Folketingets Forsvarsudvalg

Christiansborg

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeg vil gerne orientere om status for det danske personel ved NATO's Training Mission Iraq (NTM-I), hvor Danmark pt. bidrager med ti personer.

FN’s Sikkerhedsrådsresolution, som har dannet grundlag for NTM-I, udløb med årsskiftet, og den provisoriske ordre, som definerede status for koalitionens og bl.a. NATO tilstedeværelse i Irak blev suspenderet. NATO har siden arbejdet på at få afklaret de juridiske statusforhold, og dermed tilvejebringe et nyt juridisk grundlag for missionens videre virke i Irak.

Efter dansk vurdering har der endnu ikke været fuld klarhed over retsgrundlaget for soldaterne ved NTM-I, og dermed hvilken status og beskyttelse de havde. Dette førte til, at forsvaret og Forsvarsministeriet af hensyn til soldaternes sikkerhed med virkning fra årsskiftet fandt det nødvendigt at instruere de danske soldater ved NTM-I om i en periode at forblive på deres indkvarteringsfaciliteter i Irak.

Da det danske bidrag til NTM-I alligevel stod overfor at skulle rotere medio januar 2009, blev det besluttet at lade overleveringen mellem det nye og det gamle hold finde sted i NATOs Joint Force Command i Napoli, som har det operative ansvar for NTM-I. Det danske NTM-I personel kunne dermed tillige støtte NTM-I fra Napoli, eksempelvis med briefinger om den aktuelle situation i området, i det omfang NATO måtte ønske det.

Forsvarsministeriet arbejder målrettet på at finde en løsning, og det er vigtigt for mig at understrege, at Danmark fortsat støtter fuldt ud op om NATO's mission i Irak. Opholdet og støtten til NTM-I fra Napoli er tænkt som en midlertidig foranstaltning, indtil det juridiske grundlag er på plads.

 

Med venlig hilsen

 

 

Søren Gade