Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2008-09
FLF Alm.del Bilag 256
Offentligt
Allindemagle d. 30.april 2009
Fødevareudvalget ogFødevarestyrelsen
I forbindelse med Danmarks Radios udsendelse i går d. 29. april 2009 kl. 20.00 er jeg blevetforundret over den lemfældighed, der præger håndtering af svin i Danmark.Udsendelse drejede som slagtning af svin i ulovlige slagterier med dårlig hygiejne og andreuacceptable forhold for håndtering af fødevarer.Blandt andet blev det oplyst, at de ulovlige slagtninger af svin indbefattede svin fra landmænd, derikke ville kunne afsætte svinene på slagteriet, da de havde væsentlige fejl som navlebrok.Man så svin med store brok, ledskader og halthed i hænder på de ulovlige og helt uacceptableslagtere.Hvis der skulle være bedre kontrol, kunne denne kontrol starte ved fødslen af grisene.Alle andre dyr skal mærkes med gule plastik øremærker. Både lam, kalve og geder.Hvis man indførte de samme mærkninger af alle smågrise, kunne man følge dem fra fødsel til død,og så kunne de ulovlige og førdevaretruende slagterier lukke straks.Alle smågrise skulle registreres ved skifte af stald, slagtning eller destruktion.Jeg foreslår derfor denne praksis indført straks, for fødevaresikkerhedens skyld. Man kunne så sparefødevarekontrollens mange besøg og svært detektivarbejde. Og gevinsten udover den økonomiskeville være betydeligere fødevaresikkerhed og færre sygdomme hos mennesker, der uforvarendespiser ulovligt slagtet svinekød.Bemærk at mærket skal isættes smågrise også hvis de er dødfødte.
Med venlig hilsen
Mona Blenstrup3Holbækvej 236Allindemagle4100 Ringsted<