København 19. november 2008

 

Kære medlemmer af EUU, MPU og FLF,

 

Vedr.: Kritik af GMO-majs er baseret på foreløbige forskningsresultater

I en henvendelse den 14. november 2008 til Folketingets Miljø-, Fødevare- og EU-udvalg samt fødevareministeren sår Greenpeace i Danmark tvivl om sikkerheden ved to af Monsantos majssorter, NK603 og MON810. Tvivlen er baseret på en foreløbig rapport fra det østrigske studie ”Biological effects of transgenic maize NK603 X MON810 fed in long term reproduction studies in mice”, som blev frigivet den 11. november 2008.

 

Den fuldstændige rapport er endnu ikke frigivet, og derfor kan Monsanto ikke kommentere på konklusionerne. Dr. Jürgen Zentek, som er forfatter til den foreløbige rapport, nævnte i forbindelse med frigivelsen, at der ikke er overensstemmelse mellem resultaterne studiets tre forsøg, og at de derfor bør betragtes som foreløbige.

 

I overensstemmelse med Dr. Jürgen Zenteks udtalelse afstår det videnskabelige miljø fra at drage konklusioner ud fra en foreløbig rapport. Når det gælder formidling af forskningsresultater er grundig kollegaevaluering (det såkaldte ”peer review”) af kompetente eksperter den gyldne regel, og den foreløbige rapport har ikke været igennem en sådan.

 

Greenpeace tolkning af den foreløbige rapport går samtidig stik imod mere end et årtis anerkendte, kollegagennemgåede videnskabelige studier, inklusive studier over flere generationer, som dokumenterer og bekræfter sikkerheden ved genmodificerede afgrøder, herunder de to pågældende.

 

Majssorterne MON810 og NK603, som det østrigske studie beskæftiger sig med, har en historik for sikker anvendelse siden deres introduktion i hhv. 1997 og 2001. Myndigheder i mere end 20 lande har konkluderet, at begge sorter er lige så sikre som konventionelle majssorter.

 

Sikkerhed er vores absolutte førsteprioritet, og vi vil nærstudere den endelige rapport, når den frigives. Indtil da forholder vi os til, at sikkerheden ved NK603, MON810 samt krydsningen NK 603 X MON810 er slået fast, samt at den foreløbige rapport ikke giver anledning til at konkludere anderledes.

 

Med venlig hilsen

Mattias Zetterstrand,

Kommunikationschef og ansvarlig for bioteknologi, Monsanto Crop Sciences Denmark A/S

Tlf. +46 708 536 092