Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2008-09
FLF Alm.del Bilag 263
Offentligt
TilFødevareministerenMedlemmer af Udvalget for Fødevarer, Landbrug og FiskeriFødevarestyrelsen
Søborg, den 6. maj 2009Vedrørende kosttilskuddet FortodolUdvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har kaldt fødevareminister Eva KjerHansen i samråd om kosttilskuddet Fortodol i maj 2009.I den anledning ønsker vi i firmaet ANJO, som er leverandør til det danske marked afproduktet Fortodol, at redegøre for sagen set fra vores perspektiv.Hvad er FortodolFortodol er et kosttilskud, som består af gurkemeje-ektrakt. Hidtil har produktet væretproduceret af det amerikanske firma Avidia Nutrition Group, som baserer deresproduktion af på import af gurkemeje ekstrakt fra Indien.Der er forskel på det Fortodol-produkt, der sælges i Danmark og Sverige, idet desvenske Fortodol-produkt er tilsat en aminosyre (fenylalanin), som ikke må sælges iDannmark.Firmaet ANJO har siden april 2008 markedsført Fortodol efter at det i en årrække harværet markedsført af et andet dansk firma (Bioforce, Ans).ProblemetFortodol inficeret med et lægemiddelstof (nimesulid) har angiveligt medført en rækkesundhedsproblemer, hvoraf der i ét tilfælde har været dødelig udgang.Én person er død i Sverige på grund af leversvigt, mens ca. syv personer har fåetkonstateret forhøjede levertal. I ét tilfælde er det konstateret, at den pågældendepatient har indtaget Fortodol inficeret med nimesulid. Efter behandling er allepersoner udskrevet igen. Det er ikke fastslået at det ene dødsfald ene og aleneskyldes Fortodol. I Danmark er én person blevet indlagt på Rigshospitalet, hvilketantageligt kan forbindes med brugen af Fortodol. Denne person er ligeledesudskrevet. I Norge har der ligeledes været nogle tilfælde, hvor patienter har haftforhøjede levertal, som måske kan henføres til brugen af Fortodol.ANJO har ikke kendskab til, at Fortodol har givet sundhedsproblemer i andre lande,herunder USA.
ANJO, Poppelgårdvej 17, 2860 Søborg, tlf. Tlf: 38191889
Problemet opdages i SverigeDen 25. februar 2009 kontaktes ANJO for første gang om problemer vedrørendeFortodol af sin svenske leverandør Hela Pharma AB vedrørende en mistanke om, atder er fundet nimesulid i nogle produktioner af Fortodol. Nimesulid bruges undernormale omstændigheder som smertestillende medicin.Samme eftermiddag kontakter ANJO sine kunder, som er Matas- og Helsam-kæderne, og informerer dem om situationen, hvorefter alle Fortodol-produkter fjernesfra hylderne i Helsam og Matas-butikkerne.Den 26. februar udsender de svenske myndigheder en meddelelse om problemetvedrørende Fortodol, som også modtages af Fødevarestyrelsen i Danmark. Sammedag konsulterer Fødevarestyrelsen ANJO, og senere samme dag udsenderFødevarestyrelsen en advarsel og pressemeddelelse om problemet angåendeFortodol.Den 26. februar sender ANJO prøver til kontrol på Steins Laboratorium for atundersøge om der også er problemer med de Fortodol-produkter, der markedsføres iDanmark. Begrundelsen for dette er først og fremmest, at ANJO ønsker at sikre at deprodukter, som firmaet markedsfører i Danmark er rene og sikre at anvende. Det erANJO’s forventning, at der ikke er problemer med det danske produkt, eftersom dissesom nævnt ovenfor har et andet indhold end det svenske produkt. Resultatet afundersøgelserne som foreligger den 16. marts 2009 viser imidlertid, at der ogsåfindes nimesulid i ét parti af Fortodol. Analyser i Danmark og Sverige viser varierendeindehold af nimesulid i 3 forskellige partier.ANJO har via sin svenske leverandør forsøgt at undersøge, hvor i processen der erblevet tilsat nimesulid til