Folketingets Forsvarsudvalg

Christiansborg

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                            

Vedlagt fremsendes aktstykke vedrørende Danmarks deltagelse i NATO’s Alliance Ground Surveillance (AGS) projekt.

AGS projektet blev i sin tid iværksat som et NATO Prague Capability Commitments (PCC) projekt inden for hovedområdet “ Sikring af kommunikations- og informationsoverlegenhed”. PCC processen er nu afsluttet, men enkelte projekter, herunder AGS, er blevet videreført som multinationale kapabilitetsprojekter.

 

Dansk deltagelse i AGS projektet er en del af Aftale om forsvarets ordning 2005-2009 af 10. juni 2004.

 

Gennem deltagelse i projektet bidrager Danmark til anskaffelse af en ”NATO ejet og opereret Alliance Ground Surveillance kapacitet”. Kapaciteten omfatter et luftbåren avanceret radarsystem med tilhørende jordelement, der kan detektere aktiviteter såvel på landjorden som på havoverfladen og efterfølgende videregive informationer herom fx i form af billeder med minimal tidsforsinkelse. Data fra AGS-kapaciteten stilles til rådighed for NATO, herunder danske enheder, bl.a. til udarbejdelse af et opdateret situationsbillede under operationer, hvilket vil bidrage til at øge soldaternes sikkerhed.

 

Den samlede anskaffelse omfatter otte Global Hawk ubemandede fly med tilhørende sensorer, identifikationssystemer, systemer til elektronisk krigsførelse samt jordudstyr, herunder kommunikationssystemer. Endvidere omfatter anskaffelsen basefaciliteter til at understøtte døgnoperationer, datahåndtering, træning, vedligeholdelse m.v. Projektets hovedjordstation, benævnt ”Main Operating Base”, placeres i Sigonella, Italien, mens det operative hovedkvarter forventes placeret sammen med det operative hovedkvarter for NATO Airborne Early Warning & Controle (NAEW&C) i Geilenkirchen, Tyskland.

 

Aktstykket omfatter det danske finansielle bidrag til anskaffelsen af AGS-kapaciteten, oprettelse af det tilhørende agency og initiallogistik. Dette udgør 3,2172 % af den samlede udgift, svarende til ca. 371 mio. kr. (PN 2009), der forventes betalt over otte år.

 

 

Driftsudgifter er ikke en del af aktstykket og afholdes af Forsvarskommandoens driftsbevilling. Driften finansieres via á 25-budgettet (minus Frankrig) efter fordelingsnøgle for NATO’s Investeringsprogram (NSIP). Den danske NSIP fordeling andrager 1,9307% i 2009. Danmark forventes med den nuværende fordeling at skulle betale ca. 10 mio. kr. årligt til materieldrift og bidrage med ca. 15 personer til bemanding af kapaciteten. Samlet set andrager omkostningerne herved ca. 25 mio. kr. årligt. Dansk personelbidrag AGS organisationen forventes at udgøre en del af det samlede danske bidrag til NATO. Driftsudgiften vil gradvist blive pålagt Danmark i takt med, at kapaciteten opbygges.

 

Forsvarsministeriet agter at videreekspedere aktstykket med henblik på behandling på Finansudvalgets møde den 26. marts 2009.

 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

 

 

Søren Gade

 

 

 

/Gunner A. Nielsen