Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2008-09
FLF Alm.del Bilag 312
Offentligt
Denne folder er udarbejdet af Danmarks Fiskeriforeningog Danske Fiskeres Producent Organisation i juni 2009.Hvis du vil vide mere og få nyt om, hvor langt arbejdeter kommet, kan du følge med påwww.dkfisk.dkMSC’s hjemmeside er:www.msc.orgSpørgsmål og kommentarer er også mere end velkomnehos den certificeringsansvarlige på kontoret i Taulov:Jonathan Broch JacobsenDanmarks Fiskeriforening / Danske Fiskeres Producent OrganisationNordensvej 3Taulov, 7000 FredericiaE-mail: [email protected]Telefon: 70 10 40 40
MSC og dansk fiskeri
www.msc.org
DANMARKS FISKERIFORENING
www.danmarks-fiskeriforening.dk
Danske FiskeresProducent Organisationwww.dfpo.dk
I disse år er der et stadigt stigende krav fra markedet til fiskerier over hele verden om, at deskal kunne dokumentere, at de er bæredygtige og skåner miljøet. I dansk fiskeri arbejdesder på at imødekomme dette krav, ved at få fiskerierne certificerede efter reglerne i dendominerende ordning for dokumenteret bæredygtighed, MSC.
Undervejs er der flere muligheder for at tilpasse fiskeriet, der hvor det evt. ikke er i stand tilat overholde kravene – men hvis ændringerne ikke kan dokumenteres, så mister fiskerneretten til at sælge fisken med mærke på.Læs mere om processen og MSC’s krav på www.msc.org eller på dansk på vores egne siderom certificering – se links på bagsiden.
MSC – Marine StewardShip CounCilMSC blev skabt i 1997 af WWF - Verdensnaturfonden og fødevaregiganten Unilever, menhar siden 1999 været en uafhængig organisation med en bestyrelse sammensat af folk frafiskerisektoren, grønne organisationer og forskningsinstitutioner fra hele verden. De førsteår blev kun relativt få fiskeprodukter solgt med MSC’s blå mærke på, men siden 2006 erinteressen steget eksplosivt både blandt alverdens fiskerier og blandt de supermarkeder,fiskehandlere osv., som sælger fisk til forbrugerne – især i Europa.MSC’s krav til certificerede fiskerier kan samles i tre overordnede principper: Bestanden af fisk skal være bæredygtigt fisket, eller bevisligt på vej til at blive det. Fiskeriet må ikke beskadige økosystemet eller havmiljøet. Fiskeriet skal forvaltes effektivt, så bæredygtighed og økosystem sikres.
hvor langt er vi?Enkelte danske fiskerier er allerede kommet langt i arbejdet:
fiskeriSild i Nordsøen ogNorskehavetMakrel i NordatlantenRejer i Skagerrak ogNorskerendenMuslinger i Limfjorden
hvemDanmarks Pelagiske PODanmarks Pelagiske POLaunis a/sVilsund a/sDanske Fiskeres POi samarbejde medhollandske fiskere
StatusNæsten klarNæsten klarI gang med certificeringI gang med certificeringI gang med certificering
danSk fiSkeriDansk fiskeri har i mange år gjort et stort stykke arbejde for, at fiskeriet skal være bære-dygtigt, også i fremtiden. Antallet af fartøjer er blevet tilpasset til den mængde fisk, der ertil rådighed. Der er indført fleksible kvote-ordninger, så det undgås at smide gode spisefiskoverbord, og sammen med forskerne udvikles hele tiden nye redskaber, der fisker mereselektivt og skånsomt. Derfor har Danmarks Fiskeriforening og Danske Fiskeres ProducentOrganisation besluttet, at den indsats skal dokumenteres, ved at fiskerierne søger om MSC-certificering – målet er ganske enkelt at:
Hesterejer i Nordsøen
alle de danske erhvervsfiskerier, hvor det er i vores magt at opfylde kravene,er certificerede i 2012.
For resten af dansk fiskeri gøres arbejdet som én samlet proces, koordineret af DanskeFiskeres Producent Organisation. Her er mørksej, rødspætte og Østersø-torsk udvalgt somde første arter, der arbejdes med. De står netop nu foran selve certificeringsprocessen,samtidig med at alle de resterende fiskerier (fladfisk, torskefisk, skaldyr, industrifisk osv.) skalgennem en samlet forundersøgelse for at afgøre, i hvilken rækkefølge de skal tages derefter.Som nævnt er MSC-certificering en lang og grundig proces. Det er godt, for så ved vi, atresultatet bliver ordentligt. Men det betyder også, at det er et dyrt stykke arbejde – især i etland som Danmark, som er så heldigt at være omgivet af farvande med en stor diversitet afarter, og dermed mange forskellige fiskerier.Derfor er fiskeriet afhængig af at få økonomisk støtte til certificeringsarbejdet – ligesommange af fiskerierne i vores nabolande allerede har fået. Men i det øjeblik finansieringen erpå plads, vil de første certificeringer sandsynligvis kunne gennemføres på mellem 9 og 12måneder.
MSC-CertifiCeringMSC-certificering af et fiskeri er en meget grundig og åben proces, der kan tage mellem etog tre år at gennemføre. Først laves der en forundersøgelse, som viser, om fiskeriet er egnetog på hvilke områder der evt. kan være problemer med at overholde kravene. Dernæstbliver fiskeriet i selve certificeringen nøje undersøgt af tre uafhængige videnskabeligeeksperter, og deres arbejde bliver tjekket af endnu to eksperter og går gennem en offentlighøringsproces, hvor alle kan komme til orde. Går alt vel, kan fisken derefter sælges somcertificeret i fem år.
MSC og dansk fiskeri
MSC og dansk fiskeri