SALMONELLA OVERVÅGNING – DEN DANSKE MODEL

 

Godkendte fodermøller

Fodermøller

Prøvefrekvens

Prøve sted

Udtages af

Hver uge

5 skrabeprøver udtaget på kritiske steder.

Fodermøllen

Uafhængigt lab. hver 3. måned

Hver måned

? antal skrabeprøver af transport biler (tanke)

Fodermøllen

Uafhængigt lab. hver 3. måned.

Hvert år

Prøver af foder og udstyr

Fødevareregionen.

 

Bedsteforældre dyrs flokke

Opdræts-flokke

Prøvefrekvens

Prøvemateriale

Udtages af

Daggamle

Papir fra 5 transport-kasser, af 1 leverance eller svaberprøver.

Analyseres som 1 prøve.

Rugeriet

4 uger gamle

5 par sokkeprøver.

Analyseres som 1 prøve.

Rugeriet

8 uger gamle

2 par sokkeprøver.

Analyseres som 1 prøve.

Rugeriet

2 uger før flytning

5 par sokkeprøver,

Analyseres som 2 prøver

Fødevareregionen

Æglæggere

Hver 2. uge

Papir fra 5 kasser, eller 10 g æggeskaller fra 25 kasser.

Rugeriet

Fødevareregionen hver 16. uge

Efter hver udrugning

”Vådt støv” fra 4 klækkere, kan pooles

Rugeriet

0-4 uger efter flytning, 8-0 uger før slagtning

5 par sokkeprøver.

Analyseres som 2 prøver

Fødevareregionen

Efter positivt fund i rugeriet

5 par sokkeprøver.

Analyseres som 2 prøver

Fødevareregionen

Forældre dyrs flokke

Opdræts-flokke

Daggamle

Papir fra 5 transport-kasser fra 1 levering eller svaberprøver.

Analyseres som 1 prøve.

Rugeriet

1 uge gamle

2 par sokkeprøver.

Analyseres som 1 prøve

Rugeriet

2 uger gamle

2 par sokkeprøver.

Analyseres som 1 prøve

Rugeriet

4 uger gamle

2 par sokkeprøver.

Analyseres som 1 prøve

Rugeriet

8 uger gamle

2 par sokkeprøver.

Analyseres som 1 prøve

Rugeriet

2 uger før flytning

2 par sokkeprøver.

Analyseres som 1 prøve

Fødevareregionen

Æglæggere

Hver 2. uge

Papir fra 5 kasser, eller 10 g æggeskaller fra 25 kasser.

Analyseres som 1 prøve

Rugeriet

Fødevareregionen hver 16. uge

Efter hver klækning

”Vådt støv” fra op til 4 klækkere kan pooles

Rugeriet

Hver uge

2 par sokkeprøver.

Analyseres som 1 prøve

Rugeriet

0-4 uger før flytning, 8-0 uger før slagtning

5 par sokkeprøver.

Analyseres som 2 prøver

Fødevareregionen

Efter positivt fund i rugeriet

5 par sokkeprøver.

Analyseres som 2 prøver.

Fødevareregionen

Slagtekyllinger

Kyllingefarme

Alder

Prøvemateriale

Udtages af

15-21 dage før slagtning

5 par sokker

Kyllingeproducenten

7-10 dage før slagtning

5 par sokker

Udtages af kyllingeproducenten – udtages under overvågning

Ã…rligt

1 sokkeprøve for hver 10. hus pr. farm

Fødevareregionen

                                                                        Slagterier

Slagterier[1] der kun slagter salmonella negative flokke

Efter nedkøling

300 halsskindprøver fra èn flok, hver uge

Slagteriet

Slagterier[2] der slagter både salmonella negative og positive  flokke

Efter nedkøling

300 halsskindprøver hver dag, dog minimum 60 prøver pr. flok

Slagteriet

Produkter

Egen -

Kontrol

Der udtages prøver til salmonella analyse af færdigvarer, enten som kundekrav eller som en del af fabrikkens egenkontrolprogram. Prøveprogrammerne indeholder prøveudtagning igennem hele kæden, baseret på en risikovurdering ud fra HACCP principperne.

Offentlige

Undersøgelser

Fabrikkernes egenkontrolprogrammer verificeres af Fødevareregionerne, når der  udtages prøver til diverse CKL projekter (Centralt koordinerede laboratorieprojekter)

 

Der udtages primært prøver til undersøgelse for indhold af salmonella og campylobacter, som er en del af Case by case analyserne.

 

 



[1] Slagterier der slagter kyllingeflokke der er fundet salmonella negative ved sokkeprøverne

[2] Det er endnu ikke defineret hvor lang tid et slagteri skal være fri for salmonella før det kan betegnes som værende salmonella negativt