Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2008-09
FLF Alm.del Bilag 249
Offentligt
675853_0001.png
675853_0002.png
675853_0003.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrugog Fiskeri
Den 29. april 2009Sagsnr.: 39
./.
Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering referat fra Rådsmøde (landbrug og fiskeri)den 23.-24. april 2009
Med venlig hilsen
Jesper Wulff Pedersen

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

2.1 Kontoret for europapolitik og internationale relationer/JWPDen 28. april 2009FVM 655

Referat af møde i Rådet (landbrug og fiskeri) den 23.-24. april 2009

1. Meddelelse om støtte til områder med naturbetingede ulemper

Kommissionen præsenterede meddelelsen, der indeholdt fælles klimatiske og topografiske kriterierpå EU-plan til erstatning for de nuværende nationale kriterier for støtte til landbrug i områder mednaturbetingede ulemper. Kommissionen ønskede, at medlemsstaterne indenfor 6 månederanalyserede konsekvenserne af de foreslåede kriterier. En række medlemsstater var skeptiskeoverfor de foreslåede fælles kriterier. Formandskabet planlagde vedtagelse af rådskonklusioner pårådsmødet i maj 2009.

2. Meddelelse om forenkling af den fælles landbrugspolitik

Der var en drøftelse af meddelelsen på basis af spørgsmål fra formandskabet. Danmark støttet afTyskland, Estland, Irland, Frankrig, Letland, Litauen, Nederlandene, Polen, Rumænien, Finland,Sverige og Det Forenede Kongerige præsenterede en bruttoliste med konkrete forenklingsforslag,som Danmark foreslog skulle analyseres i løbet af 6 måneder. Kommissionen fremhævede deallerede foretagne forenklingstiltag. Kommissionen støttede en analyse af bruttolisten medforenklingsforslag, og der ville kunne ske en opfølgning på rådsmødet i november 2009 undersvensk formandskab. Formandskabet planlagde endvidere vedtagelse af rådskonklusioner pårådsmødet i maj 2009.

3. Grønbog om reform af den fælles fiskeripolitik

Kommissionen præsenterede grønbogen om reform af den fælles fiskeripolitik, der ville være ihøring frem til 1. januar 2010. Der var indlæg fra en række medlemsstater, hvor Danmarkfremhævede sin rapport fra efteråret 2008 om en ny fælles fiskeripolitik. Danmark fremhævedeendvidere behovet for yderligere fokus på selektivitet i den kommende reform. Formandskabetplanlagde en mere grundig drøftelse på rådsmødet i maj 2009.

4. Handlingsplan for hajer

Der var en kort drøftelse af handlingsplanen for hajer, og der blev vedtaget rådskonklusioner.

5. Meddelelse om akvakultur i Europa

Kommissionen præsenterede meddelelsen om akvakultur i Europa. Der var indlæg fra en rækkemedlemsstater, hvor Danmark fremhævede sit positionspapir om akvakultur. Formandskabetplanlagde en drøftelse og vedtagelse af rådskonklusioner på rådsmødet i juni 2009.

6. Forslag om fiskeripartnerskabsaftale med Guinea

Punktet var ikke på dagsordenen.Under

eventuelt

fremlagde Danmark en anmodning om klarere retningslinjer forregnskabsafslutning og anvendelse af flat rate finansielle korrektioner, hvilket blev støttet afTyskland, Estland, Irland, Grækenland, Frankrig, Italien, Cypern, Luxembourg, Ungarn, Nederlandene,Østrig, Polen, Rumænien, Slovenien, Sverige og Det Forenede Kongerige. Kommissionen fandt
1
umiddelbart, at proceduren for regnskabsafslutning fungerede tilfredsstillende.Belgien med støtte fraen række medlemsstater anmodede endvidere om eksportrestitutioner til svinekød. Danmark og DetForenede Kongerige ønskede at fokusere på yderligere frihandelsaftaler med vigtige tredjelandsmarkeder for svinekød. Kommissionen støttede Danmark, og Kommissionen var afvisende overforden belgiske anmodning med den nuværende markedssituation.
2