Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2008-09
FLF Alm.del Bilag 324
Offentligt
703700_0001.png
703700_0002.png
Lemvig den 28.06.2009
Folketinget, ChristiansborgUdvalget for fødevarer, landbrug og fiskeri1240 København KVedr. Miljøcertificering i fiskerietAfsender:Landsforeningen Levende HavHemmedvej 59, Hemmed8585 Glesborgwww.levendehav.dkTil udvalget for fødevarer, landbrug og fiskeriLandsforeningen Levende Havs sætter et stort spørgsmålstegn ved om Danmarks Fiskeriforeningspiller med åbne kort, når det handler om miljøcertificering i fiskeriet.Seneste udspil er Danmarks Fiskeriforenings henvendelse til udvalget af 15/6 2009, hvor de bederom udvalgets opbakning og økonomiske støtte til de 15 mio. kroner de vil bruge på at få danskfiskeri miljøcertificeret under Marine Stewardship Council (MSC).Der er gode grunde til at Folketinget ser skeptisk på denne anmodning.-Da Levende Hav efter flere års ihærdigt og målrettet arbejde, badfødevareministeriet om politisk og økonomisk støtte til at få FØN’s(Fiskernes Økologiske Netværk) udviklede miljømærke aktiveret, kunneFolketinget ikke give os den støtte. Begrundelsen: det var et privat mærkeog som sådan burde udgifterne til mærket betales af fiskerne. Her skalunderstreges, at vores mærke ikke var et indkøbt mærke. Det var udviklet iet direkte samarbejde med de 31 fiskere som skulle fiske under mærket.Danmarks Fiskeriforening bekæmpede direkte og med alle midler, vores forsøg på at fåøkonomiske støtte til udvikling og introduktion af miljømærket for et naturskånsomt fiskeri.Men der andre og vægtigere grunde til at Folketinget også må sætte et stort spørgsmålstegn veddenne anmodning fra Danmarks Fiskeriforening, den danske fiskeindustri og deres nye partnerWWF Verdensnaturfonden. Vi tror ganske enkelt ikke på dette miljømærke. Var det blot enmiljøcertificering i den klassiske forstand, at selve fiskeriet dvs. redskaberne og energiforbrugetblev certificeret, til en given standard, så var det måske støtteværdigt. Men de områder er ikkemed i dette mærke. Her certificerer man først og fremmest fiskebestande i et givet område, dvs.at mærket skal garantere forbrugerne, at fisken er biologisk bæredygtig. Men det burde ikkevære nødvendigt i danske og europæiske farvande. For de farvande er i forvejen de mestforvaltede og overvågede farvande i verden. Her kan/burde et kontor i London, ikke tilføje retmeget nyt.
-
-
MSC projektet optager alle fiskerier, hvis de vel at mærke også kan betale. Og hele projektethviler efter vores mening på den antagelse, at når det handler om fisk og fiskeprodukter, så kanman narre forbrugerne. Det er vi meget utrygge ved, for det kan hurtig give bagslag. Vi synesogså man bør bemærke det stormvejr som WWF (der sammen med Unilever har opfundet MSCmærket) kom ud i forbindelse med deres seneste lancering af et MSC lignende mærke forakvakulturen. Her vente alverdens kystfiskere, miljø- og naturorganisationer sig direkte imod detmærke fordi det ville gøre stor skade på de mindre og langt mere bæredygtige fiskerier ogproduktioner.De eneste i dette partnerskab, som reelt taler om bæredygtighed og økologisk ansvarlighed ogbehovet for at få aktiveret forbrugere til at købe mere miljøansvarligt, er WWF. De andrepartnere har aldrig givet udtryk for andet end at de køber dette miljømærke, for derved at få enbedre pris for fisken på markedet. Det er langtfra nok for forbrugerne efterspørger og forventer,et mærke for økologisk ansvarlighed.Det der undrer os allermest i denne sag, er det faktum, at Danmarks Fiskeriforening beder omdisse mange penge til dette formål. Hvad er det sket i den forening? Vi følger dansk fiskeri hverdag og vi har da også både læst og hørt om denne sag tidligere på året og sidste år. Men vi harikke taget den særlig alvorlig. For hvis Danmarks Fiskeriforening vil have hele det danske fiskeriunder et MSC mærke, kan de jo bare gøre det, det er der vel ingen som kan forhindre. Og så villevi tage sagen op når det blev aktuelt, ligesom vi har gjort mht. MSC og sild i Nordsøen. Men nu,hvor foreningen er gået i partnerskab med WWF og derigennem søger op til 15 mio. kroner afden danske stat, må vi selvfølgelig reagere på det.
-
-
Vi mener grundlæggende, at Folketinget bør skelne skarpt mellem private og offentlige bæredygtigeog økologiske fødevaremærker. Og i denne sag er det uden for enhver tvivl at det ikke erbæredygtighed og økologien som driver værket, men alene de økonomiske fordele et sådant mærkekan give industrien. Og det formål må industrien selv finansiere.Dertil skal lægges, at kystfiskerne i bl.a. Norge på Færøerne og Island meget klart har udtrykt, at deafviser MSC som et mærke de kan bruge til noget. Og det vil også i vid udstrækning gælde for dedanske kystfiskere, hvis de blev spurgt. Men de aldrig spurgt for deres interesser varetages også afDanmarks Fiskeriforening. Og det forhold sættes i perspektiv i og med at regeringen og dermedFolketinget, alligevel har bevilget Danmarks Fiskerforening 7 mio. kroner til brug for foreningensårlige drift.Pga. af ovenstående og andre gode grunde kan Folketinget ønske Danmarks Fiskeriforening og derespartnere i dette projekt god vind med MSC mærket, men de må selv betale regningen.Med venlig hilsenFormand Knud Andersenv/Kurt Bertelsen ChristensenLemvig den 28/6 2009