SALMONELLA OVERVÅGNING – DEN DANSKE MODEL
Godkendte fodermøller |
|||
Fodermøller |
Prøvefrekvens |
Prøve sted |
Udtages af |
Hver uge |
5 skrabeprøver udtaget på kritiske steder. |
Fodermøllen Uafhængigt lab. hver 3. måned |
|
Hver måned |
? antal skrabeprøver af transport biler (tanke) |
Fodermøllen Uafhængigt lab. hver 3. måned. |
|
Hvert år |
Prøver af foder og udstyr |
Fødevareregionen. |
Bedsteforældre dyrs flokke |
||||
Opdræts-flokke |
Prøvefrekvens |
Prøvemateriale |
Udtages af |
|
Daggamle |
Papir fra 5 transport-kasser, af 1 leverance eller svaberprøver. Analyseres som 1 prøve. |
Rugeriet |
||
4 uger gamle |
5 par sokkeprøver. Analyseres som 1 prøve. |
Rugeriet |
||
8 uger gamle |
2 par sokkeprøver. Analyseres som 1 prøve. |
Rugeriet |
||
2 uger før flytning |
5 par sokkeprøver, Analyseres som 2 prøver |
Fødevareregionen |
||
Æglæggere |
Hver 2. uge |
Papir fra 5 kasser, eller 10 g æggeskaller fra 25 kasser. |
Rugeriet Fødevareregionen hver 16. uge |
|
Efter hver udrugning |
â€VÃ¥dt støv†fra 4 klækkere, kan pooles |
Rugeriet |
||
0-4 uger efter flytning, 8-0 uger før slagtning |
5 par sokkeprøver. Analyseres som 2 prøver |
Fødevareregionen |
||
Efter positivt fund i rugeriet |
5 par sokkeprøver. Analyseres som 2 prøver |
Fødevareregionen |
||
Forældre dyrs flokke |
||||
Opdræts-flokke |
Daggamle |
Papir fra 5 transport-kasser fra 1 levering eller svaberprøver. Analyseres som 1 prøve. |
Rugeriet |
|
1 uge gamle |
2 par sokkeprøver. Analyseres som 1 prøve |
Rugeriet |
||
2 uger gamle |
2 par sokkeprøver. Analyseres som 1 prøve |
Rugeriet |
||
4 uger gamle |
2 par sokkeprøver. Analyseres som 1 prøve |
Rugeriet |
||
8 uger gamle |
2 par sokkeprøver. Analyseres som 1 prøve |
Rugeriet |
||
2 uger før flytning |
2 par sokkeprøver. Analyseres som 1 prøve |
Fødevareregionen |
||
Æglæggere |
Hver 2. uge |
Papir fra 5 kasser, eller 10 g æggeskaller fra 25 kasser. Analyseres som 1 prøve |
Rugeriet Fødevareregionen hver 16. uge |
|
Efter hver klækning |
â€VÃ¥dt støv†fra op til 4 klækkere kan pooles |
Rugeriet |
||
Hver uge |
2 par sokkeprøver. Analyseres som 1 prøve |
Rugeriet |
||
0-4 uger før flytning, 8-0 uger før slagtning |
5 par sokkeprøver. Analyseres som 2 prøver |
Fødevareregionen |
||
Efter positivt fund i rugeriet |
5 par sokkeprøver. Analyseres som 2 prøver. |
Fødevareregionen |
||
Slagtekyllinger |
||||
Kyllingefarme |
Alder |
Prøvemateriale |
Udtages af |
|
15-21 dage før slagtning |
5 par sokker |
Kyllingeproducenten |
||
7-10 dage før slagtning |
5 par sokker |
Udtages af kyllingeproducenten – udtages under overvågning |
||
Ã…rligt |
1 sokkeprøve for hver 10. hus pr. farm |
Fødevareregionen |
||
                                                                       Slagterier |
||||
Slagterier[1] der kun slagter salmonella negative flokke |
Efter nedkøling |
300 halsskindprøver fra èn flok, hver uge |
Slagteriet |
|
Slagterier[2] der slagter både salmonella negative og positive flokke |
Efter nedkøling |
300 halsskindprøver hver dag, dog minimum 60 prøver pr. flok |
Slagteriet |
|
Produkter |
||||
Egen - Kontrol |
Der udtages prøver til salmonella analyse af færdigvarer, enten som kundekrav eller som en del af fabrikkens egenkontrolprogram. Prøveprogrammerne indeholder prøveudtagning igennem hele kæden, baseret på en risikovurdering ud fra HACCP principperne. |
|||
Offentlige Undersøgelser |
Fabrikkernes egenkontrolprogrammer verificeres af Fødevareregionerne, når der udtages prøver til diverse CKL projekter (Centralt koordinerede laboratorieprojekter)
Der udtages primært prøver til undersøgelse for indhold af salmonella og campylobacter, som er en del af Case by case analyserne.
|
|||