Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2008-09
FLF Alm.del Bilag 299
Offentligt
698068_0001.png
698068_0002.png
698068_0003.png
698068_0004.png
698068_0005.png
698068_0006.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrugog Fiskeri
Den 12. juni 2009Sagsnr.: 39
./.
Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering notat og grundnotat om forslag tilKommissionens forordning (EF) nr. …/2008 af …/ fastsættelse afgennemførelsesbestemmelser til Rådets forordning (EF) nr. 479/2008 vedrørendeønologiske metoder og begrænsninger heraf (komitésag.
Med venlig hilsen
Jesper Wulff Pedersen
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriFødevarestyrelsen, 6. kt.Sagsnr.: 2009-20-221-00080Dep.sagsnr. 1489011. juni 2009FVM 662
N

OTAT TIL

F

OLKETINGETS

E

UROPAUDVALG

om forslag til Kommissionens forordning (EF) nr. …/2008 af …/ fastsættelse afgennemførelsesbestemmelser til Rådets forordning (EF) nr. 479/2008 vedrørende ønologiskemetoder og begrænsninger heraf (komitésag)KOM-dokument foreligger ikkeKommissionen har fremsat forslag til gennemførelsesbestemmelser til Rådets forordning (EF) nr.479/2008 vedrørende ønologiske metoder samt begrænsninger heraf, i det følgende benævnt”ønologiforordningen”.Forslaget forventes sat til afstemning i komitéen for vin den 19. juni 2009.Forslaget omfatter især fastsættelse af tilladte nye ønologiske metoder (metoder til fremstilling afvin), og fastsættelse af betingelser og begrænsninger ved anvendelsen af metoderne, herunderanvendelse af tilsætningsstoffer, hvor der blandt andet fastsættes grænseværdier for sulfitindhold ivin. Forslaget er i vid udstrækning indholdsmæssigt identisk med de gældende regler på området.De væsentligste ændringer er en nedsættelse af det generelle maksimumindhold af sulfit i vin, samtgodkendelse af 5 nye ønologiske metoder.Forslaget vurderes at forbedre beskyttelsesniveauet.Fødevareinstituttet er anmodet om en vurdering af de foreslåede nye ønologiske metoder og omforslaget vedrørende maksimumindholdet af sulfit i vin. Fødevareinstituttet har ikke haftindvendinger mod de nye ønologiske metoder. Det er Fødevareinstituttets overordnede indstilling,at sulfitindholdet i fødevarer, inkl. vin, skal være så lavt som muligt.Det er regeringens opfattelse, at forslaget vil medvirke til en samlet reduktion af den samledemængde sulfit på markedet. Regeringen agter på den baggrund at støtte forslaget, idet der læggesvægt på, atforslaget betyder en nedsættelse af det generelle tilladte maksimumindhold af sulfit i vin,betingelserne for at få tilføjet nye vine på listerne over vine med tilladt forhøjet indhold afsulfit præciseres, samtsulfitbelastningen fra de vine, der tilføjes på listerne over vine med forhøjet sulfitindhold, vilvære uden eller af meget begrænset betydning for den samlede mængde sulfit fra vin påmarkedet.1
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriFødevarestyrelsen, 6. kt.Sagsnr.: 2009-20-221-00080Dep.sagsnr. 1489011. juni 2009FVM 662
G

