Folketingets Finansudvalg

 

 

 

 

 

 

Bilag:

 

Sagsbehandler: CAN

J.nr.: 4.kt. 2008/002116

 

 

 

 

a.       Forsvarsministeriet anmoder hermed om Finansudvalgets tilslutning til at anvende ca. 371 mio. kr. til anskaffelse af en NATO-ejet og opereret Alliance Ground Surveillance kapacitet, der omfatter et luftbårent avanceret radarsystem med tilhørende jordelement. Den samlede udgift, der fordeler sig fra 2009 til 2016, vil blive afholdt inden for rammerne af § 12.21.01. Forsvarskommandoen (Driftsbev.).

 

Anskaffelsesudgiften i 2009 på ca. 18 mio. kr. afholdes af den på finansloven opførte bevilling på § 12.21.01. Forsvarskommandoen.

 

b.       Forsvaret har i rammen af NATO deltaget aktivt i udviklingen af Alliance Ground Surveillance projektet. Nærværende anskaffelse er således indeholdt i forsvarets anskaffelsesplan for perioden 2005 til 2009, jf. Aftale om forsvarets ordning 2005 – 2009 af 10. juni 2004.

 

Den samlede anskaffelse omfatter otte Global Hawk ubemandede fly med tilhørende sensorer, identifikationssystemer, systemer til elektronisk krigsførelse samt jordudstyr, herunder kommunikationssystemer. Endvidere omfatter anskaffelsen basefaciliteter til at understøtte døgnoperationer, datahåndtering, træning, vedligeholdelse m.v.

 

Alliance Ground Surveillance kapaciteten opereres i NATO-regi og vil kunne anvendes i operationer for alle tre værn. Kapaciteten vil forbedre udarbejdelsen af et opdateret situationsbillede forud for og under en militær operation, idet kamppladsens aktiviteter kan overvåges på lang afstand. Herudover vil de tidsnære data gøre det muligt at erkende ændringer i aktivitetsniveau og fjendtlige koncentrationer i et ellers ukendt indsatsområde. Dette forhold muliggør blandt andet anvendelsen af de mest optimale og netop tilstrækkelige kampmetoder og magtmidler, hvilket vil bidrage til sikkerheden for udsendte enheder og til at minimere utilsigtede følgevirkninger, herunder tab af såvel egne som fjendtlige styrker og civile menneskeliv. Data gøres tilgængelige for deltagende NATO-enheder, herunder danske.

 

Global Hawk systemet og de tilhørende sensorer er systemer, der allerede er udviklet. Der udnyttes endvidere en igangværende produktionslinje til det amerikanske forsvar, hvorfor den samlede risikovurdering af denne del af projektet vurderes som lav. Der er indledt drøftelser med det amerikanske forsvar med henblik på at tilvejebringe data for selvstændig risikoafdækning og håndtering i projektforløbet. Den tilhørende styrings- og kommunikationsmæssige løsning følger tillige det amerikanske program, hvorfor denne del også vurderes, at udgøre en lav risiko. Med hensyn til jordstationer er der overvejende tale om genbrug af allerede udviklet udstyr baseret på kendt teknologi, hvorfor den samlede risikovurdering for denne del af projektet ligeledes vurderes lav.

 

I forbindelse med anskaffelsen er der udarbejdet Memorandum of Understanding for anskaffelsesfasen. I denne fase deltager 17 nationer. Anskaffelsesudgifterne er beregnet på baggrund af en NATO-fordelingsnøgle, der for Danmarks vedkommende udgør 3,2172 % svarende til i alt ca. 371 mio. kr. 

 

I forbindelse med den kommende driftsfase har 25 af de 26 alliancemedlemmer givet tilsagn om at deltage, idet kun Frankrig har fravalgt tilbuddet. Udgifter i den kommende driftsfase er beregnet ud fra en NATO-fordelingsnøgle, der for Danmarks vedkommende udgør 1,9307 % svarende til ca. 10 mio. kr. pr. år (PN 2009) for en levetid på 20 år. Herudover udgør Danmarks andel af den anslåede nødvendige personelstyrke på 800 personer ca. 15 personer. Drifts- og lønudgifterne er ikke indeholdt i anskaffelsessummen på i alt ca. 371 mio. kr. Drifts- og lønudgifterne afholdes inden for rammerne af § 12.22.02. Bidrag til NATOs militære driftsbudgetter m.v.  

 

Anskaffelsen gennemføres i NATO regi. I forbindelse med anskaffelsen forventer Forsvarsministeriet industriel kompensation for et beløb svarende til Danmarks bidrag til anskaffelsen på ca. 371 mio. kr. Ved indgåelse af kontrakt med den kommende leverandør af systemet vil Økonomi- og Erhvervsministeriet (Erhvervs- og Byggestyrelsen) være national myndighed i forhold til den industrielle kompensation. Aftalen om den industrielle kompensation afviger dog fra de almindelige regler for industrisamarbejde, idet der i tilfælde af industriel kompensation for et beløb mindre end Danmarks bidrag ikke vil kunne iværksættes sanktioner over for leverandørerne.

 

Forsvarets Materielnævn er orienteret om projektet.

 

Da projektets endelige udgiftsfordeling på finansår først vil kunne fast­lægges i sammenhæng med kontraktindgåelse, er de samlede udgifter foreløbig påregnet afviklet med følgende beløb (PN 2009):

 

Finansåret 2009: …………………………………… ca.    18 mio. kr.

Finansåret 2010: …………………………………… ca.    34 mio. kr.

Finansåret 2011: …………………………………… ca.    52 mio. kr.

Finansåret 2012: …………………………………… ca.    55 mio. kr.

Finansåret 2013: …………………………………… ca.    67 mio. kr.

Finansåret 2014: …………………………………… ca.    62 mio. kr.

Finansåret 2015: …………………………………… ca.    51 mio. kr.

Finansåret 2016: …………………………………… ca.    32 mio. kr.

                    

Der vil kunne forekomme afvigelser i det anførte betalingsafløb afhængig af kontraheringstids­punkt og endelig fastsættelse af produk­tions- og leveringsforløb m.v.

 

Den konkrete fordeling i 2009 på under- og standardkonti kan specificeres således:

§ 12.21.01. Forsvarskommandoen (Driftsbev.).

         10. Almindelig virksomhed.

22. Andre ordinære driftsomkostninger                                                                  ca. 18 mio. kr.

 

c.       Det er ved bevillinger til større materielanskaffelser til værnene forudsat, at de foreslåede dispositioner først kan gennemføres efter særskilt forelæggelse for Finansudvalget.

 

e.       Under henvisning til ovenstående anmodes hermed om Finansudvalgets tilslutning til at anvende ca. 371 mio. kr. til anskaffelse af en NATO ejet og opereret Alliance Ground Surveillance kapacitet, der omfatter et luftbårent avanceret radarsystem med tilhørende jordelement. Udgiften, der fordeler sig fra 2009 - 2016, vil blive afholdt inden for rammerne af § 12.21.01. Forsvarskommandoen (Driftsbev.).

 

Anskaffelsesudgiften i 2009 på ca. 18 mio. kr. afholdes af den på finansloven opførte bevilling på § 12.21.01. Forsvarskommandoen.

 

f.       Finansministeriets tilslutning foreligger.

 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

 

 

Søren Gade

/Gunner A. Nielsen