Kære medlemmer af EUU, MPU og FLF
København 14. november 2008
Vedr.: EU godkendt GMO-majs mindsker forplantningsevnen hos mus
Se vedhæftede sammenklip af det GMO-fodringsstudie som de østrigske myndigheder har gennemført. Det blev offentliggjort i tirsdags. Det vedhæftede uddrag indeholder kun sammendraget, side 74 og konklusionen. Hele rapporten kan hentes her:
De østrigske myndigheder fandt at de mus der blev fodret med GMO-majsen havde signifikant reduceret forplantningsevne i forhold til de mus der fik samme type majs der ikke var gensplejset. GMO-musene havde flere hunner der ikke fik kuld, færre unger per kuld, og kuldenes samlede vægt var mindre. Fodringsforsøget forløb over 20 uger og tendensen blev signifikant med det tredje kuld unger. På disse 20 uger fik de mus der fik GMO-frit foder samlet 1035 unger, mens de mus der fik GMO-foder samlet kun fik 844 unger (se rapportens side 74)
Som det fremgår er der tale om GMO-majs (NK603xMON810), som EU's fødevaresikkerhedsautoritet har givet positiv risikovurdering og som på den baggrund allerede er godkendt til anvendelse i EU.
NK603xMON810 er en krydsning mellem to GMO-majs.Â
NK603 er Monsantos roundup resistente GMO-majs, som denne sommer blev udsat på forsøgsmarker i Danmark.
MON810 er Monsantos insektgiftproducerende GMO-majs, som blev godkendt til dyrkning under de gamle godkendelses regler i 1997. MON810 skulle nu have været underlagt den risikovurdering som de nye regler kræver, men det er ikke sket. Det betyder at MON810 fortsat må dyrkes i EU. Det foregår primært i Spanien. En række andre lande har indført nationale forbud mod dyrkning af MON810.
Som bekendt er EU's håndtering af GMO, særligt GMO-risikovurderingen, igen på dagsordenen.
Det franske formandskab forsøger at løfte EU's GMO-håndtering til det niveau der kræves i eksisterende EU-lovgivning. Samtidigt arbejder en anden arbejdsgruppe nedsat af Kommissions formand Jose Barroso, på at slække risikovurderingen ved dels at tillade forurening med ikke-godkendte GMO i laster der ankommer i Europa, og dels ved at ville fordoble hastigheden på EU's GMO-risikovurdering.
De alarmerende resultater fra de østrigske undersøgelser bør ubestridt lede til en alvorlig skærpelse af GMO-risikovurderingen, og at yderligere godkendelser sættes i bero. Barrosos forsøg på at slække yderligere på risikovurderingen bør stoppes. EU har vedtaget (men ikke fået) et væsentligt højere beskyttelsesniveau end USA, hvorfor det er vanvittigt at forestille sig at EU skal give sig af ned at med USA om den hurtigste GMO-godkendelseshastighed.
Mvh Dan Belusa
Greenpeace
GMO-kampagnen
Copenhagen Office
Fax: +45 33 93 53 99
Phone: +45 33 37 63 90
Office: +45 33 93 86 60
Mobile:Â +45 51 32 79 11
Bredgade 20, baghuset 4. sal
DK - 1260 Copenhagen K, Denmark
Join Greenpeace at www.greenpeace.dk