Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

 

Til:

Dato:

Udvalgets medlemmer og stedfortrædere

8. oktober 2008

Uddrag af regeringens lovprogram 2008/2009 af relevans for udvalget

 

Til udvalgets orientering omdeles et uddrag af regeringens lovprogram for folketingsåret 2008/2009 vedrørende Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeris arbejdsområde.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Louise Piester

Udvalgssekretær

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri

Ændring af lov om indkøbsforeninger for mindre jordbrugere (Udvidelse af medlemskredsen til andre end jordbrugere m.v.) (Okt I)

Der er tale om en række mindre ændringer af loven, herunder en udvidelse af lovens medlemskreds til også at kunne omfatte mindre håndværksmestre m.v.


Ændring af lov om statsgaranti for lån til yngre jordbrugere m.v. (Nov I)

Forslaget har især til formål at skabe mulighed for ”yngre jordbruger-lån” til interessentskaber.


Ændring af lov om fødevarer (Nov I)

Forslaget indebærer, at bødestørrelserne for små virksomheder nedsættes i forhold til de gældende vejledende bødestørrelser. Denne del af forslaget følger op på en revisionsbestemmelse i loven. Forslaget giver tillige Fødevarestyrelsen hjemmel til at gennemføre og offentliggøre sammenlignende test af fødevarer. Forslaget vedrører endelig en præcisering af ministerens adgang til at fastsætte regler om anerkendelse af andre landes uddannelser i forbindelse med fødevarehygiejne.


Ændring af lov om hold af dyr (Feb I)

Forslaget forventes bl.a. at indeholde en hjemmel til konfiskation i forlængelse af beslaglæggelse af ulovlige lægemidler til dyr. Forslaget vedrører endvidere reglerne om erstatning ved påbud om aflivning af dyr og om uddannelser vedrørende insemination og opdræt af særlige dyr. Endelig vedrører forslaget mulighed for adgang til at indhente oplysninger hos andre offentlige myndigheder, tekniske ændringer om bier og foder samt regler om kundgørelse af hastende forskrifter.


Ændring af lov om dyrlæger (Feb I)

Forslaget forventes bl.a. at vedrøre reglerne om sprogkrav, dyrlægers økonomiske uafhængighed, receptpligtige lægemidler, offentliggørelse af fratagelse af autorisationer, dyrlægers rådgivning og overvågning af dyrevelfærd i besætninger.


Lov om sikring af dyrepatogener (Feb II)

Formålet med forslaget er at sikre, at dyrepatogener, der er produceret eller anskaffet til fredelige formål, ikke anvendes til biologiske anslag, f.eks. i forbindelse med terror. Forslaget indebærer bl.a. regler om erhvervelse, besiddelse og overdragelse af dyrepatogener, sikring mod tyveri, lagerstyring samt indberetning af bortkomst.
 

 

Justitsministeren

Lov om forbud mod hold af ræve (Nov II)

Det foreslås af dyreetiske grunde at forbyde hold af ræve. Lovforslaget vil indeholde overgangsregler for personer, der har hold af ræve på tidspunktet for lovforslagets fremsættelse.


Ændring af dyreværnsloven (Påbudsordning, uddannelseskrav m.v.) (Jan II)

Lovforslaget forventes bl.a. at indeholde en påbudshjemmel for fødevareregionerne i tilfælde af overtrædelse af lovgivningen på dyrevelfærdsområdet samt en hjemmel for justitsministeren til at stille uddannelsesmæssige krav til personer, der erhvervsmæssigt beskæftiger sig med dyr. Hertil kommer eventuelle ændringer som opfølgning på aftalen fra august 2008 mellem regeringen, DF og RV om den fremtidige veterinærkontrol.


Lov om hold af malkekvæg (Jan II)

Lovforslaget, der vil fastsætte nærmere regler om hold af malkekvæg, vil bygge på en kommende rapport fra en arbejdsgruppe under Justitsministeriet om hold af malkekvæg.


Ændring af lov om udendørs hold af svin (Jan II)

Lovforslaget vil blive fremsat under hensyn til en bestemmelse i loven om, at der i folketingsåret 2008/09 skal fremsættes forslag om revision af reglerne om adgang til rent drikkevand for svin, der holdes udendørs.