den gurkemeje ekstrakt, som Fortodol består af. Iflg vorsvenske leverandør skulle det være sket hos den indiske underleverandør afekstraktet til den amerikanske producent Avidia Nutrition Group. ANJO har ikkekendskab til motivet for at tilsætte nimesulid til det gurkemejeekstrakt, som leveres tildet amerikanske firma. Dette fritager imidlertid ikke den amerikanske producent foransvar, idet det er dem der er ansvarlig for kontrollen af Fortodol.Følgende har ANJO tilbagekaldt samtlige Fortodolprodukter på det danske marked frasine kunder, dvs. Matas- og Helsambutikkerne. Således også de produkter, somtidligere er leveret af firmaet Bioforce. Disse firmaer har efterfølgende informeret allede kunder der har købt produktet.ANJO har følgende sendt ca. 8.000 dåser Fortodol til destruktion i Sverige under desvenske myndigheders kontrol. På denne baggrund har ANJO forlangt erstatning påkr. 800.000 hos sin svenske leverandør Hela Pharma AB. Dette erstatningskravvideresender den svenske leverandør sammen med de krav, der er opstået iforbindelse med tab i de øvrige nordiske lande til den amerikanske producent.ANJO understreger, at firmaet ikke har kontrol over internetbaserede virksomheder,som markedsfører Fortodol. Således er det uden for ANJO kontrol, hvisinternetbaserede virksomheder har fortsat markedsføringen efter den 26. februar2009.
ANJO, Poppelgårdvej 17, 2860 Søborg, tlf. Tlf: 38191889
Fortodol i offentlighedenANJO beklager den usikkerhed, der har været om produktet i Danmark i den seneretid. ANJO konstaterer også, at forbrugerne har haft rig mulighed for at blive orienteretom problemet vedrørende Fortodol. Fire gange har Fødevarestyrelsen udsendtadvarsel om problemet. Naturligvis har denne advarsel også tydeligt fremgået afFødevarestyrelsens hjemmeside om kosttilskud, ww.altomkost.dk. Sidenbegyndelsen af marts 2009 har forsiden af firmaets ANJO’s hjemmeside ogsåindeholdt information om samme problem. Endelig har pressen også beskæftiget sigmassivt med historien. Pr. 28. april 2008 har sagen været omtalt 161 gange i dedanske medier jvf Infomedia, hvorfor der er grund til at antage, at offentligheden ergrundigt orienteret om sagen.Fortodols fremtidANJO og firmaets svenske leverandør ønsker fortsat at levere Fortodol til det danskeog de øvrige skandinaviske markeder. Derfor er det besluttet, at produktionen afFortodol flyttes til Sverige, hvor firmaet Hela Pharma AB således selv vil stå forkontrollen med produktionen og leverancerne.Når Fortodol frigives igen, ser vi trygt frem til at kunne levere sikre produkter til voreskunder igen. Vi kan allerede nu konstatere, at der er mange forbrugere som savnerog efterspørger produktet.ANJO ønsker at skabe tryghed om sine produkter på det danske marked. Derforhilser vi også velkomment, at produktionen og kontrollen fremover foregår i Sverige,hvor det er de skandinaviske sikkerhedsnormer, der tæller.Alligevel vil ANJO gerne påpege, at kosttilskud defineres som fødevarer jf. EU'skosttilskudsdirektiv. Derfor har hverken, ANJO eller nogen anden leverandørmulighed for at analysere kosttilskudsprodukter et hundrede procent for at forhindresådanne tilfælde som det nærværende. Hvis kontrollanter ikke har en mistanke påforhånd, eller ved hvad man skal analysere for, så er det ikke muligt at finde etindholdsstof. Det gælder i princippet for alle fødevarer.Med denne redegørelse håber ANJO at have skabt større klarhed og forståelse for deproblemer og konsekvenser, som fundet af nimesulid i Fortodol har medført forfirmaet ANJO og dets omgivelser.Med venlig hilsenClaus JacobsenAdm. Direktør, ANJO
ANJO, Poppelgårdvej 17, 2860 Søborg, tlf. Tlf: 38191889