RUNDNOTAT TIL

F

OLKETINGETS

E

UROPAUDVALG

om forslag til Kommissionens forordning (EF) nr. …/2008 af …/ fastsættelse afgennemførelsesbestemmelser til Rådets forordning (EF) nr. 479/2008 vedrørende ønologiskemetoder og begrænsninger heraf (komitésag)KOM-dokument foreligger ikkeResuméForslaget vedrører gennemførelsesbestemmelser til EU-markedsordningen for vin om ønologiskemetoder (metoder til vinfremstilling). I forhold til gældende regler om ønologiske metoder er devæsentligste ændringer, at der foreslås godkendt 5 nye metoder, og det generelle maksimumindholdaf sulfit i vin foreslås reduceret med 10 mg/l. Forslaget vurderes at forbedre beskyttelsesniveauet.BaggrundKommissionen har fremsat forslag til gennemførelsesbestemmelser til Rådets forordning (EF) nr.479/20081vedrørende ønologiske metoder2samt begrænsninger heraf, i det følgende benævnt”ønologiforordningen”.Forslaget er fremsat under henvisning til Rådets forordning (EF) Nr. 479/2008, navnlig artikel 25,stk. 3 og artikel 32.Forslaget behandles i en forskriftsprocedure. Hvis der er kvalificeret flertal, vedtagerKommissionen forslaget. Opnås der ikke kvalificeret flertal, forelægger Kommissionen sagen forRådet og underretter samtidig Europa-Parlamentet. Rådet kan med kvalificeret flertal vedtageforslaget uændret eller udtale sig imod det. Hvis der er kvalificeret flertal imod forslaget, skalKommissionen behandle sagen på ny. Handler Rådet ikke inden en frist på højst tre måneder, kanKommissionen vedtage forslaget.Forslaget forventes sat til afstemning i komitéen for vin den 19. juni 2009.
Rådets forordning (EF) Nr. 479/2008 af 29. april 2008 om den fælles markedsordning for vin, om ændring afforordning (EF) nr. 1493/1999, (EF) nr. 1782/2003, (EF) nr. 1290/2005 og (EF) nr. 3/2008 og om ophævelse afforordning (EØF) nr. 2392/86 og (EF) nr. 1493/19992Metoder til fremstilling af vin
1
2
NærhedsprincippetDer er tale om gennemførelsesforanstaltninger til en allerede vedtaget retsakt. Det er derforregeringens vurdering, at det følger heraf, at forslaget er i overensstemmelse mednærhedsprincippet.Formål og indholdMed Rådets forordning (EF) nr. 479/2008 er kompetencen til at fastsætte regler om ønologiskemetoder overført fra Rådet til Kommissionen, idet de grundlæggende betingelser for godkendelse afønologiske metoder er fastsat i forordningen. Metoderne må kun anvendes med det formål at sikrekorrekt vinfremstilling og korrekt konservering. Ved fastsættelsen af metoder tages derudgangspunkt i metoderne, der er anbefalet og offentliggjort af Den internationale vinorganisation(OIV), og der skal tages hensyn til beskyttelse af menneskers sundhed og et acceptabelt minimumaf miljøbeskyttelse. Reglerne om tilsætning med henblik på forhøjelse af det potentiellealkoholindhold i vin samt regler om afsyring af vin, er dog fortsat Rådets kompetence.Til fremstilling af vin må udelukkende anvendes de metoder, herunder anvendelse af tekniskehjælpestoffer, tilsætningsstoffer mm., der fremgår af forordning (EF) nr. 479/2008 ellerønologiforordningen, og metoderne må kun anvendes på de betingelser og med de begrænsninger,der fremgår af forordningen.Forslaget omfatter især fastsættelse af tilladte nye ønologiske metoder, og fastsættelse af betingelserog begrænsninger ved anvendelsen af metoderne, herunder anvendelse af tilsætningsstoffer, hvorder blandt andet fastsættes grænseværdier for sulfitindhold i vin. Desuden fastsættes nærmerebetingelser for, hvordan de enkelte medlemsstater kan anvende nye ønologiske metoder ieksperimentel sammenhæng. Desuden fastsættes særlige bestemmelser vedrørende fremstilling afmousserende vin og hedvin, særlige bestemmelser vedrørende sammenstikning og blanding af vin,samt bestemmelser om en række administrative procedurer.Forslaget er i vid udstrækning indholdsmæssigt identisk med de gældende regler på området3. Devæsentligste ændringer er en nedsættelse af det generelle maksimumindhold af sulfit i vin, samtgodkendelse af 5 ønologiske metoder, der ikke er godkendt i forordning (EF) nr. 423/2008.Bestemmelser om indhold af sulfit i vinSulfit er et konserveringsstof. Grænseværdierne er forholdsvis detaljerede, idet de afhænger dels afvin-typen, dels af sukkerindholdet i vin. De generelle grænseværdier er:Rødvin: 160 mg/l, dog 210 mg/l til, hvis sukkerindholdet er > 5 g/lHvid- og rosévin: 210 mg/l, dog 260 mg/l hvis sukkerindholdet er > 5 g/lMousserende vin: 185 mg/l, dog 235 mg/l hvis sukkerindholdet er > 5 g/lHedvin: 150 mg/l, dog 200 mg/l hvis sukkerindholdet er > 5 g/l
Kommissionens forordning (EF) nr. 423/2008 af 8. maj 2008 om visse gennemførelsesbestemmelser til Rådetsforordning (EF) nr. 1493/1999 og om en EF-kodeks for ønologiske fremgangsmåder og behandlingsmetoder(kodificeret udgave)
3
3
