Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug
og Fiskeri



 

Den 27. marts 2009

Sagsnr.: 39

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

./.      Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering referat fra Rådsmøde (landbrug og fiskeri) den 23. marts 2009

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Hanne Lauger


Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

2.1 Kontoret for europapolitik og internationale relationer/JWP

Den 25. marts 2009

FVM 643

 

 

 

 

 

Referat af møde i Rådet (landbrug og fiskeri) den 23. marts 2009

 

1. Den internationale Vinorganisation (OIV)

Punktet blev taget af dagsordenen.

 

2. Situationen på mælkemarkedet

Der var en drøftelse af situationen på mælkemarkedet, hvor Østrig, Tyskland, Ungarn, Slovenien og Slovakiet fremlagde et fælles memorandum med forslag om anvendelse af blandt andet yderligere markedsinstrumenter og forøgelse af mulighederne for anvendelse af skolemælksordningen. Tyskland henviste endvidere til muligheden for at udskyde visse elementer i sundhedstjekket. En lang række medlemsstater støttede anvendelsen af yderligere markedsinstrumenter, men der var generelt ikke opbakning til at genåbne sundhedstjekket. Kommissionen afviste ligeledes at genåbne sundhedstjekket, men Kommissionen ville nøje følge markedssituationen og anvende de eksisterende markedsinstrumenter. Kommissionen ville endvidere se nærmere på skolemælksordningen.

 

3. Forenkling af den fælles landbrugspolitik

Kommissionen præsenterede rapporten om forenkling af den fælles landbrugspolitik og fremlagde resultaterne af forenklingstiltagene over  de seneste år. Rapporten ville blive drøftet på det kommende rådsmøde.

 

4. Informations- og kommunikationsteknologi i landdistrikterne

Kommissionen præsenterede kort rapporten. Formandskabet orienterede derudover om kompromiset fra Det Europæiske Råd den 19.-20. marts 2009 om den økonomiske genopretningsplan, hvor der blev afsat 1.020 mio. € til bredbånd og nye udfordringer under landdistriktspolitikken. Medlemsstaterne ville få fleksibilitet i forhold til anvendelsen af midlerne.

 

Under eventuelt fremlagde Sverige støttet af Danmark en anmodning om afklaring af spørgsmålet om plukning af levende gæs. Kommissionen ville undersøge situationen i medlemsstaterne, og hvis det var nødvendigt ville Kommissionen foreslå en ændring af lovgivningen. Belgien anmodede endvidere om støtte til privat oplagring af og eksportrestitutioner til svinekød, hvilket Kommissionen var afvisende overfor i den nuværende markedssituation.