kan sige, at stiftsrådet iKøbenhavns model for en fremtidig struktur, er som to selvstændige søjler, to kirker, der skal smeltesammen til en:
Kirkerne på Vesterbro har derimod fået stiftsrådet i København og biskoppens dispensation til atudvikle en model, der muliggør en forandringsproces, hvor der er tænkt i mere radikale baner:Kirkerne skal etablere et fælles administrationskontor; præster og medarbejdere skal fremoveransættes i hele pastoratet og arbejde i teams, med forpligtigelse til gensidig vikariering, og under endaglig leder. Nogle af kirkerne tages ud af ”daglig sognekirkelig brug” og gøres til hele områdetskirker – som små ”eksperimentarier” og til kombinationsbrug (netop afholdte idékonkurrence iGethsemane Kirke, der viser, at kirken både kan anvendes som offentligt mødested ogkirke/gudstjenesterum).1
Endvidere at åbne, bringe i samspil og profilere hver enkelt kirke for hele Vesterbro: Én bykirke medotte ansigter:
MenighedsrådPersonale og præsterBykirkerådFormålet med samarbejdet er altså at:Effektivisere:Spare penge på driften ved at bykirken overtager den ”nederste” del af arbejdet, det vil sigefællesmængden; løsning af de opgaver der indeholder en høj grad af gentagelse (skalaeffekt),mens menighedsrådene har fokus på toppene, det vil sige profilerne.Sekretariatet er samlet og kan designes til at servicere borgerne, bykirkerådet,menighedsrådene samt overtage administrative opgaver fra teams
Udvikle:Teams kan allokere ressourcer til ”projekter” dvs. nye, anderledes og udviklingsaktivitetersom ikke indgår i den faste drift.Kompensere for manglende volumen på lokalt plan (at understøtte, samarbejde i teams….)
Skabe nye historier om kirken:Kommunikationsaktiviteterne sættes i system og gøres mere offensiv.Kommunikationsenheden bistår de enkelte menighedsråd i forbindelse med lokalekommunikationsopgaver og omverdens kontakt.
Læs mere på www.vesterbrobykirke.dk2