Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug
og Fiskeri



 

Den 3. december 2008

Sagsnr.: 39

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

./.      Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering referat af møde i Rådet (landbrug og fiskeri) den 28. november 2008

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Hanne Lauger


Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

2.1 Kontoret for europapolitik og internationale relationer/JWP

Den 2. december 2008

FVM 608

 

 

 

 

 

Referat af møde i Rådet (landbrug og fiskeri) den 28. november 2008

 

1. Rådskonklusioner om den fremtidige fælles landbrugspolitik efter 2013

Der var en drøftelse af formandskabets udkast til rådskonklusioner, hvor flere medlemsstater ønskede tilpasninger af udkastet. Formandskabet konstaterede, at der ikke var opbakning til rådskonklusioner, hvorefter der alene ville blive tale om formandskabskonklusioner. Formandskabskonklusionerne henviser til sundhedstjekket, der var et led i den løbende tilpasning og fortsatte markedsorientering af den fælles landbrugspolitik. Det blev understreget, at konklusionerne ikke præjudicerede budgetgennemgangen eller de nye finansielle overslag for perioden efter 2013. Der blev endvidere sat fokus på mulige fremtidige udfordringer blandt andet global fødevareforsyning, usikkerhed om råvarepriser, miljø, klima, høje standarder og global konkurrence. I den forbindelse blev der endvidere henvist til behovet for innovation, forskning og udvikling i landbruget. Derudover var der en henvisning til Traktatens bestemmelser om landbrug. Det blev endvidere henvist til, at der var behov for en fælles og ambitiøs landbrugspolitik efter 2013. Endelig blev erklæringen fra den politiske enighed om sundhedstjekket om en undersøgelse af fordelingen af den direkte støtte gentaget.

 

2. Fødevarehjælp til de socialt dårligst stillede i EU

Der var en åben drøftelse af forslaget. En stor gruppe medlemsstater støttede forslaget, idet hovedparten af disse medlemsstater var imod, at der skulle indføres national medfinansiering. En mindre gruppe medlemsstater, der udgjorde et blokerende mindretal, herunder Danmark, var principielt imod forslaget. Formandskabet opsummerede, at forslaget ville blive drøftet under tjekkisk formandskab i foråret 2009. Europa-Parlamentets udtalelse forventedes at foreligge i marts 2009.

 

Under eventuelt redegjorde Kommissionen for status i WTO-forhandlingerne på landbrugsområdet. Kommissionen gentog EU’s mål om at nå en ambitiøs og afbalanceret aftale.