Beretning nr.
7
Folketinget 2008-09
Beretning afgivet af Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri den 27. maj 2009
Beretning
om
GDA-mærkning
1. Indledning
Guideline Daily Amount (GDA) er den europæiske industris egen ernæringsmærkningsordning.
Den er etableret med henblik på at informere eller vejlede forbrugerne om vigtige næringsstoffer.
2. Udvalgsarbejdet
Møder
Udvalget har behandlet sagen i 3 møder.
Udvalgets øvrige arbejde med GDA-mærkning
Fødevareudvalget har i forbindelse med udvalgets arbejde med emnet stillet en række skriftlige
spørgsmål til fødevareministeren, som denne har besvaret, modtaget en række henvendelser fra for-
skellige organisationer og afholdt flere samråd med fødevareministeren om emnet. Henvendelser,
samrådsspørgsmål og spørgsmål/svar på udvalgets alm. del, som har relevans for beretningen,
fremgår af bilag 1.
Høring
Udvalget har den 20. maj 2009 afholdt en høring om fødevaremærker
–
GDA og andre mærker.
3. Politiske bemærkninger
Et flertal i udvalget (udvalget med undtagelse af V og KF) opfordrer fødevareministeren til at
arbejde imod, at GDA-mærkningen i dens nuværende form bliver en del af den kommende EU-
forordning om fødevareinformation. Flertallet har noteret sig, at fødevareministeren indtil videre
ikke har ønsket at arbejde for et europæisk forbud mod GDA-mærkningen eller arbejde for, at
GDA-mærket ikke inkluderes i forordningen. Det mener flertallet er stærkt kritisabelt.
Flertallet ønsker, at regeringen skal arbejde for et hurtigst muligt forbud mod det vildledende
GDA-mærke og for, at mærket tages ud af den kommende EU-forordning, og som et absolut mini-
mum sørge for, at portionsstørrelser fastsættes således, at vildledningen af forbrugerne bliver mini-
mal, at referenceværdien for sukker ændres, så den svarer til anbefalingerne for tilsat sukker, og at
GDA ikke tillades på børneprodukter.
GDA-mærkning er den europæiske industris egen ernæringsmærkningsordning. Den er etableret
med henblik på at informere eller vejlede forbrugerne om vigtige næringsstoffer, f.eks. mængden af
energi, sukker, fedt, mættet fedt og natrium i en portion af en given fødevare. Mærkningen angiver,
hvor meget disse værdier udgør i procent af en gennemsnitlig voksen kvindes vejledende daglige
indtag.