Derudover er der for specifikke vine tilladt et højere sulfitindhold på 300, 350 henholdsvis 400mg/l. Endvidere kan medlemsstaterne i år med tilfælde af særligt dårlige vejrforhold, hvor der erbehov for en yderligere konservering af vin, få tilladelse af Kommissionen til at forhøje detgenerelle maksimumindhold af sulfit i vin.Ifølge forslaget nedsættes det maksimale indhold af sulfit i rød-, hvid- og rosévin med 10 mg/l. Deøvrige grænseværdier foreslås uændrede. Listerne over vine med forhøjet indhold af sulfit udvidesmed især vin fra de nye medlemsstater, hvor der er tale om vine svarende til vine, der allerede eropført på listerne. Desuden er en række vine, der i øjeblikket er opført på listerne, fjernet efter ønskefra de pågældende lande.Endvidere foreslås fastsat betingelser for, at vine kan optages på listen, herunder at der i forbindelsemed ansøgning skal fremsendes dokumentation, der retfærdiggør et højere sulfitindhold, herunderproduktspecifikationer samt produktionsvolumen. Der skal være tale om vine med en geografiskbetegnelse, med et højt sukkerindhold, der medfører et øget konserveringsbehov, samt vine, derproduceres i begrænset mængde.Nye ønologiske metoderDe foreslåede nye tilladte ønologiske metoder er1. Behandling af vin med kobbercitrat. Kobbercitrat kan anvendes i tilfælde af fejlsmag af vin,og kan anvendes på samme måde som kobbersulfat, der er tilladt under visse betingelser.2. Anvendelse af polyvinylpolypyrrolidon (PVPP). PVPP er en uopløselig polymer, deranvendes til at fjerne polyphenoler i vin.3. Behandling med carboxymethylcellulose. Carboxymethylcellulose kan anvendes tilstabilisering af hvidvin og mousserende vin.4. Dealkoholisering af vin. Dealkoholisering sker med mekaniske metoder med det formåldelvis at fjerne alkohol i vin med henblik på at tilgodese behovet for markedsføring af vinmed et lavere alkoholindhold.5. Stabilisering af vinsyre ved kationbytning. Stabilisering af vinsyre ved kationbytning har tilformål at fjerne kationer, navnlig kalium og calcium.I det omfang, der ikke foreligger EU-specifikke renhedskriterier4for de ønologiske metoder,anvendes de specifikationer, der er anbefalet af OIV.UdtalelserForslaget skal ikke forelægges Europa-Parlamentet.Gældende dansk retØnologiforordningen er umiddelbart gældende i Danmark, men der er i forbindelse medanvendelsen af visse ønologiske metoder krav om, at anvendelsen af metoderne anmeldes til denansvarlige myndighed. De nærmere omstændigheder er fastsat i bekendtgørelse nr. 585 af 6. juni2007 om tilvirkning af vin.
Kommissionens direktiv 2008/84/EF af 27. august 2008 om specifikke renhedskriterier for andre tilsætningsstoffer tillevnedsmidler end farvestoffer og sødestoffer
4
4
Det vurderes, at den nye ønologiforordning ikke medfører et behov for ændring af dennebekendtgørelse, men ændringer vil være nødvendige som følge af gennemførelsesbestemmelserneom geografiske betegnelser, oprindelsesbetegnelser samt mærkning og præsentation af vin.KonsekvenserForslaget har ikke lovgivningsmæssige eller statsfinansielle konsekvenser og medfører ikkeyderligere administrative byrder for erhvervene.Fødevareinstituttet er anmodet om en vurdering af de foreslåede nye ønologiske metoder og omforslaget vedrørende maksimumindholdet af sulfit i vin.Fødevareinstituttet har ikke haft indvendinger mod de nye ønologiske metoder.Med hensyn til forslaget om maksimumindholdet af sulfit i vin er det Fødevareinstituttetsoverordnede indstilling, at sulfitindholdet i fødevarer, inkl. vin, skal være så lavt som muligt, samtat fødevarer skal mærkes, så forbrugere med intolerance over for sulfit kan undgå eksponering.Fødevareinstituttet bemærker endvidere, at ADI (det acceptable daglige indtag) for sulfit meget letoverskrides med de nuværende grænser i fødevarer, og at indtagelsen af sulfit er alt for stort iforhold til ADI for en ikke uvæsentlig del af befolkningen med de mængder, som i dag er tilladt attilsætte fødevarer.HøringSagen har været i offentlig høring på høringsportalen og har været i skriftlig høring i §2-udvalget(landbrug) og Det Rådgivende Fødevareudvalgs EU-underudvalg.Landbrug & Fødevarer oplyser på vegne af Danske Vinavlere, at de foreslåede ændringer kanaccepteres.Regeringens foreløbige generelle holdningRegeringens generelle holdning er, at indholdet af sulfit i vin skal være så lavt som muligt.Det er regeringens opfattelse, at den foreslåede generelle nedsættelse af grænseværdierne forsulfitindhold i rødvin, hvidvin og rosévin formodes at medvirke til en samlet reduktion af densamlede mængde sulfit på markedet. Regeringen finder endvidere, at da vinene på listerne over vinemed forhøjet sulfitindhold produceres i begrænset mængde, vil sulfitbelastningen fra disse vinevære uden eller af meget begrænset betydning for den samlede mængde sulfit fra vin på markedet.Regeringen vurderer derfor, at forslaget påvirker beskyttelsesniveauet i positiv retning.Generelle forventninger til andre landes holdningerDet er usikkert, om der kan opnås et kvalificeret flertal for forslaget i komitéen, idet noglemedlemsstater finder, at de skærpede regler om sulfitindhold i vin er for vidtgående.Tidligere forelæggelse for Folketingets EuropaudvalgSagen har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.
5