Nico de Jong

Orehoved Stationsvej 19

4840 Nørre Alslev

 

Tlf. 57 64 39 52

e-mail : [email protected]

 

 

 

 

Forsvarsudvalget

Christiansborg                                                                                   2008 12 16

 

 

Der skal snart forhandles Forsvarsforlig igen, og i den anledning har jeg et forslag, som jeg har puslet med i flere år.

 

Myndighedsfælles CBRN kompetence

 

Jeg har en mangeårig erfaring i flere kommunale beredskaber og Hjemmeværnet, hvor jeg p.t. udfylder funktionen af CBRN beregner ved Totalforsvarsregion Sjælland.

 

Som ”manden på gulvet” mener jeg at CBRN aktiviteterne i bred forstand bør samles, da opgaveløsningen i dag ikke er optimal, idet

-         de enkelte kompetencer  ”ejes" af forskellige ministerier / styrelser,

-         antallet af kompetente CBRN folk er begrænset,

-         der ikke finder fælles aktiviteter sted for de frivilliges vedkommende,

-         CBRN kompetencerne (dvs dem der findes) geografisk er spredt for alle vinde,

-         enkelte funktioner stort set ikke eksisterer i praksis (sporehold, observationspost, uddannelse af Kommandobefalingsmænd).

 

Det er min forventning, at en operationel samling af disse specialister på tværs af myndigheder og styrelser vil give en betragtelig gevinst på effektivitetssiden, her-under

-       at der vil finde en gensidig oplæring sted, da alle har deres specialer,

-       at der kan iværksættes mÃ¥lrettet uddannelse til de manglende funktioner.

 

Beredskabet (og flere andre aktører) er i forvejen er en del af en Totalforsvarsregion; det ville derfor være nemmest at samle det hele under denne hat, så der kunne afholdes diverse øvelser, seminarer, kurser osv., så vi kan optræde som en samlet enhed i en skarp situation, så vi også slipper for folk der skal ”pisse territoriet af”, hvilket desværre stadigvæk er et problem i Beredskabsstyrelsen, nok mest på mellemlederniveau.

 

I fredstid ligger ansvaret for terroristaktiviteter og katastrofer i det hele taget, hos Politiet, som så kan tilkalde/aktivere diverse myndigheder, såsom Beredskabs-styrelsen, Hospitalsberedskabet, Institut for Strålehygiejne m.fl. I sidste instans tilkaldes Hjemmeværnet, men kun som ekstra hænder og fødder for Beredskabet.

 

Dette kan være relevant når vi kigger på ulykker som den i Seest, men da kom-petencen i CBRN nichen i min erfaring i høj grad ligger hos de frivillige i Hjemme-værnet, skal de tidligere på banen og vel at mærke målrettet, da disse frivillige har specialiseret sig på dette område, og følgelig er meget motiverede.

 

Foruden i Hjemmeværnet findes der også nogle specialister i de kommunale Beredskaber, men de er for få og for spredt til at kunne bruges til noget seriøst, og som regel har de også andre funktioner i tillæg (se bilag).

 

Indenfor Hjemmeværnet er antallet af CBRN specialister dog også ret begrænset, i hvert fald i Region Sjælland, hvor der er 7 aktive Beregnere : 2 i Holbæk, 1 i Køge og 4 i Ringsted.. Vi arbejder dog tæt sammen med 8-10 m/k fra Region Syd.

Der er relativt mange aktive folk i Marinehjemmeværnsdistrikt Vest, og nogle få  i Flyverhjemmeværnsdistrikt Øst. Andre myndigheder har jeg ikke tal på.

Med uddannede sporehold står det endnu værre til; disse skal opstilles af Hjemme-værnsdistrikterne, og jeg har endnu ikke set udbudt Sporekurser, bortset fra regel-mæssige kurser hos Marinehjemmeværnet..

 

Pengemæssigt vil en integration ikke koste noget videre, da beregnerøvelser kan afvikles pr. telefon / internet. Spore-/dekontaminationsøvelser bruger kun materiel der i forvejen er på lager, og som på et tidspunkt alligevel skal kasseres p.g.a. udløbsdatoen. Det sværeste er nok hvordan det hele skal organiseres, men det er der sikkert andre der kan sige noget om.

 

Hvis der skulle være spørgsmål og/eller kommentarer, stilles der gerne op til et møde.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

 

 

CBRN Beregner Nico de Jong, TFRSJ

Bilag

 

Jeg var i sin tid aktiv i Farum kommunes Beredskab, hvor vi var en del af Barsebäck beredskabet. Vi kunne stille med 1 CBRN-officer, der i øvrigt også var CF-leder plus Signalofficer, ingen Beregnere, 3 CBRN specialister og der kunne (hårdt presset) stilles med 3 sporehold, hvoraf de 2 ikke have rørt det i flere år. Det 3. hold var i øvrigt også Signalfolk. Disse folk skulle spore hele det daværende Frederiksborg amt, og da en rutesporing ikke kan gå hurtigere end ca. 20 km i timen, var der nok at se til.

 

I Frederiksværk var det endnu ringere. Der fandtes der 1 CBRN-officer, ingen Beregnere, og ingen sporehold. De øvrige kommuner i Amtet havde ikke noget at bidrage med, bortset fra Allerød, der havde 1 sporer.

 

M.h.t. Frederiksværk kommune skal jeg give et typisk eksempel på hvordan mange Beredskabschefer (læs : brandchefer) opfatter deres funktion :

Vi ville afholde et kursus i sporing af kampstoffer (nervegas osv.). Dertil skal der bruges et sporesæt. Der fandtes 3 sporesæt i kommunen, hvor de 2 var tomme, og i det 3. fandtes lidt sporepapir og en pumpe. Da jeg så bad om at få rekvireret udløbne sporerør, der ellers bare skulle destrueres, var svaret at "Hvis det bliver aktuelt, ringer vi efter en bil fra København, der så kommer med rørene.  Og så kan du holde dit kursus". Når man nu ved at kampstoffer kan dræbe folk indenfor 5 minutter, er svaret aldeles useriøst og beskæmmende for specielt Beredskabschefer.