Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2008-09
FLF Alm.del Bilag 289
Offentligt
Til Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug ogFiskeri
København, den 2. juni 2009Sagsnr.: 11092
Til udvalgetLov om hold af dyr blev vedtaget i 2004 og indeholder en række love og bestemmelserom hold af dyr samlet i én lov, herunder regler om hold og registrering af dyr,sygdomsbekæmpelse- og forebyggelse, kontrol mv. Det fremgår af de almindeligebemærkninger til lovforslaget, at loven er underlagt lovovervågning. Lovovervågningenskal undersøge, hvorvidt loven har haft indvirkning på udviklingen i dyreholdet ogoverholdelse af lovens regler. Af bemærkningerne fremgår det tillige, at undersøgelseniværksættes 3 år efter lovens ikrafttræden. De sidste dele af loven trådte i kraft den 15.august 2005 med bekendtgørelse nr. 764 af 4. august 2005.I 2006 blev Lov om hold af dyr (samt lov om dyrlæger) allerede ændret igen med densåkaldte strafskærpelseslov. Med denne lovændring blev der gennemført en generelskærpelse af bødeniveauet i sager om overtrædelse af reglerne om anvendelse af ogopbevaring af lægemidler til dyr. Baggrunden for strafskærpelsen var, at man ønskede atsikre sig, at dyreejere og dyrlægers omgang med medicin sker på en sådan måde, at dersikres den størst mulige hensyn til fødevaresikkerheden og dyresundheden- og velfærden.Det fremgår ligeledes af lovbemærkningerne til denne lovændring, at Folketinget efter etstykke tid vil blive orienteret om udviklingen på området.Med vedlagte rapport, udarbejdet af Fødevarestyrelsen, orienteres udvalget samlet omopfyldelse af lovens formål samt konsekvenserne af den senere skærpelse afbødeniveauet.
Lovevaluering af Lov om hold af dyrI forhold til lovevalueringen konkluderer rapporten i forhold til lovens indvirkning påudviklingen i dyreholdet:Der er en generel tendens til færre og større besætninger kombineret medhobbyholdLoven har ikke indflydelse på denne udvikling, der vurderes at være struktureltbetinget.
I forhold til overholdelse af lovens regler, navnlig at sikre, at hold af dyr sker på enforsvarlig vis og på en sådan måde, at hensynet til fødevaresikkerheden og menneskersog dyrs sundhed samt produktionen tilgodeses, konkluderer rapporten:At lovens bestemmelser er relevante, nødvendige, proportionale og opfylder deresformålVisse af reglerne skønnes endvidere at have en vis præventiv effekt, primærtbestemmelser om rettighedsfrakendelseMed en enkelt undtagelse - vedrørende erstatning i forbindelse medprøveudtagning på medicinområdet – anbefales ikke yderligere ændringer afloven.
Evaluering af strafskærpelsesændringenI forhold til de skærpede strafbestemmelser konkluderes følgende:Der har kun været et begrænset antal af sager (9 stk.) der er afgjort efterstrafskærpelsesloven er trådt i kraft. Der er således kun et begrænset antal af sagerat vurdere effekten af strafskærpelsen ud fra.På baggrund af de 9 sager må det vurderes, at bødeniveauet er hævet betydeligt.Ligeledes følger domstolene intentionen om yderligere at skærpe straffene forbesætningsejere med et stort dyrehold og for dyrlæger, der har indgået et megetstort antal sundhedsrådgivningsaftaler.Fødevarestyrelsen konkluderer samlet, at domstolene indtil videre har valgt atfølge styrelsens indstillinger om niveauet for bødestørrelser som det er udtrykt istrafskærpelsesændringen.
Rapporten har været sendt i høring og jeg vedlægger i den forbindelseFødevarestyrelsens høringsnotat.
Med venlig hilsen
Eva Kjer Hansen
2